Adana ESOB Eğitim ve Hizmet Binası’nda, çiçek bahçesine dönüştürülen Ahi Evran Salonu’nda gerçekleştirilen 2015 Yılı Başkanlar Kurulu'na gelenler, önce Birlik Başkanı Nihat Sözütek'i makamında ziyaret edip, sohbette bulunurken, salon girişinde de yönetim kurulu üyeleri tarafından ayakta karşılanarak, ESOB'un hediyesi olarak birer kravat verildi.

 Başkan Sözütek de, salona gelişinde, içeride bulunan oda başkanlarının jest yaparak, yanlarına gidip, tek tek tokalaşıp, kucaklaşarak, "Hoşgeldiniz" dedi.

 Yüksek moralle başlayan kurul, Birlik Başkan Vekili, Yağlı Boyacılar Esnaf Odası Başkanı Mustafa Göktaş'ın daveti üzerine başta ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ile tüm şehitlerimiz ve merhum esnaflarımız anısına saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşımız okunmasıyla başladı.

 

Başkan Vekili Göktaş'ın daveti üzerine, açış konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Adana ESOB ve Adana Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Nihat Sözütek, ülkede ve şehrimizde yaşanan terör olayları nedeniyle üzüntülü günler yaşadıklarını ifade ederken, Ulu Önder Atatürk, O'nun silah arkadaşları, Adana'da yakın zamanda şehit edilen polislerimiz ve tüm şehitlerimiz, mevtalar, Merhum Birlik Başkanı Kazım Barışık ile yine kısa bir süre önce vefat eden Meydan Dolmuş Kooperatifi Başkan Şadi Buğdaycı'nın ruhları için  "El Fatiha" diyerek salonda bulunan başkanlarla birlikte dua etti.

 

Sözütek, davete icabet ederek gösterdikleri hassasiyet dolayısıyla tüm katılımcı başkanlara ayrı ayrı teşekkür ederken, görevi devraldıktan sonra kolları sıvayarak, merkez ve ilçelerdeki tüm oda başkanlarını ayrı ayrı ziyaret edip, üyelerinin sorunlarını yerinde dinlediklerini, notlar alıp, çözüm konusunda destek sözü verdiklerini de anlatan Başkan Sözütek, " Ziyaretlerimizde bizleri yalnız bırakmayarak en büyük desteği veren Birlik Yönetim Kurulu Üyesi arkadaşlarım ve bizleri her zamanki sıcak ve samimi yaklaşımlarıyla kucaklayan siz değerli oda başkanlarımız ve esnaflarımıza gösterdiğiniz misafirperverlik, hoşgörü ve destekler için ayrı ayrı teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum. gerçek olan şu ki, ülkemizde yaşanan siyasi ve ekonomik belirsizlik küçük esnaf ve sanatkârı perişan etmiş vaziyette. Bugün esnafımızın ağzından adeta alev çıkıyor alev. Her köşe başında mantar gibi çoğalan BİM’ler, A-101’ler, ŞOK’lar yetmiyor gibi, şehir merkezindeki dev AVM’lere yenilerinin eklenmeye çalışması, günü siftahsız kapatan küçük esnafımızı iflasın eşiğine getirmiş durumda. Engelsiz, sıkıntısız istedikleri yerlerde şube açan bu AVM’ler, her türlü ürünü satarak, her meslek grubundaki esnafımızı bitiriyor. Esnafımız can çekişiyor… Ayakta görünenler de, “Emekliliği kurtarsam da, kurtulsam” diye gün sayıyor. Biz bunları da biliyor, görüyoruz… Sizlerin hak ve menfaatlerini koruyup, kollamak adına mücadelemizi de sonuna kadar sürdüreceğiz"dedi.  

 

Memleketin en önemli meselelerinden birinin de herkesin bildiği gibi Suriyeli mültecilerin oluşturduğunu,  başlangıçta, ülkelerindeki savaştan kaçarak Türkiye’ye giren ve bağrımıza bastığımız Suriyeli sayısının bugün milyonları aşarak, hemen her şehrimize yerleşip, ekonomik düzenimizi de, sosyal hayatımızı da alt üst ettiklerine dikkat çeken Sözütek, "Suriyeliler konusunda, Güneydoğu illerimiz arasında en muzdarip illerin başında Adana gelmektedir. Çünkü, zengin Suriyeliler ülkemizin en gözde şehirlerine giderken, fakiri, yoksulu da Adana’da kalmış, 'Ne verdin, iyi bildin' hesabı her türlü işlerde çalışarak karınlarını doyurma çabasına girmiştir. Bugün Adana’da özellikle Varoş dediğimiz kenar mahallelerde kayıtsız Suriyeli işyerleri hızla çoğalmış, birçok işyerinde Suriyeli ucuz işçilerle karşılaşmak mümkün hale gelmiştir. Bunun sonucu olarak, işsizlikte Türkiye Şampiyonu olan Adana’nın yoksulluk yükü daha da artmış, toplumsal huzursuzluk had safhaya çıkmıştır. Devletimizi yönetenler kangren haline gelmeye başlayan Suriyeli meselesine bir an evvel sağlıklı bir çözümü mutlak bulmalıdır"diye konuştu.

 

Adana ESOB olarak, halkın ve esnafların hak ve menfaatlerini korumak adına yaptıkları mücadelenin başında, TEDAŞ'ın kayıp - kaçak, açma - kapama ücretleri, Carrefoursa'nın yerinin yol seviyesine indirilmemesi, Adana Sağlık Kampüsü'nün çevresi ve şehrin birçok kavşağına Yonca Yaprağı şeklinde üst geçitler yapılması, AVM'lerin açılış kapanış saatlerinin kısıtlanması, kermeslerin denetim ve kontrol altına alınması, kayıt dışı ile mücadele, Büyükşehir'in toplu taşıma ve fırıncı esnafı ile haksız rekabet yapmaması, esnafların sorunlarına doğrudan ve hızlı çözüm için kent merkezi ile ilçelerde Esnaf Müdürlüğü kurulması, yaz döneminde "Hayalet Şehir" olan Adana esnafına, vergi, kredi desteği sağlanması, S-U-T Plakalar konusunda ilçelerin yaşayacağı sıkıntılara önceden tedbir alınmasının yer aldığını da anlatan Sözütek şöyle konuştu:

 

"Biz emanetin bilincindeyiz. Bulunduğum yeri de asla siyasette sıçrama tahtası olarak kullanmadım, kullanmam da. Hepimizde Hz.Ömer'in adaleti olmalı. Adana ESOB olarak yaptığımız ve yapmaya da devam edeceğimiz etkin ve verimli çalışmalarla, temsilcisi olduğumuz esnaf ve sanatkârlarımızın kamuoyu nezdindeki önemi, etkinliği ve işlerliğinin her geçen gün daha da artması için kesintisiz bir mücadele içerisinde olacağız. Seçim sonrası kurulacak  Hükumetin sorunların üstesinden süratle gelerek, gerçek gündem olan ekonomiye odaklanmasını, taksitli alışveriş süresini yeniden 12 aya çıkarıp, birikmiş kart borçlarını da 36 aylık süreye yaymasını, kredi faizlerini aşağı çekerek, piyasaları rahatlatmasını, Suriyeli Mülteciler ile terör ve sınır olaylarına çözüm getirmesini sağduyulu her vatandaş gibi esnaf ve sanatkâr camiası olarak da sabırsızlıkla bekliyoruz"

 

 Toplantının dilek ve temenniler bölümünde Birlik Başkanı Sözütek ile Başkan Vekilleri Mustafa Göktaş ve Kenan Yılmaz, divana geçerek, oda başkanlarını dinlediler. Oda başkanları, Merhum Başkan Kazım Barışık'a rahmet, yeni yönetime de başarılar dilerken, Adana ESOB'a, belediyelerden arsa temin ederek yeni bir Esnaf Sarayı yaptırılması, başkanların yıl içerisinde daha fazla bir araya getirilmesi, üye aidatlarının tahsilatı ile odalardan defter tasdiklerinde alınan yüksek muhasebe ücretlerine çözüm bulunması, kayıt dışı ile mücadele, ticaret odası ile esnaf odaları arasında haksızlığa yol açan ustalık belgesi sıkıntısının giderilmesi, AVM'lere karşı küçük esnafı korumak için mücadele edilmesi, had safhaya oluşan çırak sıkıntısına acil çözüm üretilmesini istediler.

 

Toplantı  sonrası esnaf odası başkanlarına, ESOB Yemekhanesi’nde kurulan Ahi Evran Sofrası’nda kuru fasulye, pilav ve tatlıdan oluşan öğle yemeği ikramı yapıldı.