Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Adana İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Ali Kuzu, zeytinlik ve meraların yok edilmesine izin verilmemesi gerektiğini bildirdi.

5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle açıklama yapan Kuzu, kar hırsının insanlığın ve gezegenimizin geleceğini tehdit ettiği bugünlerde; gelecek nesillere yaşayabilecekleri bir dünya bırakabilmek için, ekolojik bir krize dönüşen çevre sorunlarının çözümünde, bütüncül politikaların, hukuksal ve kurumsal düzenlemelerin geliştirilmesi ve uygulanması gereğine değindi

“İZİN VERİLMEMELİDİR”

AKP’nin 15 yıllık iktidarında bilime, doğaya aykırı yasal düzenlemelerle tüm ülkenin bir rant alanı olarak görüldüğünü, kentsel ve kırsal alanlar, ormanlar, meralar, kıyılar, doğal sit alanları ve tabiat varlıklarının yalnızca kar hırsıyla tahrip edildiğini kaydeden Kuzu, şunları söyledi:

“Bu tahribat zincirinin en son örneği olan ve TBMM gündeminde bulunan “Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” zaman kaybetmeden geri çekilmelidir. Zeytinliklerin ve meraların adrese teslim bir şekilde yağmalanması için hazırlandığı açık olan torba yasa geleceğimiz açısından büyük bir tehdittir. TMMOB, çevre politikalarının; sanayi, tarım, enerji, ulaşım ve kentleşme politikalarıyla bütüncül olarak ele alınmasını zorunlu görmektedir.

Anayasa’nın 56. maddesiyle “Sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkı,  çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevrenin kirlenmesini önlemek” güvence altına alınmışken, Anayasa’yı tanımayan iktidarın kar hırsı ülkeyi talan etmektedir. Üç beş kişinin kar etmesi uğruna binlerce yıldır insanlara ve diğer canlılara hayat veren zeytinlik ve meralarımızın yok edilmesine asla izin verilmemelidir.”