Türkiye nin darbe girişiminden alnının akıyla çıkarak memleket üzerindeki kara bulutları dağıtmak üzere. Adana da demokrasi mitinglerinde AKAMDER in duruşu ve katkısı ise takdire şayan olarak kamudan ve vatandaşlardan olumlu reaksiyon aldı.
Bu konuda Akamder Başkanı Mustafa Karslıoğlu üç yıl önce basına verdiği demeçte konunun önemine dikkat çekerek vatandaşları özellikle müteşebbisleri tehlike konusunda büyük tepkileride beraberinde üzerine toplayarak büyük bir cesaretle Akamder olarak tepkisini dile getirmişti.
Adana Kamu Müteahhitleri Derneği Başkanı Mustafa Karslıoğlu, FETÖ’cülerin rahatlıkla at koşturabildikleri doğrudan temin alımlarının incelenmesi için komisyon kurulmasını istedi
FETÖ'ye karşı yürütülen mücadele kapsamında Eylül 2014'de hain örgütü destekleyen firmalardan demir, çimento, boya gibi inşaat malzemelerini almamaya karar veren Adana Kamu Müteahhitleri Derneği (AKAMDER) Başkanı Mustafa Karslıoğlu, doğrudan temin alımların mercek altına alınmasını istedi. Karslıoğlu, büyük ihalelere giremeyen FETÖ'cülerin denetimin az olduğu doğrudan teminlere yönelmesini gerekçe gösterdi.
DOĞRUDAN TEMİNE DİKKAT
Uyguladığı ambargo ile FETÖ'cülerin hedefi haline gelen AKAMDER Başkanı Karslıoğlu, başta belediyeler olmak üzere tüm kamu kuruluşlarının yaptığı doğrudan temin alımları için araştırma komisyonunun kurulmasını istedi. Bu soruna 2014 yılında dikkat çektiklerini anımsatan Karslıoğlu, "Mücadele ve temizlik operasyonun menbağı olan belediyelere hali hazırda el atılmamıştır. Bu konuda duyarlı olunması gerekiyor" dedi.
FETÖ BAĞLANTISI
Doğrudan teminlerin ciddi bir şekilde araştırılmadığını belirten Karslıoğlu, "X belediyesi ne kadar doğrudan temin yapmış, kimleri çağırmış, ne kadar kırım yapılmış, ihaleleri kimler almış ortaya çıksın. Firmaların FETÖ ile bağlantıları bundan sonra çıkacak. Doğrudan temin sirkülasyonu da önemli. Bir belediye, bir kamu kurumu sürekli doğrudan temine başvuruyorsa art niyetli ararız" diye konuştu. Ülkemizde doğrudan temin ile yolsuzluk yapmanın çok kolay olduğunu vurgulayan Karslıoğlu şöyle dedi: "Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı'ndan (YİKOB) sorumlu Vali yardımcısı Ahmet Beyoğlu FETÖ'den tutuklandı. Kamu kurumlarındaki doğrudan teminlerden sorumluydu. Kamu kurumlarında onun gibi tutuklanan birçok FETÖ'cü var. Bundan dolayı araştırılmasını istiyoruz. Tüm illerde komisyon kurulmalı. Desteğe hazırız."
DOĞRUDAN TEMİN NEDİR?
Doğrudan temin 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun 4'üncü maddesin şöyle tanımlanıyor; Bu Kanunda belirtilen hallerde ihtiyaçların, idare tarafından davet edilen isteklilerle teknik şartların ve fiyatın görüşülerek doğrudan temin edilebildiği usul.
İşte konuya haiz olarak Akamder Başkanının bu güne değin yapılanları değerlendirdiği konuşmasında şunları açıkladı. “ Akamder olarak ülkemizin bu geçiş ve mücadele sürecinde varlığımız milletimize fedadır. Bundan sonrada her anda madden ve manen konu Memleket olunca her daim hazır ve nazır olarak emre amadeyiz. Ancak bu aşamada Adana Kamu müteahhitleri olarak bazı konulara değinmek zorunluluğu hala ortadadır. Mücadele ve temizlik operasyonun menbağı olan Belediyelere hali hazırda el atılmamıştır. Daha o günden dile getirdiğimiz doğrudan temin ve hizmet alış – verişler konusunda hiçbir adım atılmamıştır. Bu nedenle bu mevzuya dâhil konuların gündemde tutulması elzemdir. Kamu sorumlularının bu konuda hassasiyetlerine yürekten inanıyoruz.