İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Bakır, 
şu andaki cadde ve sokaklardaki trafik sıkışıklığının ‘yol çalışmaları’ olarak gösterildiğini, yapılması gerekenlerin üstünün örtülüp, sorunların ileriye ötelendiğini söyledi. Bakır,”Hâlbuki sorunun çözümü konusunda planlı adımlar atıp, kentlilere bu çalışmalar anlatılmış olsaydı daha inandırıcı bir yol izlenmiş olunurdu.” dedi.

İMO Başkanı Abdullah Bakır, yazılı açıklamasında, Adana’nın trafik sorununun son günlerde daha da arttığını, tüm bunlara bir de kış aylarında yağışların eklenmesiyle yollar ve kaldırımların, araç sürücülerini ve yayaları iyice bezdirir durumda olacağı konusunda uyardı. “Kente yaşayan insanlarımız, bu çileyi hak etmemiştir.” diyen Bakır, İnşaat Mühendisleri Odası olarak defalarca Adana’nın ulaşım ve trafik sorunu üzerine bilim insanları ile sempozyum, çözüm arama konferansları yaptıklarını, çalışmalar sonunda çıkan önerileri kent yöneticileri ile paylaştıklarını anımsattı.  Bakır açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

SORUNUN KAYNAĞI MASTER PLANI OLMAMASI

“Adana’nın kent içi ulaşımda karşı karşıya bulunduğu sorunların asıl kaynağı, Adana’nın ulaşım master planı olmamasından, sürdürülebilir ve bütünlükçü bir ulaşım politikasının hayata geçirilmemesinden kaynaklanmaktadır. Bu gerçeklik tüm açıklığıyla kendisini göstermesine rağmen, ne yazık ki kent yöneticilerimiz günü kurtarmaya dönük yatırımlara, lokal çözümlere, sınırlı projelere devam etmektedirler. Bunun sonucu olarak da yapılanlar, ancak iş bitip, yaşam yanlışlığını ispat ettikten sonra sil baştan yık yeniden yap yöntemi devreye sokularak, kaynak israfı yapılmaktadır.

BELEDİYELER YAŞAMI KOLAYLAŞTIRMALI

Yerel yöneticilik, belediyecilik uzun verimli planlamaların, bilimsel, teknik, bütüncül yaklaşımlarla hazırlanmasını gerektirir. Asıl görevleri Adanalıların hayatını kolaylaştırmak ve yaşam standardının yükseltilmesini sağlamaktır. Adana da ulaşım sorunlarının yanı sıra çarpık kentleşmenin tetiklediği farklı sorunlarıyla birlikte Adana sorunlar yumağı bir şehir haline getirilmiştir. Bu sağlıksız ve mühendislik biliminin gereklerini reddeden yaklaşımın Adana’mızı getirdiği nokta bütün çıplaklığı ile göz önündedir.

İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi olarak, Adana’nın çağdaş kent kimliğine ulaşmasını, Adanalıların hak ettikleri yaşam standartlarının oluşturulduğu bir kentte yaşamasını istiyoruz. Bunun sağlanabilmesi için, gerek ulaşım sorunlarının gerekse Adana’nın çarpık bir kent olarak anılmasına neden olan tüm sorunlarının ortadan kalkması için bıkmadan usanmadan çalışmalarımızı sürdüreceğiz, görüşlerimizi aktaracağız, uyarılarımızı yapacağız, bu konuda ısrarcı olacağız.”

TOPLU TAŞIMACILIĞA YÖNELİNMELİ

İMO Adana Şube Başkanı Abdullah Bakır, kent için ulaşım sorunun her geçen gün artacağına dikkat çekti, Adana kent içi ulaşımına dair önerilerini şöyle sıraladı:

“Adananın ulaşım master planının bir an önce yapılmasına ihtiyaç vardır. Ulaşım yatırımları toplu taşımacılığa yönelmeli, kentlilerin toplu taşıma araçlarını kullanması için toplumsal eğitim süreci başlatılmalıdır. Zorunlu kalınmadığı müddetçe özel araçların, toplu taşım araçlarının güzergâhını kullanılmaması gereklidir. Ulaşım koridorlarındaki kavşaklarda etüt çalışması yapılıp, sinyalizasyon sistemleri yeniden düzenlenmelidir. Hafif raylı sistem yeniden projelendirilmeli, güzergâh yeniden ele alınmalı, özellikle üniversite öğrencileri ve personelinin yoğun olduğu bölgeler projeye dahil edilmelidir. Pek çok sokakta kaldırım bulunmamakta ya da bahçe duvarı ve vitrin genişletme yönetimiyle kesilmektedir. Yayanın, engellinin sokağındaki kaldırımda özgürce yürüme hakkı yok edilmiştir, acilen sağlanmalıdır.”