İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şubesi, Adana’nın sorunlarına duyarlı yaklaşımıyla toplantı serilerini sürdürüyor. İMO, bu kapsamda 26 ve 27 Kasım tarihlerinde, Çukurova Üniversitesi yerleşkesinde iki gün sürecek 6. Geoteknik Sempozyumu’nu gerçekleştirecek.

Konuyla ilgili açıklama yapan İMO Adana Şube Başkanı Nazım Biçer, İnşaat Mühendisleri Odası’nın kurulduğu günden bu yana mesleki niteliğin gelişmesini, bilginin paylaşılmasını, mesleki uygulamaların toplum yararına sunulmasını hedeflediğini bildirdi. Adana Şubesi olarak Adana’da mesleki ve toplumsal çalışmalar yaparak bu amaca hizmet etmeye çalıştıklarını ve çalışmaya da devam edeceklerini vurgulayan Biçer, “Geoteknik, ilgili olduğu alan gereği tüm yaşam alanları ve insanlık için hayati öneme haiz bir bilim dalıdır. Geoteknik alanı ile ilgili olarak 6. sempozyumu yine Adana’da gerçekleştiriyor olmamızın hem ülkemizdeki geoteknik bilimine hem de Adana’ya önemli katkılar sunacağına inanıyoruz” dedi.

“YIKICI DEPEREMLERİN ACISINI HALA HİSSETMEKTEYİZ”

Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğuna dikkati çeken Biçer, “Ülke tarihindeki yıkıcı depremlerin acılarını hala hissetmekteyiz. Ülkemizde yaşanan bu yıkıcı depremler, yapı – zemin arasındaki ilişkinin yeterince dikkate alınmamasının acı sonuçlarını göz önüne sermiştir. Binaların proje ve yapım sürecindeki eksiklikler, yanlışlar can ve mal kayıplarını artırmıştır. Bizim amacımız bu nedenle oluşan kayıpların bir daha olmaması için geoteknik biliminin önemini kamuoyuna taşımak ve bu konudaki bilimsel çalışmalara katkı sunmaktır” diye konuştu.

BİRÇOK KURUM VE KURULUŞ KATKI VERDİ

Geoteknik mühendisliğinin yer hareketlerine uygun, sağlam zeminli yapı üretilmesini uygulamalarıyla hayata geçiren bir bilim alanı olduğuna işaret eden Biçer, şunları söyledi:

“Bu da geoeteknik uygulamalarının yaygınlaşmasının hayati önemine işaret etmektedir. Doğa olayı olan depremlerin önüne geçmek mümkün değildir, ancak bilime dayanarak yapı üretimi gerçekleştirirsek depremleri afet olmaktan çıkarabilir, can kayıplarını asgari düzeye indirebiliriz. Bu nedenle, bir deprem ülkesinde konunun sempozyum formatında ele alınması, uluslararası gelişmelerin sunulması ülkemizde, şehrimizde güvenli, ekonomik bir yapı üretim sürecinin oluşmasına katkı sunacaktır. TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası tarafından planlanan ve yürütücülüğünü İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi’nin üstlendiği 6. Geoteknik Sempozyumu, Çukurova Üniversitesi, Adana Büyükşehir Belediyesi, Zemin Mekaniği ve Geoteknik Mühendisliği Derneği, Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ile ortak bir çalışma içinde yürütülmüştür. Seyhan Belediyesi, Çukurova Belediyesi, Yüreğir Belediyesi ve daha pek çok kurum ve kuruluş Sempozyum çalışmalarını desteklemiştir. Katkı sağlayan tüm kurum ve kuruluşlara, bilim insanlarına İnşaat Mühendisleri Odası adına teşekkürlerimizi iletiyoruz.”

ADANALILARI SEMPOZYUMA DAVET ETTİ

Geoteknik mühendislerinin, öğretim elemanlarının,  araştırmacıların ve sektördeki uygulayıcıların bir araya geldiği 6. Geoteknik Sempozyumu’nda 29 oturum, 11 çağrılı konuşmacı, 118 bildiri sunumu ile konuyla ilgili güncel bilgi ve deneyimlerin paylaşılmasının, ulusal ve uluslararası düzeyde geoteknik mühendisliğinin sorunları ve çözüm yöntemlerinin tartışılmasının hedeflendiğini vurgulayan Biçer, “Ülkemiz açısından hayati öneme sahip geoteknik biliminin gelişmesine katkı sunmak amacıyla gerçekleştireceğimiz 6. Geoteknik Sempozyumu’na konuyla ilgili tüm kurumların, kuruluşların ve Adanalıların değerli desteklerini, sempozyuma katılımlarını bekliyoruz” diye konuştu.