Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Fen Edebiyat Fakültesi İstatistik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikri Akdeniz, emekli oldu. 46 yıllık akademisyenlik hayatını noktalayan Akdeniz için düzenlenen ‘emeklilik töreni’nde duygu dolu anlar yaşandı, bazı öğretim üyeleri gözyaşlarına hakim olamadı.

Akdeniz için Akif Kansu Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen törene yoğun ilgi gösterildi. Etkinliğe katılanlar arasında; ÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Seyhan Tükel, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sadullah Sakallı, Fen Edebiyat Fakültesi İstatistik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selahattin Kaçıranlar, ÇÜ eski Rektörü Prof. Dr. Yalçın Kekeç ile birlikte aynı zamanda Fikri Akdeniz’in öğrencisi olan CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı da yer aldı.

 

“AKDENİZ’İN EN ETKİLEYİCİ YÖNÜ; SAKİNLİĞİ VE BABACANLIĞI”

Saygı duruşu ve hemen ardından da İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan tören, Akdeniz’in, 46 yıllık akademisyenlik hayatını anlatan, ‘Bilime ve Sevgiyi Adanmış Bir Ömür’ başlıklı sinevizyon gösterimi ile devam etti. ÇÜ Devlet Konservautarı kısa bir müzik dinletisi sunarken, etkinlikte aynı zamanda da Fikri Akdeniz’in kaleme aldığı şiirlerden de seçkiler sunuldu. Burada konuşan ÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Seyhan Tükel, ÇÜ ve bilim dünyasına sunduğu katkı ve destekler nedeniyle Fikri Akdeniz’e teşekkür ederek, kendisine şükranlarını sundu.

Tükel, “Aynı fakültenin öğretim üyeleri olarak 1990’lı yıllardan bu yona hocamla birlikte muhtelif çalışma ve toplantılarda birlikte görev yaptık. Hocamızın en etkileyici yönü; dinginliği, sakinliği, görevindeki titizliği, insanlığı ve babacanlığı olmuştur. Bundan sonraki yaşantısında hocama mutluluk, ailesi ile birlikte huzurlu ama yine bilimin içinde bir yaşam diliyorum” dedi.

 

‘FİKRET AKDENİZ, BİLİM ALANINDA ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR YAPTI”

ÇÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sadullah Sakallı ise, bilim alanındaki önemli çalışmalar ortaya koyarak, önemli bir misyon üstlenen Akdeniz’in, emekli olmasına rağmen, bilimsel çalışmalarını sürdüreceğine inandığını dile getirdi.

ÇÜ Fen Edebiyat Fakültesi İstatistik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selahattin Kaçıranlar da, “Hocamız öncelikle Matematik Bölümü’nün gelişmesi, ardından da İstatistik Bölümü’nün kurulması ve bugünlere gelmesine, aldığı çeşitli görevlerle üniversitemizin gelişimine, yaptığı bilimsel çalışmalarla matematik ve istatistiğin gelişimine önemli katkılar sundu. Böylesi bir insandan mahrum kalmanın üzüntüsünü yaşıyoruz” ifadesini kullandı.

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Fikri Akdeniz’den öğrendiği çok şey olduğunu dile getirerek, Akdeniz’in ortaya koyduğu çalışmalarla bilimin gelişmesine önemli katkılar sunduğunu anlatırken, “İyi ki sizi tanımışım, iyi ki ağabeyim olmuşsunuz” diye konuştu.

 

KIZINDAN BABASINA DUYGU DOLU BİR KONUŞMA

ÇÜ eski Rektörü Prof. Dr. Yalçın Kekeç de, Fikri Akdeniz’i ilkeli, dürüst ve çağdaş bir bilim insanı olarak tanıdığını vurgulayarak, ÇÜ için çok değerli çalışmalarda bulunduğu yorumunda bulundu. Kekeç, konuşmasının ardından üzerinde ÇÜ ve Fikri Akdeniz’in fotoğraflarının baskılandığı bir bardağın yanı sıra çeşitli hediyeler sundu.

Prof. Dr. Fikri Akdeniz’in kızı Esin Parlak, babasına hitaben yaptığı konuşmasında ‘bir baba olarak Fikri Akdeniz’ portresini ortaya koydu. Konuşmasında duygulanan Parlak, gözyaşlarına da hakim olamadı. Sahneye çıkan Akdeniz’in damadı Turgut Parlak, çocukları Begüm ve İsmail Parlak ile birlikte eşi Esin Parlak’ı teselli etti. Daha sonra Fikri Akdeniz, eşi Süheyla Akdeniz ile birlikte sahneye çıkarak, kızını konuşmasından dolayı kutladı ve hep birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.

 

“ZEVKLE YÜRÜTTÜĞÜM MESLEĞİMİ ÇOK SEVDİM”

Prof. Dr. Fikri Akdeniz de konuşmasında; “Yaklaşık 46 yıl sonra aktif çalışma durumundan, kurumsal emekliliğe geçerken böylesine güzel bir topluluğun, beni anlamlı bir törenle uğurlayacağını düşünemezdim. Şu anda çok heyecanlı ve mutluyum. Akademik yaşamım süresince öğretim üyeliğini hem ders verme, hem de araştırma yönünü eş değerde tuttum. İkisi de insana mutluluk veren, kendini sürekli yenilemeye olanak sağlayan özelliklere sahip. Her meslekte olduğu gibi bu meslekte de başarılı olmak için bu mesleği sevmek gerekiyor. Zevkle yürüttüğüm bu mesleğimi çok sevdim. Ancak sevginin yanında özverili olmak da gerek” dedi.

 

“HERKES BİLİM İNSANI OLAMAZ”
Akdeniz, konuşmasını da şöyle sürdürdü; “Bilim insanının toplumda hala önemli bir saygınlığı ve yeri var. Bunun temelinde bilim insanının kendisine, yaptığı işe, bilime, insana ve insanlığa olan saygısı vardır. Çünkü herkes bilim insanı olamaz, bazı özel niteliklere sahip olmak gerekir. Bilim insanı öncelikle dürüst, bilimsel ve evrensel düşünen, akılcı, özgür düşünceli, ahlaklı ve erdem sahibi olmalıdır. Yalnızca odasında oturan bir insan değildir bilim insanı. Bilgi üreten, gelecek kuşaklara yol gösteren bir aydındır. Ayrıca alçak gönüllü, ülkesine ve topluma karşı sorumluluğun bilincinde olan, paylaşımcı, yeniliklere açık olandır bilim insanı.” Konuşmaların ardından Prof. Dr. Akdeniz’e, ÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Seyhan Tükel olmak üzere diğer dekan ve akademisyenlerin yanı sıra öğrencileri de birer teşekkür plaketi sundu.