Bazı üniversitelerin bölünmesini öngören kanun tasarısının Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda kabul edilmesi üzerine İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde Akademik Kurul olağanüstü toplanarak bölünmeme kararı almıştı. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin İstanbul Üniversitesi’nden ayrılması için hükümetin yaptığı düzenlemeye karşı öğrenciler, öğretim üyeleri ve üniversite çalışanları bir süredir eylem yapıyor. Muharrem İnce dün öğle saatlerinde fakülteye gidip eylem yapan üniversitelilere destek vermişti.

Baro Başkanı Av. Veli Küçük, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, tek parti iktidarının otoriter ve totaliter devlet rejimlerine özgü şekildeki eylem ve uygulamaların en üst seviyede yaşanmaya devam ettiğini söyledi. 

24 Haziran'da Türkiye'nin kaderinin oylanacağı seçim öncesi ülkeyi kamplaştırmanın bir manası olmadığını ifade eden Av. Küçük "Bugün üniversitelerde özgürlük alanı bırakılmamaktadır. Yaşananlar faşizmin tüm baskıcı uygulamalarıdır. Bu duruma karşı biat etmeyecek,özgür bilim ve demokratik üniversite mücadelesine sonuna kadar destek olacağız.  Hedefimiz eleştiren, üreten, büyüyen, özgür üniversitelerdir. Özgür üniversiteler bilimsel eğitimin temelidir. Üniversiteleri bölmek ve açmak da çözüm değil. Pek çoğunun yüksek lise olduğunu da hepimiz biliyoruz. Amaç kaliteli eğitim veren üniversiteler  olmalıdır.

Sadece Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Sn. Duran'ı değil, 19 Mayıs günü Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'yle birlikte Samsun Havalimanı'nda gösteri uçuşundan dönerken karşılaşılan Türk Yıldızları'nın da yapacağı diğer gösteri uçuşları da iptal edildi. Bu durum çok tuhaf, eleştirilmesi gereken ve son derece üzücü bir olaydır. Temel hak ve özgürlüklerin askıya alınmasında, hukukun üstünlüğünün değil üstünlerin hukuku, siyasi nüfuz ve baskı sonucunda gelinen nokta budur.  Ülkeye ileri demokrasi getirme vaadinde olanların uygulamalarına ne yazık ki artık şaşırmıyoruz. Güzel ülkemiz Türkiye;  16 yılda hak, hukuk ve adaletten hızla uzaklaşırken, demokrasi ve özgürlükleri bir kenara bırakılırken, Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyetimizin kazanımlarını korumaya kararlıyız.  Ülkemizi birlik ve beraberliğe en fazla ihtiyacı olduğu bu dönemde ayrımcılığa götürmek isteyen zihniyeti kınıyorum." 

13 üniversitenin bölünüp 20 yeni üniversitenin kurulmasına dair kanun 18 Mayıs’ta Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmişti.