Ülkede Çernobil kaynaklı kanser vakalarının arttığını ve kanserin her ailenin sorunu haline geldiğini ifade eden Adana Nükleer Karşıtı Platform Sözcüsü Uzm. Dr. Selahattin Menteş, yaptığı konuşmada “Bugün 26 Nisan 1986‘da Çernobil Nükleer Santralında meydana gelen ve 20. yüzyılın en büyük felaketlerinden birinin 31. yıldönümü. Çernobil nükleer reaktörünün patlamasıyla, ilk anda 30 kişi hayatını kaybetti, radyoaktif bulut çok geniş bir coğrafyaya yayıldı ve bölge boşaltılarak hayalet şehirler oluştu. Nükleer felaket sonrası tahminen 30 KM’lik alanda 350 binden fazla kişi ve Rusya, Beyaz Rusya ve Ukrayna'da 8milyon 300 bin kişi yoğun radyasyona maruz kalmıştır. 160 bin kilometrekare alan radyoaktif kirlenmeye maruz kaldı, çok büyük maddi zararlar meydana geldi.

Sakat doğumlar Ukrayna‘da % 230, Beyaz Rusya‘da % 180 arttı. Halen bir milyonu çocuk olmak üzere yaklaşık 3.5 milyon insan Ukrayna‘da radyasyonla kirlenmiş topraklarda doğmakta ve yaşamaktadır. Ukrayna Sağlık Bakanlığına göre kirlenmiş bölgelerdeki radyasyona bağlı hastalık oranı diğer bölgelerden % 30, sakat kalma oranı ise 6 kat fazladır. Çernobil‘den etkilenen 380 bin kadar çocukta genetik değişikliklere rastlanmıştır”


YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARINA DÖNÜLMELİDİR

Uzm. Dr. Selahattin Menteş, “Çernobil kaynaklı özellikle Karadeniz bölgemiz olmak üzere ülkemizde de kanser vakaları artmış ve artık kanser ülkemizde her ailenin sorunu haline gelmiştir.

Bütün bu olanlara karşın ülkemizde Akkuyu ve Sinop başta olmak üzere nükleer santral yapımı tam hızıyla ve bütün uyarılarımıza karşın devam etmektedir. Nükleer enerjinin temiz, ucuz ve enerji gereksiniminden kaynaklı zorunlu olduğu bahaneleri öne sürülmektedir.

Nükleer enerji temiz değil, kirleticidir. Atıkların yok edilmesi olanaksızdır. Sadece Akkuyuda her yıl 100 ton nükleer atık çıkacaktır. Nükleer hem ucuz değil hem de dışa bağımlılığı artıracaktır. Yatırım %100 Rus sermayesi olup yatırım maliyetleri bir yana 1kwh enerjinin bedeli 12.35 dolar üzerinden satılacaktır. Akkuyu nükleer santralinin Ecemiş fay hattına uzaklığı sadece 30 km olması da olası bir depremdeki felaketi düşünmek bile istemiyoruz.Çağrımız; bir an önce nükleer santral gibi hatalardan vazgeçerek yenilenebilir enerji yatırımlara dönülmesidir. Çernobil uzağımızda değil, çok yakınımızdadır. Nükleer enerji ucuz değil pahalıdır. Nükleer santral istemiyoruz. Nükleere inat yaşasın hayat” diye konuştu.