Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi’nde bir araya gelen “Akın Dostları” öğrencilik ve sonrasındaki anılarını paylaşarak günümüze ışık tuttular. Bu buluşmanın ardından Nazım Hikmet Kültür Merkezi Korosu bir konser verdi.

Konser sonrasında Enver Aysever ve Orhan Gökdemir’in konuşmacı olduğu “Bir Tarz-ı Siyaset Olarak Cinayet” paneline geçildi.

Panelin açılış konuşmasını yapan Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Abdullah Doğan, “40. yıl önce olduğu gibi bugünde Akın bizleri bir kez daha bir araya getirdi. Onu özel kılan şey örgütçü bir kimliğe sahip olmasıydı. Sadece mühendisleri değil kır yoksullarının da kurtuluşunun örgütlenmekten geçtiğini söylüyordu. Yaşamını işçilere, emekçilere, kır yoksullarına adayan bu devrimci insanın anısı önünde saygıyla eğiliyorum” dedi.

AYSEVER: GERİCİLİKLE MÜZAKERE DEĞİL MÜCADELE EDİLMELİ

Türkiye’de aydınlanma mücadelesi veren, sınıf mücadelesi veren ve insan hakları mücadelesi veren insanların iktidarlar tarafından hedef olduğunu ifade eden Enver Aysever,  ceza evlerimizin bu kadar dolu olması, çözümün siyasette aranması yerine siyasetin önünün kapanması, bu otoriter düzenin korku salmasının bugün geldiğimiz noktada iyice somutlaştığını göstermektedir, dedi.

Gericilikle müzakere değil mücadele edilmesi gerektiğini söyleyen Aysever, “Bizim coğrafyamız yaralı bir coğrafya. Ülkemiz azgın bir milliyetçiliğin ve korkutucu bir dinciliğin elinde inim inim inlemektedir. Daha da kötüsü insanlar artık faili meçhul diyerek öldürülmüyor tren kazası adı altında öldürülüyorlar. Belki de bundan sonra ortak akıl yoluyla ilerlememiz gerekiyor.”

GÖKDEMİR: FAİLİ MEÇHUL CİNAYETLER ARTARAK DEVAM ETTİ

Bir tarz-ı siyaset olarak cinayetin bizim coğrafyamızda inanç gereği normal karşılandığını belirten Orhan Gökdemir, bu cinayetlerin Osmanlı’da devletin bekası için kardeş katli ile örneklendirilebileceğini söyledi.

2. Dünya savaşı sonrasında Dünya’da ve Türkiye’de bu faili meçhul cinayetlerin artarak devam ettiğine değinen Gökdemir, “Toplumların olağan hallerini çocuklar anne ve babalarından öğrenir. 60’lı yıllarda köylülerin çocukları büyük şehirlere gelip üniversitelerde okumaya başladılar. Farklı dünya görüşleri edinmeye başladılar, farklı ideolojinin peşinden gitmeye. Aynı zamanda babalar ile oğullar arsındaki geleneğin kırıldığı yıllar. Oğullar üniversitelerde, sokaklarda mücadele ederek yeni bir ülke oluşturabilecek hayallere kapıldılar. 1970’lere doğru devlet, hatta adını koyarak söylüyorum cumhuriyet bu babalarından öğrenmeyen çocukların çok tehlikeli olduğuna karar verdi. Aslında 12 Eylül’ü de içine katarak söylüyorum bütün bu tartışma sistemin, devletin, düzenin NATO’nun ve ABD’nin bu babalarından öğrenmeyen çocukların önünü kapatmaya ve hatta hala varsa babalarından öğrenen çocukların önünü açmaya çalıştılar. Akın ÖZDEMİR’İ de bu nedenle öldürdüler” diye konuştu.

Düzenlenen anma etkinliğine TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör, Akın Özdemir’in eşi Mine Özdemir ile kızı Deniz Özdemir, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Denetim Kurulu Üyesi Sefa Apaydın, İzmir Şube Başkanı Kurtuluş Bingöl, Denizli Şube Başkanı Gülhan Saruhan, Eski İHD Başkanı Akın Birdal,  Akın Özdemir’in dönem arkadaşları, TMMOB’a bağlı odaların başkan ve yönetim kurulu üyeleri, ZMO –GENÇ’li öğrenciler ve sevenleri katıldı.

Anma etkinlikleri Mersin Asri Mezarlığı’ndaki kabri başında yapılan anma ile son buldu.