Bakan Mehdi Eker, törende Ahiliği detaylarıyla anlatan TESK Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana ESOB Başkanı Kazım Barışık’a alkış tuttu, esnaf ve sanatkârları selamlayarak alandan ayrıldı.  

 

İstasyon Meydanı, Tren Garı önünde gerçekleştirilen etkinliğe Başbakan Baş Danışmanı, AK Parti Adana Milletvekili Necati Çetinkaya ve Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan ile gelen Bakan Eker, Birlik Başkanı Kazım Barışık tarafından kucaklanarak,  çiçeklerle karşılandı.

 

 Esnaf ve sanatkârları selamlayarak tören alanına giren Bakan Eker’in, gördüğü yoğun ilgi karşısında hayli mutlu olduğu görüldü.  Tören alanına daha sonra CHP Adana Milletvekili Ümit Özgümüş, CHP Adana Büyükşehir Belediye Başkan Adayları Hüseyin Karabulut ile Rukiye Çinkılıç ile AK Parti İl Kadın Kolları Başkanı Emine Karaköse ile kurum ve kuruluş temsilcileri de katılarak protokoldaki yerlerini aldılar.

 

Ziyaretçilere ‘Ahi Pilavı’ dağıtan Eker, toplumun ana gövdesini esnaf ve sanatkarların oluşturduğunu söyledi.

 

Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları Ekibinin gösterisiyle başlayan törende konuşan Bakan Eker, bakanlıkla ilgili çeşitli programlara ve açılışlara katılmak üzere Adana’ya geldiğini belirtirken, kendisinden önce konuşan Adana ESOB Başkanı Kazım Barışık’ın Ahilik Haftası ile ilgili yaptığı açılış konuşmasında yer verdiği Ahiliğin 18 maddesine değinirken, insanların bu ilkeleri hayatlarında rehber olarak edinmesi gerektiğini söyledi. Eker, “Aslında bir manada kişisel bir eğitim programı o 18 madde. Sadece esnaflarımız için değil hepimiz için gerekli olan ilkelerdir” dedi.

 

Esnaf ve sanatkarların toplumun bel kemiğini oluşturduğunu belirten Bakan Eker, “Esnaf ve sanatkarlar toplumumuzun ana gövdesini oluşturuyor. Toplum, bu değerler üzerine asırlardır bina edilmiş, bunun üzerine yükselmiştir” diye konuştu.

 

Adana Valisi Coş da, Birlik Başkan Kazım Barışık’ın Ahilik üzerine güzel bir konuşma yaptığı için teşekkür ettiğini ve gönülden alkışladığını ifade ederken, “Esnaf ve sanatkarlarımız memleketimizin her yerinde olduğu gibi Adana’mızda da birlik ve beraberliğimizin simgesi ve teminatıdır. Onları her zaman seviyoruz, yanındayız. Onların işleri ne kadar yolunda giderse toplumumuzun huzuru, güvenliği, ekonomisi de yolunda gider. Onları ihtiyaç ve sorunlarının giderilmesi konusunda her zaman onların hizmetinde ve yanlarındayız. Ben Esnaf Haftası nedeniyle tüm esnaflarımızın bayramını kutluyor, sağlık ve huzur içinde nice mutlu yıllar diliyorum”dedi.

 

Birlik Başkanı Kazım Barışık da, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nının 13 Ağustos 2008 tarihli genelgesiyle yurt genelinde kutlanmaya başlanan Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramı’nın bu yıl 6’ıncısın düzenlediklerini belirtirken, törene katılan başta Bakan Eker ve Milletvekilleri Çetinkaya, Özgümüş ve Vali Coş ile tüm protokol mensupları ve davetlilerle ayrı ayrı teşekkür ettiğini söyledi.

 

Barışık, Osmanlı Devleti’nin kurucusu, büyük İslam Alimi Şeyh Edibali’nin aynı zamanda damadı olan Osman Bey’e vasiyetinde “Ey oğul, geçmişini bilmeyen, geleceğini de bilemez. Osman, geçmişini bil ki, nereye gideceğini unutma” diyerek önemli bir tarihi hakikatı vurguladığını ifade ederek, “Dünü bilmeyenin bugünü izah etmesi ve geleceğe hazırlanması asla mümkün değildir. Tarih şuuru, geçmişle geleceği birbirine bağlayan çok güçlü bir köprüdür. Geçmişle gelecek arasındaki bu köprünün kurularak nesillerde tarih bilincinin uyandırılması son derece önemlidir”dedi.

Barışık,  özü; “Akıl, Ahlak, Bilim ve Çalışma” olan Ahilik felsefesinin temellerinin 12’nci yüzyılda Kırşehir’de atıldığını, daha sonra tüm Anadolu’ya yayıldığına işaret ederek şöyle dedi:

“Ahilik, izleri bugüne kadar süregelmiş kültürel, sosyal ve ekonomik bir oluşumdur. Ahilik, eli açık, cömert, kardeş, arkadaş, yaren, dost, yiğit anlamındadır. Dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün, bilginin ve dayanışmanın sanat ile birleşimidir. Ahilik; güler yüzlü olmaktır, bilgidir, büyük sözü tutmaktır. Ahi Evran'ı geri getiremeyiz, ama geçmişimizi hatırlayarak onları gelecek nesillere aktarmalı, gençlerimize ışık tutmalıyız.  Bu vesileyle, her biri birer Ahi olan esnaf ve sanatkârlarımızın tanıtımına imkân sağlayan, bu değerli haftanın düzenlenmesine katkı koyan, etkinliğe katılarak bizleri onurlandıran başta  Sayın Bakanımız Mehdi Eker beyefendi  olmak üzere herkese ayrı ayrı teşekkür ediyor, selam, saygı ve muhabbetlerimi sunuyor, hepinizi Allah’a emanet ediyorum”

Bakan Eker, Milletvekili Çetinkaya, Özgümüş, Başkan Vekili Aldırmaz, Emniyet Müdürü Gürkan, Birlik Başkanı Barışık,  konuşmaların ardından ‘Adana’da Yılın Ahisi’ seçilen 79 yaşındaki döküm ustası Hasan Öztanrıöver’e kaftan giydirdi. Burada beraberindeki heyetle birlikte hatıra fotoğrafı çektiren Bakan Eker, daha sonra öğrencilere misafirlere Ahi Pilavı ve ayran dağıttı, örste demir dövdü, esnaf ve sanatkarları selamlayarak alandan mutlu şekilde ayrıldı.

 

Törene Adana ESOB Başkan Vekilleri Nihat Sözütek, Mustafa Göktaş, ile Birlik Yönetim Kurul Üyeleri, Birlik Genel Sekreteri Sema Kartalmış,   Adana Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliğine bağlı çeşitli Esnaf Odası Başkanları, genel sekreterleri  ile çeşitli okullara bağlı öğrenci grupları ve kalabalık bir esnaf ve halk topluluğu katıldı