TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Adana Şube Başkanı Mehmet Mak’ın moderatörlüğündeki panel ve forum Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi’ndeki Mehmet Akif Ersoy Salonunda gerçekleştirildi.

“BU SEÇİM MEŞRUİYET NOKTASINDA TARTIŞILACAKTIR”

Seçim sisteminin her seçim döneminde kamuoyunda endişelere ve şüphelere sebep olduğunu ifade eden Baro Başkanı Av. Veli Küçük, “OHAL ve KHK’lar sürecinde yapılan bu seçim meşruiyet noktasında tartışılacaktır. Normal tarihlerinde seçim yapmama geleneğini ne yazık ki yine sürdürdük. Erken seçim adı altında baskın seçim süreci yaşıyoruz. Halk ve millet iradesinin devre dışı bırakıldığı dönemde bu seçimlerinin meşru olduğunu söyleyemem.

Düzenlemeye göre, oy pusulalarında mühür uygulaması devam edecek, ancak mühürsüz zarf ve oy pusulaları eğer YSK filigranlı kâğıtlar ise geçerli sayılacak. İlçe seçim kurulunun mührü yoksa geçerli sayılmayacak. 
Geçmiş seçimlerde Doğu ve Güneydoğu’da yaşanan olumsuz unsurların bu seçimlerde de olabileceği endişesi hakim ancak trafoya kedi de girse, elektrik kesintisi de olsa bu seçimin kazananı umut olacaktır.” dedi.

Baro Başkanı Av. Küçük, seçimlerde her okulda bir avukat görevlendirileceğini de duyurdu.

“YÜZDE 10 BARAJINA KARŞIYIM”

Yüzde 10 seçim barajına karşı olduğunu ifade eden Av. Küçük, “Meclis’te her görüş ve düşünceden temsil sağlanmalıdır.

 Her şeyden önce Türkiyenin yüz karası cunta artığı yüzde 10 barajı çöpe gitmelidir.
Siyasi iktidar çok yüksek olmayan oylarla elde ettiği mutlak çoğunluğu kaybeder. 
Tek adam yönetimi son bulur. Herkesin kabusu olan kişiye özel Türk usulü başkanlık rejimi engellenir. Ben devletim anlayışı son bulur” diye konuştu.

“OY VERMEK ÇOK ÖNEMLİ”

Baro Başkanı Av. Küçük, “Çağdaş demokratik dünya değerleri açısından “seçimlerde oy vermek” çok önemli bir yurttaşlık hakkı ve görevidir.

16 yıldır hoyratça zedelenen toplumsal birliğimizi yeniden sağlayacak taşların dengeli bir biçimde yerlerine oturması sağlanabilir…

Değişim ve yenilenme her zaman umuttur.. Halkımızın değişim ve yenilenme umudu sandığa yansıyacaktır. Biz umudumuzu yitirmedik hiçbir zaman, güzel ülkemizin aydınlık ve güzel günlere ulaşmasını diliyorum” dedi.

SARIFAKIOĞLU:"YURTTAŞLAR OYLARINI KULLANMALI"

"Seçim Güvenliği” ve “Seçim Sistemi" konularının tüm boyutlarıyla tartışıldığı panel-forumda, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Bilgisayar Mühendisleri Odası (BMO) Seçim Bilişim Sistemi (SEÇSİS) Çalışma Grubu Üyesi Birkan Sarıfakıoğlu da, YSK Seçim Bilişim Sistemi’nin elektronik altyapısının kesintisiz çalışabilmesi, Gizlilik, bütünlük ve kullanılabilirlik ilkelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ülke nüfusunun yüzde 70’nin seçmen olduğunu belirten Sarıfakıoğlu, yurttaşlara “Seçimlerde sandığa giderek oyunu kullanmalıdır. Seçimlerin sağlıklı yapılması amacıyla duyarlı yurttaşlarca kurulan oluşumlarda görev alınmalı, sorumluluk üstlenilmelidir. Yurttaşlar askı listesini kontrol etmelidir” önerisini yaptı.
YSK’nın da Seçim Bilişim Sistemi’nin elektronik altyapısının kesintisiz çalışabilmesi için 'felaket kurtarma merkezi' alt yapısı tasarlamasının önemine değindi.

Panel ve Forum soru - cevap bölümüyle sona erdi.