Toplantının açılış konuşmasını Hukuki Mücadele Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Av. Oğuzhan Buhur yaptı. Programda; Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, Ankara Barosu Başkanı Av. R. Erinç Sağkan, Aydın Baro Başkanı Av. Gökhan Bozkurt, İstanbul Baro Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, Kayseri Baro Başkanı Av. Cavit Dursun ve Kırşehir Baro Başkanı Av. Mehtap Karaburçak Tuzcu konuşmacı olarak görüş ve düşüncelerini dile getirdiler.

Baro Başkanı Av. Veli Küçük, Türkiye’de hukuk devleti ilkesinin kurum ve kurallarıyla yerleşmesine, hukukçular arasında birlik ve mesleki dayanışmanın sağlanmasına ve hukukunun gelişmesine katkıda bulunan başta Hukuki Mücadele Derneği Başkanı Av. Oğuzhan Buhur’a ve yönetimine teşekkürlerini sundu.  Hukuk eğitimi, hukuk alanındaki mesleklere giriş sistemi, hakim yardımcılığı, savunmanın güçlendirilmesi, Avukatlık mesleğinin sorunları, alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleri ile yargı ve adalet mekanizmasının sorunları, çözüm yolları ve avukatlık sınavıyla ilgili görüşlerini dile getirdi.

Ülkenin adalet sistemine ilişkin onarıcı hususlara dikkat çekti.  Türkiye’de yargıya güvenin ciddi ölçüde zedelendiğini belirten Baro Başkanı Av. Veli Küçük, "Avukatlık mesleğini ifa ederken; yasalardan, ülke ekonomisinden, açıklanan yargı paketlerinden ve uygulamalardan kaynaklanan sorunlar yaşamaktayız. Ayrıca, ekonomik, sosyal, sağlık, hukuk eğitimi sorunlarının yanı sıra bürokrasiden, hâkim-savcı keyfiyetinden kaynaklanan bir yığın olumsuzlukları da görmekteyiz. Üzülerek belirtmek gerekirse; mesleki sorunların her geçen gün artarak büyüdüğü bir dönemden geçilmektedir. Yıllardır çözülemeyen ve üzerine ciddi bir şekilde gidilmeyen bu sorunları yaşayan meslek grubu olarak en üst düzeyde tartışmak, çözüm getirmek ve bu platformdan çıkacak sonuçların dikkate alınarak yaşama geçirilmesini dilemekteyiz. Güzel ülkemizde hukuk sistemi ne yazık ki durmak üzere... Acilen yargı reformuna ihtiyacımız vardır. Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yollarından cezada uzlaşma sadece hukuk fakültesi mezunları tarafından yapılmalı, arabuluculukta zorunlu taraf vekilliği getirilerek vekalet ücretleri adli yardım içinde oluşacak özel fondan karşılanmalı, ücretler gerçekçi ve ciddi miktarlara çıkarılmalı, vergiden muaf olmalıdır.

Adliyenin dosya yükünü azaltmaya çalışırken adalet kavramı feda edilmemeli, örselenmemelidir. Yargıda güveni yeniden tesis edecek adımlar atılmalıdır. Yargı mensuplarının tarafsız ve bağımsız olarak çalışabileceği ortamın yaratılması gerekmektedir. Günümüzde siyasi iktidar yargıda kadrolaşmış, avukatlar, tabipler, akademisyenler, gazeteciler, milletvekilleri ve toplumun aydın, farklı ses ve muhalif kimlikler yargı aracı kılınarak soruşturmalara, gözaltı ve tutuklamalara maruz kalmıştır. Siyasetten, iktidardan ayrı ve bağımsız yargı oluşmadan hukuk devleti yaşama geçemez.” dedi.