Adana Baro Başkanlığı'nı 2012-2016 yılları arasında yürüten Avukat Mengücek Gazi Çıtırık’ın, yargılandığı davanın 2. duruşması Adana Adliyesi 13.Ağır Ceza Mahkemesinde yapıldı.
Av. Çıtırık'ın yargılandığı duruşmaya Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, Hatay Baro Başkanı Av. Ekrem Dönmez, Ankara Barosu Avukatlarından Kaya Yelek, Murat Farsaklılğlu, Fatih Alaaddinoğlu ile Baro mensubu avukatlar katıldı.
Cumhuriyet Savcısının esas hakkındaki mütaalasında beraat istediği Av.Çıtırık’ın müdafiliğini Baro Başkanı Av. Veli Küçük, Hatay Baro Başkanı Av. Ekrem Dönmez ve Av. Battal Özer yaptılar.
Av. Çıtırık, “Hangi örgütün propagandasını yapmakla suçlandığım belirtilmeden yargılanmam kendi içinde skandaldır. Baro başkanı olarak hukuki değerlendirmelerde bulunmak benim boynumum borcudur. İddia makamı hakkımda beraat yönünde mütalâa verdi ve heyet de buna uydu” diye konuştu.
Davanın ilk duruşması 16 Ekim 2017 tarihinde Adana 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmüş, duruşma, mahkeme savcısının esas hakkında mütalâasını vermek üzere bugüne ertelenmişti.
Yaptığı açıklamaların Türkiye'deki hukuki gelişmelerle ilgili olduğunu ifade eden Av. Çıtırık, "Bu açıklamaları yapmak benim baro başkanı olarak görevimdi. Anayasa ve uluslararası sözleşmelerde belirtildiği gibi ifade özgürlüğü ve eleştiriden başka bir şey değildi. Hesap verebilen şeffaf devlet yönetiminden, barıştan söz ettim. Açıklamalarım terör örgütü propagandası içermemektedir. Hangi terör örgütünün propagandasını yaptığımı bilmeden yargılandım" dedi.
Baro Başkanı Av. Veli Küçük, ‘’Pazartesi günü şahsım ve 9 meslektaşım hakkında ilk duruşmada verilen beraat kararı sonrası bugün önceki dönem baro başkanımızla ilgili davranışın suç unsuru bulunmaması nedeniyle beraat kararı verilmesi anlamlıdır. Her iki davada da suç iddiasına konu davranışlarda suç unsuru bulunmadığını ifade etmiştik. Yasalardan doğan hakların ve baro başkanlarının görevlerini yerine getirmelerinden dolayı sanık konumuna sokulması yargın araç kılınarak topluma ve yurttaşa göz dağı verme amaçlıdır. Biz avukatları ve baro başkanlarını hiç olmayacak suçlamalarla dahi yargılıyoruz görüntüsü ve algısı ülkemizde yargıya olan güvensizliği daha da derinleştirmiştir. Verilen beraat kararları açılmaması gereken davaların mesnetsiz olduğunu ortaya koymuştur. Biz barolar ve avukatlar yılmadan HUKUK DEVLETİNİ, şeffaf ve denetlenebilir yönetimi, katılımcı demokrasiyi, hak ve özgürlükleri sonuna kadar savunmaya devam edeceğiz” dedi