İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Nazım Biçer, İMO olarak mesleğin gelişimine ilişkin çalışmalar yürütürken, bu çalışmaların ayrılmaz bir parçası olarak gördükleri toplumsal sorunlar karşısında da duyarlılıklarını, yaşadıkları topluma olan sorumlulukları gereği koruduklarını, bu yönde çalışmalar yürüttüklerini vurguladı.

Kamuoyunda Forum alanı olarak bilinen alanda, alt ölçekli planda yapılan değişimle konut alanının ticari alana dönüştürüldüğünü ancak üst planda söz konusu alanın, konut alanı olma yürürlüğünü korumaya devam ettiğini, konuyla ilgili olarak da Adana 1. İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararı verdiğini hatırlattı.

“Bu karar gösteriyor ki belediye meclislerinde, kararlar üst ölçekli planlarla uyum içinde alınmıyor, düşünülen projeye göre plan tadilatı yapma rahatlığı içinde olunuyor” diyen Biçer, “Belediye çalışmalarının planlı, organize, kentin bütünselliği içinde ve konunun uzmanlarınca yürütülmesi gerektiği açıktır. Bu gerçekliğe sözel olarak hiç kimsenin itirazı olacağını düşünmüyoruz. Ama önemli olan uygulamalardır, gündeme taşınan konularda Adana’nın, Adanalıların yararına olmasını temin edecek çalışmalar içinde olmaktır” şeklinde konuştu.

“TELAFİSİ ZOR KARARLARDAN VAZGEÇİLMELİ”

İMO’nun meslek alanındaki bilgi ve birikimini, araştırmalarını Adana’nın hizmetine sunmak da bu nedenlerle temel görevlerinden biri olduğunu ifade eden Biçer, “Bizler yaşadığımız şehri ve bu şehirde yaşayanları önemsiyoruz. Adana’nın modern, çağdaş, insan odaklı bir kent kimliğine ulaşması, defalarca dile getirdiğimiz imar, altyapı, ulaşım sorunlarına çözüm bulunması, Adanalıların hak ettikleri bir kent yaşamına sahip olması en büyük dileğimiz. Bunun temin edilmesi için tüm çabamızı sergilemeyi, belediyelerimizin bunu sağlayacak yönde çalışmalar yapmasını desteklemeyi, atılan yanlış adımlarda da yetkilileri uyarmayı bir görev olarak görüyoruz. Adana’nın yıllara dayanan pek çok sorunu var. Bunların sihirli bir değnekle bir anda çözülmesi elbette mümkün değil. Görmek istediğimiz bu sorunların çözülmesi yönünde sağlıklı adımların atılması, bu sorunlara yenilerini ekleyecek, telafisi zor kararlardan ve uygulamalardan vazgeçilmesidir” dedi.

Belediye meclislerinde gündem maddelerini, Adana’nın planlı gelişimini temin edecek konulardan ziyade, imar değişimlerinin teşkil ettiğini vurgulayan Biçer, şunları söyledi:

“Belediye meclis toplantılarında, üst ölçekli planlarla uyumlu olmayan, hangi açıdan düşünüldüğü belli olmayan projeleri hayata geçirmek için çok sayıda plan tadilatı yapılmaktadır. Bu günlerde Adana’nın gündeminde benzeri bir konu yer almaktadır. Kamuoyunda Forum alanı olarak bilinen alanda, alt ölçekli planda yapılan değişimle konut alanı ticari alana dönüştürülmüş ancak üst planda söz konusu alan, konut alanı olma yürürlüğünü korumaya devam etmiştir. Konuyla ilgili olarak da Adana 1. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı vermiştir.

Ortaya çıkan bu durumda en önemli konu belediye meclislerimizde, kararların üst ölçekli planlarla uyum içinde alınmadığının, düşünülen projeye göre plan tadilatı yapma rahatlığı içinde olunduğunun açıkça ortaya çıkmasıdır.

“ADANA’NIN CİDDİ SIKINTILARI VAR”
Belediye çalışmalarının planlı, organize, kentin bütünselliği içinde ve konunun uzmanlarınca yürütülmesi gerektiği açıktır. Bu gerçekliğe sözel olarak hiç kimsenin itirazı olacağı düşünmüyoruz. Ama önemli olan uygulamalardır, gündeme taşınanlarda Adana’nın, Adanalıların yararına olmasını temin edecek çalışmalar içinde olmaktır.

İmarla ilgili, ulaşımla ilgili, kentsel dönüşüm alanlarında yürütülen projelerle ilgili Adana’nın ciddi sıkıntıları vardır. Kentsel dönüşüm alanlarında yaşayan vatandaşlarımız en temel haklarıyla ilgili bilgi alma şansına dahi sahip olamadan kendi evlerinin, yaşamlarının geleceğini belirleyecek sürecin dışındadır. Yürütülen projeler sır gibi saklı tutulmaktadır. Adana halkı ve kent paydaşları kente ilişkin karar alma sürecinin dışında bırakılmaktadır. Belediyelerimizden, belediye meclis üyelerimizden beklediğimiz somut, doğru, planlı bir çalışma içinde olmalarıdır, kent sorunlarını gündeme almalarıdır. 

“HERKESE KAPIMIZ AÇIK”
Adana kenti yararına devam eden çalışmalarımızın bir parçası olarak Adana imar ve ulaşım sorunlarının çözümüne yönelik araştırmaya, bilgi birikimi sağlamaya, konuyu detaylandırmaya dayalı bir çalışma yürütmekteyiz. Adana’nın acil sorunları gereği bu çalışmalarımıza hız vermiş bulunmaktayız. Üniversitelerimizi, konunun uzmanlarını, uygulayıcılarını da dahil edeceğimiz bu çalışmalarımızı eylül ekim aylarında Adana kamuoyuyla paylaşacağız. Kapsamlı, ufuk açıcı, kentimizin gelişimine hizmet edecek bir çalışma sunabilme gayretindeyiz. Bu çalışmalarımıza destek vermek, katılmak isteyen, araştırmalarımızdan, birikimlerimizden yararlanmak isteyen herkese kapımız sonuna kadar açıktır. Adana’yı ileriye taşıyacak olan çalışmalar, bunu gerçekten istemekle, bilgimizi, çabamızı, araştırmamızı güç birliği içinde birleştirmekle temin edilecektir.”