TBB Başkanı Av. Metin Feyzioğlu’nun ve yöneticilerin de katılımıyla “İdare Mahkemelerinin hukuk fakültesi haricindeki fakültelerin mezunlarından hakim ataması yapılması, süratle artan avukat sayısı, staj sorunları, stajyer avukatların sorunları, mesleğe dair sorunların çözüm önerilerini TBB aracılığıyla Cumhurbaşkanlığı ve Adalet Bakanlığına sunularak acil hususlarda çözüm bulunmaya çalışılması, bir kısım OHAL KHK’ ların yasayla düzenlemesi nedeniyle, OHAL düzenlemelerin kalıcı hale gelmesi, Baroların Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi (5 numaralı) ile denetlenmesi sorunuyla İlgili ve gerekçeli ölçütlere uyulmaksızın keyfi olarak hakim ve savcıların yerlerinin değiştirilmesi” maddeleri tartışılarak değerlendirmeler yapıldı.

Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, Baro Başkanlarının, bu süreçte adil yargılanma ve savunma hakkının ciddi biçimde ihlal edildiği ve gelinen süreçte ekonominin bir çıkmaza girdiği, her geçen gün kötüye gittiğini belirterek, demokrasiden ve hukuk devletinden giderek uzaklaşılmakta olduğunu ifade etti.

Av. Küçük, “ Krizler demokrasi ve hukuk devleti işler kılınarak çözülür. Türkiye’de şu anda gazetecilik yaptığı için kendisine ceza verilmiş, hapiste olan insan sayısı dünyada en yüksek olan sayı. Hapis edilmese bile ceza alan, hakkında ceza ve tazminat davaları açılan gazeteci sayısı son derece yüksek. Bu durum siyasi iktidar tarafından da teşvik ediliyor, yönlendiriliyor. Tazminat, hukuk ve ceza davaları ifade ve medya özgürlüğünü kısıtlayan uygulamalar.

"KEYFİLİĞİN İKTİDARI"

Şu anda Türkiye’de sokakta yürüyüş yapıp iktidarı eleştirebilirsiniz ve hiçbir şey olmaz ama her şey de olabilir. Bu tam keyfiliğin iktidarıdır. Bir hukuk devleti olmamasının en etkili göstergesidir. Tüm yetkileri elinde toplayan tek adam ve kuvvetler birliğine dönüşen ülke yönetimi yaşanan tüm sorunların nedenidir.”

“HUKUKÇU KALİTESİNİ ARTIRACAK ADIMLARI MUTLAKA ATMALIYIZ”

Baro Başkanı Av. Küçük sözlerine şöyle devam eti; Son günlerde, avukatlara yönelik fiili saldırılar ve meslektaşlarımızın savunma hakkını engelleyecek mahiyette uygulamalar artmıştır. Görevi başında, şiddete maruz bırakılan, tehditle yıldırılmaya çalışan meslektaşlarımızın haberleri her gün gazetelerde yer almaktadır. Bu saldırgan tutum, evimiz dediğimiz adliyede sözde hukukçu olanlar tarafından Baro Başkanına kadar vardırılmıştır. Bunun yanında, kollukta, yargı önünde ve hemen hemen her bürokratik kurumda meslektaşlarımız akıl almaz engellemelerle ve hatta işkencelerle karşılaşmaktadırlar. Sadece görevini yerine getirdiği için duruşma salonlarında hakarete uğrayan, vekilliğini üstlendiği kişiyle veya bu kişiye atfedilen suçla özdeşleştirilen avukatlar, üstlendikleri davada sanık olarak yargılanabilmektedirler.

Maalesef YÖK yine yeterli değerlendirme yapmadan ve konunun uzmanlarının fikirlerini sormadan aldığı hatalı bir kararla; hukuk, mühendislik, mimarlık, tıp ve öğretmenlikte baraj sıralarını yükseltti. Bir çok üniversitenin hali orta öğretimden farklı değildir. Gelinen nokta ne yazık ki iç açıcı görünmemektedir. İdari yargı hakimi olmak için yanlış bir uygulana ile hukuk mezunu olmanın kaldırıldığı bir dönemde eğitim düzeyi ve koşulları sağlıklı olmayan üniversiteler geleceğimize sahip çıkacak yetkin mezunlar veremeyecektir.

Hukuk eğitimi kalitesini umursamama, denetimsizlik, sürekli yeni fakülte açılmasına ve kontenjan yükseltilmesine izin verilmesi, şimdi de zaten yetersiz olan barajın düşürülmesi son derece üzücüdür, yanlıştır.”
Baro Başkanı Av. Veli Küçük, günün anısına ve evsahipliğinden ötürü Aydın Barosu Başkanı Gökhan Bozkurt'a teşekkür ederek, özel tasarım tabak hediye etti.