Deniz AYHAN / sÖZCÜ

Sanat galerileri ile resitaller, “İçki içiliyor” diye basıldı. Son yasak da Adana’daki Rakı festivali için geldi. Her yıl 20 bin kişinin katıldığı festivalin iptali Adanalıları isyan ettirdi.

İMZA KAMPANYASI

Festival için uzun süredir hazırlık yapan esnaf da kan ağlıyor. 12-13 Aralık günü yapılması planlanan ‘’Rakı Festivali’’ Adana Valiliği tarafından yasaklanmıştı. Valilik, ‘Dünya Rakı Günü’ adıyla düzenlenecek etkinliği yasaklayınca, Adanalılar ve esnaf, sosyal medyada örgütlendi.“Adana’da ne var ?” başlığı altında örgütlenen festival destekçileri, karardan geri dönülmesi için imza toplamaya başladı.

ADIM ADIM NASIL GELDİ?

Türkiye’de içki yasakları adım adım ilerliyor. Gece içki satışına sınır getiren yasadan sonra, dikkat çeken gelişler şöyle:

OKTOBERFEST

Antalya’da CHP’li Başkan Mustafa Akaydın döneminde her sene düzenlenen bira festivali Octoberfest, AKP’li Menderes Türel’in başkan seçilmesinin ardından kaldırıldı.

ŞARAP YASAĞI

Bozcaada Belediyesi’nin Şarap Tadım Günleri, yasadan kaynaklanan yeni alkol düzenlemesi nedeniyle yapılamadı. Kalecik’teki şarap festivali de yerini üzüm festivaline bıraktı.

TOPKAPI’DA SALDIRI

2009’da dünyaca ünlü piyanist İdil Biret’in Topkapı Sarayı’ndaki konseri Alperen Ocakları üyeleri tarafından “İçeride şarap içiliyor” denilerek basıldı. Konser salonuna giremeyen grup, afişleri yaktı.

TANGO GÖSTERİSİ

25 Ekim 2013’te Adana’da yapılan Uluslararası Tango Festivali, “İçki içildiği ve ahlaksız davranış sergilendiği” gerekçesiyle, “Uslu Adana Platformu” adlı grup tarafından “Zina festivali” ilan edildi. Sosyal medyada “Açık günaha, zinaya izin vermeyin” başlıklı bildiri yayımlandı ve festival protesto edildi.

TOPHANE’DE SALDIRI

İstanbul, Tophane’de bir sanat galerisinin verdiği davette içki içildiğini gerekçe gösteren 20 kişilik grup, davetlilere saldırdı.

KONUK EVLERİNDE YASAK

Üniversitelerin sosyal tesislerinin yanı sıra, öğretmenevlerinde, kamu kurum misafirhane ve restoranlarında, polis moral eğitim tesislerinde de alkol yasaklandı. Birçok belediyenin sosyal tesisi de içkisiz hale getirildi.

YILBAŞI SEPETLERİ ALKOLSÜZ

Yeni yıla iki ay kala yılbaşı sepetlerinden tütün mamulleri ve içki çıkarıldı. TAPDK sepet içindeki içkilerin fiyatının bilinemediği ve alkol promosyonu yapıldığı için yasak kararı aldığını öne sürdü.