Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (Adana ESOB) ve Minibüsçüler Odası Başkanı Nihat Sözütek, okulların hafta sonu kapanacak ve yaz tatilinin başlayacak olması nedeniyle, seyahate çıkacak sürücülere önemli uyarılarda bulundu.

Tatil sezonu ile birlikte trafik kazalarında artış yaşandığına dikkati çeken Birlik Başkanı Nihat Sözütek, uzun yolculuklarda özel araç yerine otobüs, tren, uçak, gemi, feribot gibi toplu taşım araçlarının tercih edilmesini, ruhsatsız ve korsan taşımacılık yapan firmalara karşı dikkatli olunmasını önerdi.

Özel araçları ile tatile gidecek sürücülerin ise yola çıkmadan önce mutlak suretle araçlarının yaz bakımını yaptırmaları gerektiğinin altını çizen Başkan Sözütek, tatil heyecanıyla dalgın, yorgun, uykusuz yola çıkılmaması ve direksiyon başına geçmeden önce özellikle alkol, uyuşturucu etkisi yapabilecek ilaç kullanılmaması gerektiğini söyledi.

Yaz tatili ile birlikte karayollarında trafik yoğunluğunun artacağına işaret eden Adana ESOB Başkanı Sözütek, sürücüleri hızdan ve hatalı sollamadan uzak durmaları konusunda da uyardı.

"SEVDİKLERİMİZİ ÜZMEYELİM"

"Gideceğimiz yere bir an önce kavuşalım derken, sevdiklerimizi üzmeyelim" diyen Başkan Sözütek, “Aşırı hız kazaya davetiye çıkarır. Üzücü kazaların yaşanmaması için yavaş ve dikkatli gitmekte fayda var. Seyahat için trafik yoğunluğunun olmadığı yollar tercih edilmeli, hız limitleri ve takip mesafesi kuralına uyularak araç kullanılmalıdır. İyice dinlenmiş olarak direksiyona geçilmeli ve trafik kurallarına mutlaka uyulmalıdır. Dolu ya da aç bir mideyle yola çıkmak sıkıntı oluşturacağı için, yolculuk öncesi hafif yiyecekler tüketilmelidir. Yolculuk esnasında rahat, bol ve terletmeyen kıyafetler tercih edilmelidir. Emniyet kemerinin hayat kurtardığı, unutulmamalı, kısa mesafede olsa arka koltukta seyahat eden yolcular dahil olmak üzere emniyet kemeri takılmalıdır. Gidilecek yolun uzunluğuna göre, belli aralıklarla mola verilmeli, direksiyon başında cep telefonu ve sigara kullanılmamalıdır. Molalarda bol sıvı, uyku açıcı çay, kahve ve benzeri içecekler alınmalı, kişisel ihtiyaçlar giderilmelidir. Tatil yörelerinde bulunan vatandaşlarımız, tatilde olmanın vermiş olduğu rehavetle trafik kuralı ihlallerinde bulunmamalı, kuralların her yerde aynı olduğu unutulmamalıdır” ifadelerini kullandı.

TİCARİ ARAÇ SÜRÜCÜLERİNE UYARI

Uzun yol taşımacılığı yapan ticari araç sürücülerini de uyaran Birlik Başkanı Sözütek, “Yola çıkarken aracınız tam bakımlı olmalı. Far ayarlarınız karşıdan gelen sürücünün gözünü almamalı. Araç kullanırken yorgunluk hissetmeniz durumunda, yol güzergahında bulunan uygun yerlerde en az 30 dakika dinlenmelisiniz. Dinlenme süresini özellikle aracın dışında veya müsait ortam varsa uyuyarak geçmelisiniz. Araç kullanma sürelerini aşmayın. Aşırı sıcaklar ve yollardaki trafik yoğunluğu dolayısıyla biran önce gideceğiniz yere varmak için ana yol güzergahların dışına çıkmayın. Yolculukta mutlaka bakımlı olan yolları tercih edin” şeklinde konuştu.

Gece yapılan yolculuklarda sürücülerin dikkatlerinin daha çabuk dağıldığının da altını çizen Başkan Sözütek, bu nedenle gündüz yola çıkılmasının güvenlik açısından daha uygun olduğunu sözlerine ekledi.