Birlik Başkanı Kazım Barışık, KKTC’de yapılan ve Kıbrıs Esnaf ve Zanaatkârlar Odası (KTEZO) Başkanı Hürrem Tulga ile yönetim kurulu üyelerinin de iştirak ettiği “Adana ESOB Eğitim ve Değerlendirme Semineri”’nde yaptığı konuşmada, Türkiye’deki işini gücünü bırakarak, davetine icabet eden tüm yönetim kurulu üyeleri, denetim ve disiplin kurulu üyeleri ile esnaf odası başkanlarına da duyarlı yaklaşımlarından dolayı teşekkür etti. 

 

Ülkemizde yaşam şartlarının giderek zorlaştığına işaret eden Başkan Barışık,  açılım sürecinde terör olayları azalsa da, belirsizliklerin huzur ve barış isteyen tüm vatandaşlar gibi esnaf ve sanatkârları da fazlasıyla tedirgin ettiğini belirterek, “Umarım, Hükümetimizin alacağı kararlar ve uygulamalarla beklenen ve özlenen, huzur, barış ve kardeşlik ortamı yeniden ihdas edilir.  Türkiye’miz gerek AB gerekse dünya çapında daha güçlü ve istikrarlı bir ülke olarak layık olduğu zirveye doğru yoluna emin adımlarla devam eder”dedi.

 

Küçük esnaf ve sanatkârlara gereken önem ve değer verilmediği için, sorunların Türkiye gibi KKTC’de de benzer olduğuna dikkat çeken Barışık, araç sahibi her vatandaş gibi, özellikle toplu taşımacı esnafı açısından da büyük önem arz eden akaryakıt fiyatlarına yapılan ve bizi dünya birincisi yapan zamlar ve şehirlerde süratle artan AVM’lerin gerçekten çekilmez duruma geldiğini söyledi. 

 

Barışık, “Ülkemizin kanayan yarası gelen sorunlardan biri de hızla artan AVM’ler, Bağ-Kur’lu esnafımın sağlık hizmeti sorunu ve özel deniz araçlarına, yatlara verilen ucuz mazotun, toplu taşımacı esnafımıza neden verilmediğidir. Biz de kamu hizmeti veriyoruz. Hükümetimizden beklentimiz akaryakıt konusunda toplu taşımacı esnafımızın sesine kulak verip, çözüm üretmesidir. Hipermarketler Yasası bir an evvel çıkarılmalı, şehir merkezinde açılan AVM’lere artık ‘Dur’ denmelidir. Yıllarca vergisini, primini ödedikten sonra bir ay işsiz kaldığında ya da ödemelerini yapamadığında sağlık hizmetlerinden yararlanmayan esnafımın sorunu da mutlaka çözülmelidir.  Bizler de esnaf ve sanatkârlarımıza hizmet için seçiliyoruz. Onların hak ve menfaatlerini koruyup, kollamak, sorunlarını dile getirip çözüm istemek görevimizdir. Biz, devletimizin temel taşı, esnaf ve sanatkârlarımızın, toplumda hak ettiği yeri alması ve etkinliğini hissettirmesi, daha güçlü ve çağdaş bir yapıya kavuşturulması için bugüne kadar var gücümüzle çalıştık, bundan sonra da çalışmaya da devam edeceğiz. Bundan hiçbir esnaf ve sanatkarımın kuşkusu olmasın. Devletimiz de, Anayasa’da da yer aldığı gibi esnaf ve sanatkarını koruyup, kollamak zorundadır”diyerek alkış topladı.

 

Barış’ın daveti üzerine kürsüye gelen KTEZO Başkanı Hürrem Tulga da, KKTC’nen tarihi ve turistik kenti Girne’de yapılan eğitim ve değerlendirme seminerinde yönetim kurulu üyeleriyle birlikte katılmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederken, “Türkiye’de esnaf ve sanatkâr teşkilatı çok güçlü. Buradan sizleri gururla ve mutlulukla izliyoruz. Bizim geçmişimiz ise çok yakın. 14 yıllık geçmişimiz var. KTEZO 1999’dan bugüne var olma mücadelesini sürdürüyor. 2 yıl önce kooperatifimizi, 3 yıl önce çıraklık eğitimi kurduk. Ömür boyu eğitim amaçlı yetişkin okulumuzu kurma çabasındayız. Anavatan ile ilişkilerimizi güçlendirerek yolumuza daha güçlü devam etme çabasındayız”dedi.

 

Toplantıda, Adana ESOB Genel Sekreteri Sema Kartalmış, 2013 yılı faaliyet raporunu sunarken, Birlik Hukuk Müşaviri Av.Mustafa Çinkılıç da “İletişim ve Başarı” konulu bir sunumda bulundu.

 

Seminer kapsamında, Birlik Başkanı Barışık, yönetim kurulu üyeleri ve oda başkanları Girne Barış ve Özgürlük Müzesi’ni de ziyaret ederek, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı öncesi ve  sonrasında yaşananlar hakkında,  o dönemi bizzat yaşayan Rehber  Şenol Çiner’den detaylı bilgi alırken duygulu anlar yaşadılar. Barışık ve beraberindeki başkanlar, Girne’deki şehitlikte, tüm şehitlerin ruhlarına dualar ederken, gazileri de minnetle andılar.