Seyhan Oteli’nde gerçekleşen programda, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Av. Vedat Ahsen COŞAR, "Avukatlık Hukuku ve Meslek Kuralları",  Denizli Barosundan Av. Adil Giray ÇELİK ise “Belgeler ve Fotoğraflar Işığında Avukatlığın Tarihçesi"konulu sunumu yaptı.

Programın açılışını Staj Komisyonu Başkanı Av. Mengücek Gazi ÇITIRIK yaptı.  Av. ÇITIRIK, “Adana Barosu Staj Komisyonu olarak amacımız, meslek yeminine sadık meslek ilke ve etiğine bağlı, yargının kurucu unsuru olarak bağımsız savunmayı serbestçe temsil eden, adil ve etkin yargılamaya oradan özgür ve bağımsız avukatlar yetiştirmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” dedi.

Baro Başkanı Av. Aziz ERBEK de, “Staj eğitimi mesleğimizin en önemli süreçlerinden bir aşamasıdır. Bu süreçte olabildiğince savunmanın etkili olabilmesi için Adana Barosu diğer barolar gibi konuyu önemsemektedir. Mesleğe yeni katılan arkadaşlarımızı en iyi şekilde hazırlıyor. Bu konuda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Komisyonumuz, stajyerlerimizi mesleğe en iyi şekilde hazırlamak için hiçbir özveriden kaçınmadılar. Baro başkanları toplantılarında staj eğitimi önemli yer almıştır. Bundan sonraki zaman içerisinde de birlik başkanımızın daha ileri adımlar atacağından hiç şüphemiz yoktur. Adalet Akademilerinden hakim ve savcılar için çalışmalar yapılıyor. Bu uygulamanın avukatlık mesleğine de uyarlanması gerekmektedir. Zira savunma yargıda olması gereken yere bir türlü gelemedi. Gelmesi için bu tür akademik eğitim çalışmasının yapılması önemli bir adım olacaktır. Hepinize saygılar sunuyorum, stajyerlerimize üstün başarılar sunuyorum.” Diyerek konuşı sona erdi.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Vedat Ahsen COŞAR; avukatlık mesleğinin tarihsel gelişimi, felsefesi, çıkış gereklilikleri ve tarihte yer alan ünlü avukatların sözlerini de kapsayan konuşma ile stajyerlerimize avukatlık etiği (onurlu, dürüst, bilgili, özgür, bağımsız ve adil olmayı gerektiren) gibi konularda çok önemli mesajlar verdi.

Av. COŞAR, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Baro bizim için ne yapıyor değil, biz baromuz için ne yapabiliriz. “ dememiz ve yapmamız gerekir. Bunun için de bir filizofon dediği gibi (Perikles) “Yönetimle ilgileniniz” yani baronuzun yönetimiyle ilgileniniz” diyerek sunumunu tamamlanmıştır.

Av. Adil Giray ÇELİK ise eski çağlardan, Osmanlı’dan, Cumhuriyet’e, geçen dönemde avukatlık ve yargılamada gelinen tarihsel süreci fotoğraflarla ve örneklemelerle, sinevizyon sunumu yaparak, dinleyicilere ve stajyerlere eğitim formasyonu da oluşturmak üzere son derece akıcı ve ilgi çekici bir biçimde sunum yapmıştır. Bu sunumda, avukatlık mesleğini icra ederken öldürülen meslektaşlarımıza yer vererek, anılarını yaşattı. (9 yıl önce görevini ifa ederken öldürülen Av. Savaş Bedir’in de sinevizyonda gösterilmesi salonda alkışlandı)

Programın sonunda Baro Başkanı Av. Aziz ERBEK, TBB Başkanı Av. Vedat Ahsen COŞAR’a, Denizli Barosu Avukatlarından Adil Giray ÇELİK’e de yönetim kurulu üyesi ve Staj Komisyonu Koordinatörü Av. Ziya YALAZ tarafından plaket verildi.