Baro Kadın Hakları Merkezi Başkanı Av. Ceyda Esay Büyükdağ’ın yönettiği panelde; DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu (Kadın Emeği, Hakları ve Örgütlenme), Doç. Dr. Esra Köten (Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği), Doç. Dr. Sevilay Çelenk (Erkek Şiddeti ve Medya) ve Dr. Öğr. Üyesi Sezer Ayvaz (Türkiye’de Toplumsal Cinsiyet, Dil ve Siyaset) konuları hakkında sunumda bulundu.

‘’YAŞASIN KADINEGEMENLİĞİ’’

Panelin açılışında konuşan Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü hafta olarak değerlendirerek iki önemli panel, basın açıklaması ve değerli akademisyen panelistlerle de farkındalık ortaya koyduklarını belirtti.

Baro Başkanı Av. Veli Küçük, Türkiye’de kadın sorununun giderek karmaşık bir hal aldığını, yapılan istatistiklerin bu görüşü doğruladığını ifade etti.  Kadınlarımızın yaşam haklarının ne yazık ki ihlal edildiğini,  Ocak ayında 43, Şubat ayında ise 31 kadının erkek şiddetine uğrayarak öldürüldüğünü hatırlattı.

Şiddet, istismar olaylarının hukuki açıdan kapalı toplum olmamız nedeniyle adliyelere çok fazla taşınmadığını dile getiren Baro Başkanı Av. Veli Küçük, “Bu sorunun temelinde eğitim, bilinçlenme düzeyimiz ile insanlarımızın gelecek ve geçim kaygısı yaşanması yatmaktadır. Uluslararası sözleşmeleri tanımak ve imzalamanın da yeterli olmadığını, bunları içselleştirmek gerektiğine inanıyorum. Bunu halletmeden çağdaşlaşmamızın mümkün olmadığını düşünüyorum” dedi.

YEREL SEÇİMLERDE KADIN ‘KOTA’ SI VURGUSU

31 Mart’ta yapılacak yerel seçimler yaklaşırken listelerde kadın aday oranlarının düşük olmasını eleştirdi. Belediye Başkan ve Meclis üyeliklerinde çok az kadın aday olmasına değinerek istatistiki veriler sundu.

3272 adaydan 89’unun kadın aday olduğunu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde ise 596 vekilden 104’ünün kadın olduğunu belirten Baro Başkanı Av. Veli Küçük, “Bu tablo çok üzücü. Baro olarak şu an yönetim ve kurullarımızda kadın kotamız yüzde 48.5’tır. Bu tabloyla gurur ve mutluluk duyuyorum. Buradan Yaşasın Kadın Egemenliği diyorum” diye konuştu.

Baro Başkanı Av. Veli Küçük, Kadın Sığınma Evlerinde bulunan kadınların seçimlerde oy kullanmamasının da üzücü olarak niteledi.  Bau arada. Aktivist ve TÜBAKKOM’un kurucularından birisi olarak tanınan Av. Ülcaz Şahin anısına verilen başarı ödülünün bu yıl yarın Antalya Barosu mensubu Av. Müjde Erden Tozbey ‘e takdim edileceğini kaydetti.

Panele Baro Başkanı Av. Veli Küçük, Başkan Yardımcısı Av. Sabahattin Gümüş, Genel Sekreteri Av. Semih Gökayaz, Yönetim Kurulu Üyeleri Av. Sinem Tanrısınatapan Keskin, Av. Mert Kuşdemir, Av. Miyesser Ersalan Önenli, Av. Timur Ortatepe, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldılar.

Panel sonunda sunumda bulunan Akademisyenlere teşekkür plaketi takdim edildi. Panel, toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.