Riskli alan olarak belirlenen yerlerde artık çivi dahi çakılamayacak ve çok kısa zaman içinde de yıkımlar başlayacak.
Belediyelerin, ilçe sınırları içinde zemininden ve yapı stokundan endişe duydukları mahalleleri tespit ederek bu yerlerin riskli alan olarak ilan edilmesi için yaptığı başvurular Bakanlar Kurulu'ndan bir bir onay alarak Resmi Gazete'de yayınlanmaya başladı.


EN FAZLA RİSKLİ ALAN 3 İLDE

Belediyelerden gelen talepler sonrası Türkiye genelinde şu ana kadar 22 ilde riskli alan belirlemesi yapılırken en fazla riskli alan talebi ise İstanbul, Ankara ve İzmir'den geldi.


TAPULARA ŞERH KONULACAK

Bakanlar Kurulu tarafından kabul edilerek riskli alan ilan edilen mahallerde dönüşüm riskli alan statüsüne girmeyen bölgelere göre çok daha farklı ilerleyecek. Öncelikli olarak riskli alan ilan edilen sınırlar içindeki tüm yapıların tapu kayıtlarına şerh konularak mal sahiplerinin mülkleri üzerindeki tüm tasarrufları geçici olarak durdurulacak ve 2/3 çoğunluğu aranmadan yıkım kararı çıkartılacak.


60 GÜN + EK SÜRE TANINACAK

Ancak yıkım, hak sahipleri belirlendikten sonra yapılan anlaşmalar sonrası gerçekleştirilecek. Bu anlaşmalara yanaşmayanlara ise evlerini yıkmaları için 60 gün + ek süre verilecek. Bu süre sonunda yıkılması gerektiği halde mevcudiyetini koruyan yapıların yıkımı ise ilgili birimler tarafından gerçekleştirilecek.


SAĞLAM BİNA DA UYGUN GÖRÜLÜRSE YIKILACAK

Riskli alanda risksiz bina bulunması hâlinde ise bu binalar uygulama dışı tutulabilecek. Böyle bir durumda, risksiz binanın bulunduğu alan için ifraz edilebilecek, ifraz imkânı yok ise maliklerin anlaşması hâlinde binanın hâlihazır durumu korunabilecek. Ancak, uygulama bütünlüğü bakımından gerekmesi hâlinde, risksiz binalar da malikleri ile yapılacak anlaşmalar çerçevesinde yıkılabilecek.

Adana'da riskli alan ilan edilen bölge ise  Çukurova'ya bağlı Belediyeevleri Mahallesi