Konferansa; Baro Başkan Yardımcısı Av. Sabahattin Gümüş, Adana Adliyesinde görevli hakimler, Yönetim Kurulu üyeleri Av. Sinem Tanrısınatapan Keskin, Av. Timur Ortatepe, Komisyon Başkanı Av. Dinçer İşisağlam, meslektaşlarımız ve stajyer avukatlar katıldı.  Baro Başkan Yardımcısı Av. Sabahattin Gümüş, açılış konuşmasında 15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü'nü kutladı. Önceliğin meslek içi eğitim olduğunu ifade ederek, son on beş günde üçüncü konferansı gerçekleştirdiklerini vurguladı.

Tüketici hakları kavramının çokça kullanılan bir kavram olmasına rağmen pek az bilgi sahibi olunan, genellikle bir uyuşmazlık yaşandığı zaman akla gelen bir kavram olduğunu ifade etti.  Tüketicinin korunmasının temel bir insan hakkı olduğunu, güçlünün karşısında zayıfın korunması ihtiyacından doğduğunu belirterek, Birleşmiş Milletler (BM) bildirgesine göre 8 temel tüketici hakkı olduğunu dile getirdi.  Konferansın Moderatörlüğünü yapan Tüketici Hakları Komisyonu Koordinatörü Av. Miyesser Önenli ise Tüketici Hakları Günü’nün tarihsel süreci hakkında bilgi verdi ve konuşmacıları tanıttı.

1 Ocak 2019’den itibaren Tüketici Hakem Heyetlerine yapılan başvurularda, illerde değeri 5.650-TL’nın altında bulunan uyuşmazlıklarda İlçe Tüketici Hakem Heyetlerinin, değeri 5.650-TL-8.480-TL arasındaki uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyetlerinin görevli olduğunu 8.480-TL üzeri uyuşmazlıklarda Tüketici Mahkemelerinin görevi kapsamında olduğunu ifade etti.

Av. Önenli, “Özellikle son yıllarda, önemli oranda gelişme kaydeden bir hukuk dalı olarak karşımıza çıkan “Tüketici Hukuku”, avukatıyla, hakimiyle, savcısıyla, akademisyeniyle biz hukukçuları ve dolayısıyla toplumda yaşayan tüm bireyleri yakından ilgilendiren bir hukuk alanıdır. Mesleki yaşantımızda karşılaştığımız olaylardan da gözlemlediğimiz üzere, tüketiciler olarak, haklarımızın etkin bir şekilde nasıl kullanılacağı konusunda tereddütler yaşanmaktadır ve bu konuda ciddi bir bilgilenme ihtiyacı vardır. Bu bağlamda, Baromuz bünyesinde faaliyet gösteren Tüketici Hakları Komisyonu, tüketici hakları ile tüketici hukuku mevzuatındaki güncel sorunlar hakkında bilgilendirilmeler için çok değerli katılımcılarımızla bu konferansı gerçekleştirmekten büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.

Daha sonra konferansta; TED Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Şebnem Akipek Öcal ve Yargıtay 13. Hukuk Dairesi Üyesi Hakim İlhan Kara sunumda bulundular. Katılımcılara; Tüketici kimdir ? Tacir kimdir ? Zorunlu arabuluculuk olan Ticari uyuşmazlık ve Tüketici işlemleri arasındaki fark nedir?
Uygulamada yaşanan sorun ve çözümleri aktarıldı.

Tüketici Alacak ve Borçları Doğrudan İcraya Konulabilir Mi?, Tüketici Hakem Heyetlerinde İtirazın İptali ve Menfi Tespit Davaları Açılabilir mi? Tüketici Hakem Heyetleri ile Tüketici Mahkemeleri Arasında Görev Ayrımı ve Tüketici Mahkemelerinde Miktar Olarak Dava Şartı Yokluğu konuları incelendi.

İnteraktif olarak devam eden konferans katılımcıların soru ve cevaplarla daha da zenginleştirildi.

Program sunumda bulunan konuşmacılara plaket töreni ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.