Yoğun katılımın olduğu kutlamaya ilişkin basın açıklaması yapan Adana Diş Hekimleri Odası Başkanı Dt. Fatih Güler, “Bugün Türkiye’de 30 bin diş hekimiyle ülkemizin her yanında ağız ve diş sağlığı hizmeti sunmaktayız. Kimimiz Kamuda ADSM’de, kimimiz Üniversite‘de Fakülte’de, kimimiz Özel’de (Muayenehane’de, Poliklinikler’de ve ADSM’de) halkımızın ağız ve diş sağlığının en üst seviyeye gelmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Tüm Türkiye’de ortalama ömür hızla uzamaktadır. Ama bütün bunlara karşın 0 - 12 yaş arası çocuklarda çürük diş, dolgulu diş, eksik diş, çekilmiş diş sayısı istenilen sayıya getirilememiştir. 0 - 12 yaş arası ya da 0 - 18 yaş arası çocukların koruyucu tedavi hizmetleri özel den satın alınmalıdır. Bu hizmet alımı nüfusa planlı olarak yapılmalıdır.”

0-18 YAŞ VE 65 YAŞ ÜSTÜ BİREYLERDEN ALINAN KDV %1’E DÜŞÜRÜLMELİ

Başkan Dt. Güler, “0 - 18 yaş grubunda ortodonti dahil tedavi hizmetlerinin KDV oranı %1’e düşürülmelidir. Aynı şekilde 65 yaş üstü bireylerde diş tedavi hizmetlerinden alınan KDV oranı %1’e düşürülmelidir. 65 yaş üstü bireylerde total dişsizlik oranı oldukça yüksektir. Özellikle alt çene total protezlerde hastalar büyük sıkıntı yaşamaktadır. Bu sıkıntıların giderilmesi için hasta başına en az iki implant desteği getirilmeli ve implantların Türkiye’ de üretilmiş olma şartı konulmalıdır.”

SAHTE DİŞÇİ İLE MÜCADELE CAYDIRICI OLMALI

Dt. Güler, “Sahte estetikçi vakasının adli işlemleri hızla sonuçlandırılıp, 6 yıl ceza verildiği ülkemizde (ki bu doğru ve yerindedir) sahte dişçi ile mücadele yetersiz kalınmakta, yapılan soruşturmalar açılan davalar uzamakta, caydırıcı olma niteliğini yitirmektedir. Sağlık bakanlığı çıkardığı özel sağlık kuruluşları yönetmeliği ile özel de çalışan diş hekimlerini düzenli olarak denetlemekte ama maalesef ki sahte dişçi ile mücadelede caydırıcı olamamaktadır. Özel sağlık kuruluşlarına denetimde gösterilen hassasiyetin sahte dişçi ile mücadelede de gösterilmesini istemekteyiz.”

FAKÜLTELER BİLİMSEL ARAŞTIRMA YAPMALI

Dt. Güler, “Fakültelerdeki performans sistemi bilimsel araştırma geliştirme faaliyetlerine entegre edilmeli, öğretim üyeleri performans yükü altında ezilmemelidir.

Diş Hekimliği Fakültesinde okuyan 5. sınıf öğrencilerine intör ücreti ödenmesi konusunda meclisteki diş hekimi millet vekillerinin çabalarını yerinde buluyor, sonuçlanmasını bekliyoruz. Aynı çabanın Sağlık Bakanlığında diş hekimlerini temsil edecek Daire Başkanlığının kurulması içinde gösterilmesini bekliyoruz.” Diye konuştu.  Törenin ardından kutlamalar devam etti.