Barış Manço

Türkiye'nin en önde gelen ismi olan Barış Manço, 2 Ocak 1943 yılında Bağlarbaşı Üsküdar'da dünyaya geldi. Kendisinden iki yıl önce dünyaya gözlerini açan Savaş isimli ağabeyinden sonra II. Dünya Savaşı'nın en kızgın dönemlerinde doğduğundan dolayı ailesi "Artık dünyaya barış gelsin" düşüncesi ile ismini Barış koydu. Daha sonra Türkiye'de ilk olarak Barış adını alan kişi olduğunu TRT'de 7'den 77'ye adlı programda öğrendi.

Eğitimine Kadıköy Yel Değirmeni Mustafa Kemal Paşa İlköğretim okulunda başladı. Daha sonra Ankara Maarif Koleji ve sonra yine Mustafa Kemal Paşa İlköğretim okulunda devam etti. İlkokul bittikten sonra Galatasaray Lisesi'nde eğitime devam etti. 1957 yılında Şeker Bayramı'nda çok sevdiği babaannesini kaybeder ve daha sonra onun adına Gülpembe şarkısını yazmıştır.

“Ben Çocuklara Şarkı Söyleyeceğim”

Genç yaşlarında müzik ile bütünleşen , lise yıllarında Kafadarlar adlı grubu kurmuş daha sonra ikinci grubu olan Haramiler ile müzik kariyerine devam etmiştir. 1958 yılında ilk kez sahneye çıkmış ve yeğeni olan Aysel ile evlendiği akşam Moda Düğün Salonu'nda şarkı söylemiştir ve o gün "Ben çocuklara şarkı söyleyeceğim" demiştir.

1962 yılında lisenin son sınıftan geçemedi. Barış Manço, Paris’te Güzel Sanatlar Akademisi'nde okumak istiyordu. Bu yüzden Özel Şişli Koleji'ne geçti ve bu okuldan lise diplomasını aldı. Mezun olduğu yıl kendisine ait  ilk 45'lik olan Twinstin Usa / The Jet'i Harmoniler plak olarak çıkarılmıştır.  Bu esnada ise Çıt ÇıtÇedene, Urfa'nın Etrafı Dumanlı Dağlar ve Kızılcaklar Oldu mu? isimli türkülerin kaydını yapmaktaydı.

Eh Barış Ağabey Aşk olsun

7’den 77’ye herkesin sevdiği Barış Ağabey, 31 Aralık 1999’da hayata gözlerini yumdu. Türkiye’de ilkleri yaşatan Barış Manço asla unutulmayacak, şarkıları ve yaptıkları nesilden nesle aktarılacak bir sanatçıdır. Yeri asla doldurulamaz ve yadsınamaz.

1. 
2. 
3. 
4. 
5. 
6. 
7. 
8. 
9. 
10. 
11. 
12. 
13. 
14. 
15. 
16. 
17. 
18. 
19. 
20. 
21. 
22. 
23. 
24. 
25. 
26. 
27. 
28.