Adana Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürlüğü, su kayıp ve kaçaklarını dedektöre benzer cihazla nokta atışıyla tespit ederek, yolların köstebek yuvasına dönmesini önlüyor.
     ASKİ Genel Müdürü Seyfettin Yılmaz, sessizliğin hakim olduğu gece saatlerinde yapılabilen bu çalışmayı yerinde denetlerken gazetecilere yaptığı açıklamada, teknolojiye yaptıkları 380 bin avroluk yatırım sayesinde hem para ve zamandan tasarruf sağladıklarını hem de halkı rahatsız etmeden abone ya da şebekeden kaynaklı kayıp ve kaçakları tespit ettiklerini söyledi.
     Yılmaz, kayıp ve kaçakları, teknolojinin verdiği imkanlarla takip ettiklerini, dedektöre benzer cihazla nerede kayıp varsa nokta atışıyla bulabildiklerini belirterek, şunları kaydetti:
     ´´Steteskop ve ultrasonic debimetrelerle şebekeden kaynaklı, akustik dinleme cihazları, korelatör, data ve basınç kaydedici cihazlarla da abone kaçaklarını buluyoruz.
     Şebekeden kaynaklı kayıpları tespit için trafik sıkışıklığının yaşanmadığı, sessizliğin hakim olduğu gece saatlerinde çalışma yapıyoruz. Hazine bulmada kullanılan dedektöre benzeyen bu cihazla tıpkı hazine arar gibi su kayıplarını arıyoruz. Cihazı yolda gezdirirken artan ses, borularda patlak olduğunu bize gösteriyor. Tespit edilen nokta işaretlenerek, ertesi gün gündüz saatinde gelen ekipler kazdıkları yerde kaçağı tamir ediyor. Eğer bu cihazlar olmasa yollar boydan boya kazılmak zorunda kalacaktı.´´
     Yılmaz, bu yöntemle yolların artık köstebek yuvasına dönmediğini belirterek, ´´Geçen yılın ekim ayından bu yana tüm mahalleleri tek tek taramaya başladık. Tespit edilen arızalar, içme suyu bakım onarım ekiplerince gün geçirilmeden ve vatandaşlardan herhangi bir ücret alınmadan onarılıyor´´ dedi.
     Gece ve gündüz çalışmalarında 46 mahallenin tamamı ile 16 mahallenin bir kısmının taramasının yapıldığını ifade eden Yılmaz, şöyle devam etti:
     ´´Bu çalışmalarımız sayesinde şebekeden kaynaklı kayıpların büyük bir bölümünün önüne geçildi. Bugüne kadar yaptığımız çalışmalarda 8 milyon 70 bin 192 metreküp suyun yer altına sızıntı olarak kaçtığını tespit edip anında müdahalede bulunduk. Bu sayede, üretim ve işletme anlamında 19 milyon 45 bin 653 TL´lik mali katkı sağladık. Bunun yanı sıra, ana şebekedeki sızıntılar neticesinde oluşan basınç düşümlerinin de önüne geçildi.´´
     Yılmaz, şebekedeki kayıpların yanı sıra, su kaçaklarını da önlemek için bugüne kadar toplam 480 bin aboneden 79 bin 700´ünün kontrol edildiğini, bin 84 noktada tespit edilen sorunların giderildiğini, arızalı olduğu tespit edilerek değiştirilen su sayacı sayısının ise 4 bine ulaştığını bildirdi.