TMMOB Mimarlar Odası Adana Şubesi, kamusal alanların kamu yararına değerlendirilmesini,  kentsel sorumluluk bilinciyle kamuoyu oluşturmak için; yıkılarak yerine ticaret merkezi ve konut yapılması düşünülen Adana 5 Ocak Stadyumu yerinin yeşil alan olarak korunması amacıyla açılan “Kent İçin Dönüşüm Ulusal Mimarlık Fikir Yarışması” sonuçlandı. Dereceye girenlere ödülleri törenle verildi.

Çukurova Belediyesi ve Mimarlar Odası Adana Şubesi tarafından mimarlar arasında ulusal proje yarışması sonucunda elde edilen proje ile gerçekleştirilen Çukurova Belediyesi Hizmet Binası ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen törende konuşan Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Bekir Kamışlı, Adana 5 Ocak Stadyumunun yıkılarak yerine alışveriş merkezi(AVM) ve konut yapılmasını istemediklerini belirterek, bu konuda milletvekilleri ve belediyelerden destek istedi, ”Biz 5 Ocak Stadının Yeşil Alan Kalmasını istiyoruz” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 44 bin metrekareden oluşan Adana 5 Ocak Stadyumu, Menderes Spor Salonu ve Gençlik Stadyumunun yıkılarak yerine 2.5 yoğunlukta AVM ve konut yapılması kararı alındığını, bu karara ilçe ve Büyükşehir Belediyeleri ile Milletvekillerinin karşı çıkmadığını ve hiçbir tepki göstermediğini söyledi. Gaziantep Kamil Ocak Stadyumunun yıkılarak yerine AVM ve Konut yapılmasına Gaziantep Milletvekilleri ve Belediyelerinin, Meslek Kuruluşları ile Sivil toplum Örgütlerinin karşı çıkması sonucu bu projeden vazgeçildiğini anımsatan Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Bekir Kamışlı, “Gaziantep Stadyumuna sahip çıktı. Yıkılarak yerine AVM ve konut yapılmasını istemedi. Stadyumun yeşil alan olarak kalmasını sağladı. Biz Adana’da meslek odaları ve Sivil toplum Örgütleri olarak 5 Ocak Stadyumunun yerine AVM ve Konut yapılmasını istemiyoruz, buna karşı çıkıyor ve tepkilerimizi ortaya koyuyoruz. Milletvekillerimize ve belediye başkanlarımızı, belediye meclis üyelerimize çağrı yapıyoruz. 5 Ocak Stadyumu betonlaşmasın, kamuya ait bu alan Adana için yeşil alan olarak değerlendirilsin. AVM ve Konut alanı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na AVM ve Konut Alanı için başka alan verelim. Gaziantep’in başardığını biz Adana olarak neden başarmayalım?” şeklinde konuştu.



Çukurova Belediye Başkanı Yıldıray Arıkan, belediye hizmet binası ve kültür merkezi projesinin mimarlar arasında açılan yarışma sonucunda belirlendiğini ve bugünkü binanın mimarların eseri olduğunu, bundan da gurur duyduğunu söyledi.

Yapılan konuşmalardan Yarışma Jürisi Başkanı  Mimar Cengiz Bektaş, Jüri Üyeleri Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölüm Başkanı Erkin Erten, Mimar Yusuf Serin, Mimar/Şehir ve Bölge Plancısı Mehmet Keskin, Mimar Samet Karyaldız, yarışma süreci hakkında bilgiler verdi, yöneltilen soruları yanıtladı.

Adana 5 Ocak Stadyumu Yeri için  Mimarlar Odası Adana Şubesi tarafından açılan “Kent İçin Dönüşüm Ulusal Mimarlık Fikir Yarışması” na mimarlar 33, mimarlık öğrencileri ise 30 proje ile katıldı. Yarışmada dereceye giren Mimar ve Mimarlık Fakültesi öğrencilerine ödülleri Çukurova Belediye Başkanı Yıldıray Arıkan, Jüri Başkanı Mimar Cengiz Bektaş, Jüri Üyesi Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölüm Başkanı Erkin Erten, Mimar Yusuf Serin, Mimar/Şehir ve Bölge Plancısı Mehmet Keskin, Mimar Samet Karyaldız ve Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Bekir Kamışlı tarafından törenle verildi.

ÖDÜL ALAN PROJELER

Mimar Kategorisi 1. Ödül
Necdet Beker(Eskişehir Osmangazi Ün), İlker İğdeli(Anadolu Ün.), Coşkun ÜREYEN(Anadolu Ün.),
Yardımcılar: Elif Gözlügöl(Anadolu Üniversitesi), Sine Yeşilkaya(Trakya Üniv.), Berivan Kefeli(Eskişehir Osmangazi Ün.),
Ahmet Kurtuluş(Ankara Üniv.), Abdullah Onur Şahin(Konya Selçuklu Üniv.)

Mimar Kategorisi 2. Ödül
Tunahan Koç(KTÜ), Sıddık Güvendi(KTÜ), Oya Eskin Güvendi(KTÜ),
Barış Demir(Eskişehir Osmangazi ün)

Yardımcılar: Taner Döğer(KTÜ), Mehmet Varol (KTÜ),
Serhat Eryılmaz(KTÜ)

Mimar kategorisi 3. Ödül
Ersin Özdamar(İTÜ), Burak Koltukoğlu(İTÜ),

Yardımcılar: Melis Ekizce (İTÜ), Cansu Altıntaş(İTÜ), Pelin Özen(İTÜ), Ece Sızanlı(İTÜ),

Danışmanlar: Ürün Biçer Özkun(Yrd.Doç), Eren Baştanoğlu(İnş.Müh.)

Öğrenci Kategorisi 1. Ödül
Furkan Koçoğulları(Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü)

Öğrenci Kategorisi 2. Ödül
Semih Yeşilmen (YTÜ Mimarlık), Sinan Tuncer(YTÜ Mimarlık), Burçak Sönmez(YTÜ Mimarlık), Oğuzhan Aydın(YTÜ Mimarlık), Tuğberk Cengiz(Boğaziçi Ün. İnşaat)

Öğrenci Kategorisi 3. Ödül
Burak Coşkun(Uludağ Ün.)