Tarihi Kentler Birliği Özendirme Yarışmasının kazananları, ÇEKÜL Vakfı ve Akdeniz Tanıtım işbirliğinde düzenlenen YAPEX Restorasyon Fuarındaki törenle ödüllerini aldı. Her yıl restorasyon ve yapı sektörüyle, tarihi belediyeleri, akademisyenleri ve uzmanları bir araya getiren fuar kapsamında düzenlenen ’Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması’na 47 belediye 83 proje ile katıldı. Yarışmaya katılan belediyelerin ödül aldığı koruma projeleri YAPEX Fuarındaki Yarışma Sergisinde katılımcılarla paylaşıldı. 

Yüreğir Belediyesi'nin devam ettirdiği ''Ölümsüzlük Şehri Misis Projesi'' ikinci kez ödüle layık görüldü. Daha önce ''En İyi Proje'' dalında ödül alan Yüreğir Belediyesi bu sene de ''Tarihi Kentler Birliği Tarihi ve Kültürel Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışmasında ''Proje, Uygulama ve Süreklilik''  dalında ödüle layık görüldü. Başkan Çelikcan ödülünü 17 Kasım'da Antalya'da 24.'sü düzenlenen YAPEX Restorasyon Fuarı'nda düzenlenen törenle ÇEKÜL Vakfı Encümen Üyesi Battal Gazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'ın elinden aldı.

Ölümsüzlük Şehri Misis Projesi'nin çok yönlü olarak devam ettiğini, bölgede bulunan tüm tarihi yapıları özgün yapısına kavuşturarak topluma kazandırmayı hedeflediklerini belirten Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan ''Kervansaray Restorasyonu ile Lokman Hekim Cami Rekonstrüksiyon çalışmaları devam ederken Roma dönemine ait 2. ve 3. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen ve 1970 yılına kadar kullanılan 2 su değirmeni restore edilip çevre düzenlemesi yapılarak eski özgün yapısına kavuşturulacak. Bunun yanı sıra arkeolojik kazılar devam etmektedir.

Devam eden bu projelerle ilgili bizleri ödüle layık görmeleri bizleri memnun etmiştir. Uygulanabilir ve gerçekçi projeler hazırlıyoruz ve hayata geçiriyoruz. Ölümsüzlük Şehri Misis' projesinin sosyal, turizm ve ekonomik boyutuyla çok yönlü bir projedir.

Misis projesi, dünya kültürel mirasına kazandırılması yönüyle kültürel, vatandaşların sosyal yaşama kazandırılması yönüyle sosyal, Çukurova turizmine yeni bir odak kazandırılması yönü ile turizm ve kültür, tarım-köy mantığıyla ekonomik girdilerin sağlanması yönüyle ekonomik boyutu olan özel bir projedir. Belediyemiz 'Ölümsüzlük Şehri Misis' projesi ile adeta bölgemiz ve ülkemiz için model teşkil edecek nitelikli ve çok yönlü bir çalışmaya imza atmaktadır. 

Misis'te çok değişik ve farklı dönemlere ait arkeolojik yapıların bulunduğunu belirten Başkan Çelikcan 'Günümüzde gözlemlenebilen mozaikler, antik taş köprü, yer yer görülen surlar, su kemerleri, stadyum, su değirmenleri, tiyatro, hamam, şehrin kuzeyinde bulunan antik kaya mezarları, Geçitli yakasında yer alan ve büyük bölümü yıkılmış olan Havraniye Kervansarayı ve cami gibi yapılar kenti ayrıca önemli kılmaktadır.'' diyerek devam eden projelerin tamamlanmasıyla bölgenin önemli bir turizm alanı olacağını belirtti.

ÇEKÜL BAŞKANI SÖZEN : ''KÜLTÜRE PAY AYORMAK ZORUNDAYIZ''

Antalya'da düzenlediğimiz YAPEX Restorasyon Fuarının boyutu her geçen gün arttığını belirten (ÇEKÜL) Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ''Kamu, yerel, sivil, özel işbirlikleri artık kurulmaya başlandı. Ne yaparsak yapalım kültüre pay ayırmak zorundayız. Anadolu topraklarındaki bu büyük kültürün sahibi olduğunu yerel yönetimler fark etmeye başladı. Bunu yerel yönetimlerin kültürel miras alanında yürüttükleri çalışmalardan anlıyoruz. Bu da bizi mutlu etmektedir.'' şeklinde konuştu.

YILMAZ: ''BELEDİYELERİMİZİN KORUMA BİLİNCİ ARTTI''

 Türkiye’de Tarihi Kentler Birliği üyeleriyle birlikte kültürel mirasımızı yaşatmak için çalıştıklarını belirten Tarihi Kentler Birliği ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz "YAPEX Restorasyon Fuarı ve her yıl düzenlediğimi ‘Özendirme Yarışması’ belediyelerimizin koruma bilincini geniş kitlelere yayılmasına vesile oluyor. '' diyerek gelişmelerden mutlu olduklarını söyledi.