“KORKMA, SÖNMEZ BU ŞAFAKLARDA YÜZEN AL SANCAK”’

İlk olarak 12 Mart 1921 tarihinde İstiklal Marşı’nın kabulüyle ilgili açıklama yapan Eker, Mehmet Akif Ersoy tarafından kaleme alınan eserin 1. TBMM tarafından, Türkiye için İstiklal Marşı olarak kabul edildiğini hatırlattı. Türk KurtuluşSavaşı’nın başlarında, İstiklal Harbi’nin milli bir ruh içerisinde kazanılması imkanını sağlamak amacıyla Maarif Vekaleti, 1921’de bir güfte yarışması düzenlenmiş, söz konusu yarışmaya toplam 724 eserin katıldığını anımsatan Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Adana Şube Başkanı Atilla Eker, “Kazanan güfteye para ödülü konduğu için önce yarışmaya katılmak istemeyen Burdur Milletvekili Mehmet Akif Ersoy, Maarif Vekili Hamdullah Suphi’nin ısrarı üzerine, Ankara’daki Taceddin Dergahında yazdığı ve İstiklal Harbi’ni verecek olan Türk Ordusuna hitap ettiği şiirini yarışmaya koydu.  Yapılan elemeler sonucu Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 12 Mart 1921 tarihli oturumunda, bazı mebusların itirazlarına rağmen Mehmet Akif’in yazdığı İstiklal Marşı coşkulu alkışlarla kabul edilmişti” dedi. 

İstiklal Marşı’nın 12 Mart 1921 Cumartesi günü saat 17:45’te ulusal marş olarak kabul edildiğini belirten Eker “İstiklal Marşı Yazarı Mehmet Akif’i de bir kez daha saygıyla anıyoruz” dedi.

“ATATÜRK ADANA’YA BÜYÜK ÖNEM VERMİŞTİ”

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Adana Şube Başkanı Atilla Eker,Atatürk’ün Adana’ya gelişiyle ilgili yaptığı açıklamada ise Atatürk’ün, kurtuluş mücadelesini başlatmaya Adana’da, Adanalılardan aldığı güçle karar verdiğini söyledi.

Atatürk’ün, ikisi Kurtuluş Savaşı öncesi olmak üzere Adana’yı 9 kez ziyaret ettiğini hatırlatan ADD Adana Şube Başkanı Atilla Eker, "Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 9 kez Adana’ya gelmesi, onun Adana’ya verdiği önemi ortaya koymaktadır" dedi.

KURTULUŞ SAVAŞINA ADANA`DA KARAR VERDİ            

Adana'nın, ulusal bağımsızlık ve egemenlik düşüncesinin Atatürk'ün kafasında oluşturduğu bir şehir olması bakımından önemli olduğunu ifade eden Eker, “Kurtuluş Savaşı ve Türk Devrimi'nin akışı içerisinde, Adana Atatürk'le bağlantılı birçok gelişme yaşamıştır. Mustafa Kemal 1. Dünya Savaşı'nın yenilgi ile biten acılı günlerinde, Adana'da bulunmaktadır. Suriye'den çekilen Yıldırım Orduları Grup Kumandanı olarak, mütarekenin ilk günlerini buradan izlemiştir. Türk ulusunu egemenliğe ve bağımsızlığa kavuşturma plânını burada tasarlamıştır. Bunu kendisi, Büyük Zaferden sonra 15 Mart 1923 günü Adana'ya ilk geldiğinde "Bende bu vakayiin ilk hissi teşebbüsü, bu memlekette, bu güzel Adana'da doğmuştur." diyerek açıklamıştır. Bu açıdan, Atatürk'ün zaferlerle dolu askeri ve siyasi hayatında, Adana'nın özel bir yeri vardır” dedi.

“ATATÜRK’ÜN ADANA ZİYARETLERİ ZENGİN ANILARLA DOLUDUR”

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Adana Şube Başkanı Atilla Eker,Tarım, ekonomi ve sosyal nitelikteki sonuçları açısından da Atatürk'ün Çukurova seyahatleri,  büyük değer taşıdığını belirtti. Eker, “Atatürk burada yaptığı konuşmalarında gericiliğin, bağnazlığın, bozgunculuğun yıkıcılığına değinmiş, milletimizin uygarlık ve çağdaşlık amacına yönelmesine, tekniğin değerini öğrenmesine ışık tutmuştur.  Mustafa Kemal'in 1923 Mart'ında Adana'ya yaptığı ziyaret, zengin anılarla doludur. O, Büyük Zafer'den sonra ilk ziyaretini Adana'ya yapmıştı, ölümüne neden olan son hastalığını hiçe sayarak, 1938 yılı Mayıs'ında yaptığı ziyaret ise Hatay'ı kurtarmak amacına yöneliktir. Büyük Zafer'den sonra onu ilk gören Adana, hastalığı sırasında son ziyaret ettiği yer de yine Adana, olmuştur”