Moderatörlüğünü Maden Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Sabahatdin Sakatoğlu’nun yaptığı panele konuşmacı olarak Maden Mühendisleri Odasından Prof. Dr. Caner Zanbak, Jeoloji Mühendisleri Odasından Tahir Öngür, Gazi Üniversitesi Toksikoloji Bölümü Ana Bilim Dalından Prof. Dr. Ali Esat Karakaya, Kimya Mühendisleri Odasından Prof. Dr. Bilgehan Güzel ile Çevre Mühendisleri Odasından Yrd. Doç. Dr. Enver Yaşar Küçükgül katıldı.

 

KATILIM YOĞUN

ÇÜ. Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mesut Başıbüyük, ÇÜ. Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Parlak, akademisyenler, JMO Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar ve yönetim kurulu üyeleri, KMO Adana Şube Başkanı Ali Çelik ve yönetim kurulu üyeleri, EMO Adana Şube Başkanı Mehmet Mak, ÇMO Adana Bölge Temsilcisi Kenan Doğan ve üyelerinin yanı sıra bölüm öğrencileri yoğun katılım gösterdi.

 

TARAFLAR BİR ARAYA GELEREK TARTIŞMIYOR

Altın madenciliğinin Anadolu topraklarında 6000 yıllık bir geçmişi olduğunu, 1933 yılında Atatürk’ün emriyle kurulan Altın ve Petrol Arama İdaresi Başkanlığının kurulması ile Cumhuriyet döneminde de devam ettiğini belirten Maden Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Sabahatdin Sakatoğlu,”Önemli bir Altın İthalatçısı olan ülkemizde Özellikle 1980 ve sonrasında çok uluslu şirketlerin arama ve sonrasında bulunan madenleri işletmeye açması ile Altının nihai ürün eldesin’de kullanılan siyanür üzerinden Altın Madenciliği tartışılmaya başlanmıştır. Tartışmaların odağını kendi ulusal kaynaklarımızın kullanılmasından daha çok, çok uluslu şirketlerin ve onların uzantısı olan yerli ortakları oluşturmuştur. Altın Madenciliği yapan çok az sayıda ulusal sermayeli şirketler de tartışmayı bitirmemiş, bu şirketlerin arkasında uluslar arası şirketlerin varlığı kuşkusuyla yaklaşılmıştır. Birde Altın nihai ürün elde edilmesinde Siyanür kullanılıyor olması tartışmanın boyutunu çok farklı mecralara çekmiştir. Ülkemizde Siyanüre karşı olanlar ve Altın madenciliğini destekleyenler olarak kutuplar oluşmuştur. Öyle ki aynı platformlarda taraflar bir araya gelerek tartışmaktan kaçınmakta kitleleri kendi inançları doğrultusunda bilgilendirmeye çalışmışlardır. Altın ve Siyanür konusunda televizyon programları, paneller, sempozyumlar yapılmakta, konunun tarafları birlikte yer alamamaktadır. Konunun uzmanları karşılıklı tartışmadığından bazı çevreler tarafından bilinçli olarak bilgi kirliliği yaratılmaktadır. Bu da madenciliğimize ve çevremize zarar vermektedir” diye konuştu.

 

ÖĞRENCİLERİ BİLGİLENDİRİYORUZ

Sabahatdin Sakatoğlu,”TMMOB bileşenlerini, oluşturan Maden Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası, Çevre Mühendisleri Odası ve Kimya Mühendisleri odası Adana şubeleri ve Çukurova Üniversitesinin ilğili bölümleri olarak bir ilke imza atarak konunun uzmanlarını bir araya getirerek Altın Madenciliği ve Siyanürü karşılıklı olarak tartışarak yarının mühendisleri olan Çukurova Üniversitesi Öğrencilerini bilgilendirmeye yönelik bir tartışma ortamı yarattık” dedi.

Konularında uzman olan panelist bilim adamları Prof. Dr. Caner Zanbak, Prof. Dr. Ali Esat Karakaya, Prof. Dr. Bilgehan Güzel, Sayın Tahir Öngür ve Yrd. Doç. Dr. Enver Yaser Küçükgül yaptıkları sunumlarda Altın Madenciliğinin yapılmalıdan başlayarak Siyanürün Kimyasal yapısına, Toksikolojik olarak insan üzerinde etkisine ve doğaya verebileceği zararlara kadar her türlü bilgiyi ayrıntılı olarak anlattı. Sunumların ardından katılımcıların merak ettiği sorulara yanıtlar verilmesinin yanı sıra konunun doğruları bulunmaya çalışıldı. Panelin ardından başkan Sakatoğlu, verdikleri doyurucu bilgilerden dolayı panelistlere, katıldıkları için öğrencilere teşekkür etti.