Çiftlerin  aşkın ve uzun evliliklerin sırlarını anlattıkları çalışma  zamane gençlerine örnek olacak aşk ve sevgi tarifleri ile ön plana çıkıyor.

Yüreğir Belediyesi’nce Şubat ayında start verilen proje için ilçede hayatlarını süren 35 yaşlı çifte ‘ aşk ve sevgi’ nedir sorusu yöneltildi.  108 yaşındaki Hasan dede ile  100 yaşındaki eşi Güllü nine gibi evliliklerinde bir asra dayanmış çiftlerle yapılan röportajlar,  günümüz gençliği açısından ‘aşk ve sevginin’ bir hafıza güncellemesi olacak. Röportajlar Mart ayının ikinci haftası kutlanan Yaşlılar Haftası’nda özel bir etkinlikle birlikte  hatıra olarak kitaplaştırılacak.

Elleri öpülesi sevgililer

Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, sosyal ve kültürel projelerde öncelikli olarak, toplumumuza ait değerlerin yaşatılıp, bu değerlerin yeni nesillere transferini amaçladıklarını kayderek  projeyle ilgili şöyle konuştu ”Herşey sevgiyle başlıyor. Günümüzde bir çoğumuz ‘sevgi’ kelimesinin tam karşılığını bulamadığından şikayet ediyor, Oysa böyle özel günlerde bizlerin, toplumumuz adına sosyal ve kültürel değerlerimize  sahip çıkan, hafızalarda kalıcı,  gençlerimize örnek  çalışmalar yapması elzemdir. Bizler iyi olanı  örnek olması için göstermeliyiz. Çünkü, sağlıklı bireyler sağlıklı aileler kurup, o ailelerden gelen nesillerde taşıdıkları iyi değerlerle sevgi ve huzur  toplumlarının temel yapı taşlarını oluşturur. Asırlık sevgililer bize günümüzde aşkın ve sevginin kuru bir iki kelimeden ibaret olmadığını hatırlattı.  Gerçek sevgi; zorluklara karşı el ele verip,  aşk ve sevgi için mücadeleden sonuna kadar vazgeçmemekmiş.  İşte günümüzde yeniden hatırlanması gereken değerlerimiz bunlardır. Onlar,  ömürlerini birbirlerine adamış  asırlık sevgileriyle  günümüzde hepimize en iyi örneklerdir.” 

İşte  ustalarından ‘aşk ve uzun evliliğin sırları

Hasan ve Güllü Karabulut çifti.

108 yıllık sevgi ustası

Hasan dede Elazığı Palulu, yaşı kimlik bilgilerine göre 108, kendisine göre ise 115’den aşağı değil. Kimliğinin çıktığı günü hatırlıyor ‘ aklım eriyordu babam beni nüfusa kaydettirdiğinde’ diyor. 70 yıllık hayat arkadaşı  Güllü nine ise 100 yaşında. Hasan dede ile Güllü nine aynı zamanda kuzenler.  Güllü nine Hasan dedenin ikinci evliliği. Çocuk yaşta evlendiği ilk eşi doğum sırasında son nefesini veren Hasan dede gönlünü dayı kızına kaptırıyor. Üstelik ortada bakılması gereken bir de bebek var. Çok zaman geçmeden Hasan dede ile Güllü nine hayatlarını birleştiriyor.

Osmanlı’nın son döneminde doğan, Cumhuriyetin kuruluşuna tanıklık eden yaşlı çift, 40 yıl önce Palu’dan Adana Yüreğir’e göç etmişler. İnşaatlarda ustalık yaparak geçimlerini sağlamış Hasan dede. Hasan amca “Yuvayı kadın yapar, kadın yıkar, yuvayı ayakta tutan kadındır” sözleriyle ‘yuvayı dişi kuş yapar’ atasözüne atıfta bulunup ‘Aşk nedir’ denilince , “Yaşadığın an şu an, şu dakika, şu saat,  bir de sevgi dolu bakışlar, gerisi hava cıva”  diyerek  aforizma yapıyor. 

Süleyman ve Çigdem Tayyare çifti.

Aşk bir günlük olur mu?

Süleyman amca 98,  Çiğdem nine, 85 yaşında. Tam 56 yıl olmuş aynı yastığa baş koyalı. Süleyman amcanın gönlünü kaptırdığı Çiğdem teyze  komşu kızı. Kapı kapıya bakıyor.   Süleyman amca genç, sıksa taşı suyunu çıkarır. Gönlü düşünce hiç beklememiş,  ‘evleneceğim isteyin komşu kızını bana’ diyerek dünürcü göndermiş anne babasını. Çift 56 yıllık evliliğe 10 çocuk sığdırmış. Aşk ve sevgi nedir diye sorulunca ‘Aşk bir günlük olur mu, Aşık olan bir ömür verir’ diyerek günümüz gençliğine sitem eden Süleyman amca evlilik sırrını şu sözlerle anlatıyor “Sabır… Her şeyin başı sabırdır. Yusuf peygamberi hatırlayın! Neler yaşadı ömründe. Biz evleneli tam 56 yıl oldu… Bir gün değil, iki gün değil üç gün değil. Bir ömürdür sevmek .” Çiğdem teyze ise at sırtında çıktığı baba evine bir daha dönmeyişini ‘Yalan dünya, kırmaya dökmeye değmez, üzmesinler birbirlerini.’ diyerek anlatıyor.

Osman ve Emsal Zeybek çitfi.

Mutluluk da O, Aşk da O

Osman amca ile Emsal teyzenin aşkı biraz karışık. Evlilikte yarım asırı deviren çiftin tanışmaları da evlenmeleri de olaylı olmuş. Emsal teyzeyi kaçıran Osman amca aşkı için  bir yıl mapusta kalmış.

74 yaşındaki Osman amca kendi tabiri ile ‘hayatın demini’ aldığı şu günlerini, 71 yaşındaki ahiretliği Emsal teyze ile en güzel şekilde yaşadığını söylüyor. Osman amca, Emsal teyzeyi kaçırdığı için düğün yapamamış, ancak düğünsüz evlenmek her ikisinde de  pişmanlık yaşatmamış. Büyüklerin mutluluğu anlatmak üzere söylediği ‘İki gönül bir olunca samanlık seyran olurmuş’ sözü tam da Osman ve Emsal teyze için söylenmiş olmalı. Emsal teyze aşkı sevgiyi ve uzun evlilliğin sırlarını anlattığı şu sözler hepimize örnek olmalı; “Mutluluk da O, yaşamakta O. Sevilmez mi. O olmasa ben, ben olmasam o olmaz. Yokluk vardı ama biz çok mutluyduk. Yatacak yerimiz bile yoktu kaçtığımızda. Ot balyasından yatak yaptım. O günlerimiz bugünkünlerden iyiydi. Sevgi olmaz ise uzun evlilik olur mu. Sevince herşey oluyor’ .

Mehmet ve Ayşe Şeker çifti.

Bir yastıkta 60 yıl

Yağız Adana delikanlısı Kozanlı Mehmet ile güzeller güzeli Ayşe şimdiki gençlerin burun kıvırdığı  ‘görücü usulü ’ ile  birleştirmişler hayatlarını. 60 yıldır  iki insan bir hayat yaşamışlar, öyle hızlı geçmişki ömür, ne  Mehmet amca anlamış 80’e geldiğini, ne de  Ayşe teyze 82 olduğunu. Aşkları diri ve ilk günki gibi. ‘ Aşk’ denilince mahçup bir tavırla “aşık olmaz mı insan, gençlik halleri” diyerek gülümsüyor Mehmet amca, yüzündeki derin kırışıklara inat. Gençlere ders olur mu bilinmez, ancak aşk ve sevgi denilince “Allah’ın emri ile verdiler mi bir yastıkta kocayacaksın” diyen Mehmet amcaya “Aç, susuz kalsanda katlanacaksın. Fedekarlık olmadan aşk ve sevgi olur mu? ” diyor Ayşe Teyze.