ÇÜ Aladağ Meslek Yüksekokulu Madencilik ve Ormancılık Programlarında eğitim gören öğrencilere daha önce İlk Yardım eğitim veren akademisyenler bu kez de İlk Yardım, Temel Yaşam Desteği ve Çevresel Acillerin Önemini anlattı. Balcalı Hastanesi Acil Tıp Anabilim Dalı Sorumlu Hemşiresi Gülnaz Şahin de ilkyardım bilincini geliştirmek amacıyla uygulamalı eğitim verdi.
Ormancılık ve madencilik gibi zor şartlarda ve kırsalda mezuniyet sonrası mesleklerini icra edecek öğrencilere bu alanlarda olası kaza ve doğal afetlerde hayat kurtarmada sağlık ekipleri olay yerine gelinceye kadar önemi yüksek olan ilkyardım eğitimi anlatıldı.

Doç. Dr. Sarı: “Temel Yaşam Desteği Çok Önemli.”

ÇÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu dersliğinde gerçekleşen eğitimde “Temel Yaşam Desteği” eğitimini Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Azade Sarı verdi. Temel yaşam desteğinin öneminden söz eden Yrd. Doç. Dr. Sarı, öğrencilere hitaben yaptığı açıklamada şunları söyledi;
“Temel yaşam desteği eğitiminde, 2015 yılında yayınlan güncel kılavuzlara göre hiçbir eğitimi olmayan kişilerin telefonla hatta yurtdışında kalp masajı yapmaları öneriliyor. Bizde burada önce teorik sonra da maketler üzerinde uygulamalı olarak kalp masajı yapacağız. Temel yaşam desteği ilk yardım eğitiminde çok önemli, mezun olduktan sonra işiniz gereği çalışacağınız yerler sağlık ekiplerinin hızla ulaşamayacağı ücra yerler olacak. Bu nedenle burada ki amacımız size bir eğitim vererek sağlık ekipleri gelinceye kadar yaralı ve hastalara ilk müdahaleyi yaparak vakanın daha kötüye gitmesini engellemeye çalışmanızı sağlamak.”

Uzman Hemşire Şahin: ”İlk Yardım Doğru ve Zamanında Yapılmalı.”

Balcalı Hastanesi Acil Tıp Anabilim Dalı Sorumlu Hemşiresi Gülnaz Şahin de, yaşam boyunca insanın her zaman ilk yardımı gerektiren durumlarla karşılaşabileceğine dikkat çekerek, “Zamanında yapılacak basit ve etkili bir ilk yardımla hasta veya yaralının hayatı kurtarılabilir. Kaza ve ani hastalıklarda, hasta ya da yaralının doktora veya hastaneye sağ olarak götürülebilmesi, ilk yardımın doğru ve zamanında yapılmış olmasına bağlıdır.” dedi. Ayrıca Gülnaz Şahin tarafından öğrencilere uygulamalı eğitim verildi.

Prof. Dr. Özkaya: “Farkındalık Çok Önemli.”

Aladağ Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Okan Özkaya ise, Madencilik ve Ormancılık Bölümü öğrencilerinin böyle önemli bir eğitimi alarak bundan sonraki yaşantılarında mutlaka karşılarına çıkması muhtemel sağlık olaylarında bilinçli olarak sağlık ekipleri gelinceye kadar ki süreci atlatmaları açısından çok önemli olduğunu belirterek, bu konuda farkındalık yaratmak istediklerini söyledi.

42 öğrencinin katıldığı eğitim sonunda katkılarından dolayı ÇÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Neslihan Boyan,  Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Azade Sarı ve Balcalı Hastanesi Acil Tıp Anabilim Dalı Sorumlu Hemşiresi Gülnaz Şahin’e katkılarından dolayı teşekkür belgesi verdi. Ayrıca eğitime katılan öğrencilere birer katılım belgesi verilerek toplu fotoğraf çekimi yapıldı.