Kayadan, Köy Enstitüleri’nin kuruluşunun 73. yıldönümü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, “Bugün milyonlarca öğrenci nitelikli eğitime ulaşamıyorsa, yüz binlerce lise mezunu üniversite kapısında yığılmış ise anne ve babaların cebinden milyonlarca lira alınıp dershanelere aktarılıyorsa, sokakta mesleksiz ve işsiz gençlerimiz dolaşıyorsa bunun sorumluları Köy Enstitüleri’ni kapatan siyasi anlayışlardır” diye konuştu.

Köy Enstitülerinin kapatan siyasi anlayışın uzantılarının bugün de işbaşında olduğunu savunan Kayadan, 4+4+4 eğitim sistemiyle Cumhuriyet’in temeli olan ‘öğretim birliği’nin parçalandığını, laik, bilimsel, parasız ve ulusal eğitimin yok edildiğini, okulların medreseye döndürüldüğünü söyledi.

Kayadan, “Sömürü sistemlerini dikensiz gül bahçesine döndürmeye çalışan egemenler,  yoksul halk çocuklarını medrese eğitimi ile ‘itaatkar’, ‘biat eden’  kullar haline getirmeye çalışmaktadırlar. Yurttaşlık temeli üzerindeki uluslaşma süreci, bugün ‘akil insanlar’ aracılığı ile parçalanmaya, etnik ve mezhepsel temelde bölünmeye çalışılmaktadır. Eğitim-İş’e,  Köy Enstitüleri’nin 73. Kuruluş yıldönümünde tarihi görev ve sorumluklar düşmektedir. Eğitim-İş olarak amacımız; Köy Enstitüleri’nin felsefesi, heyecan ve ruhunu okullarımızda yaşatmak, tüm yurtta cumhuriyetin, aydınlanmanın ateşini yeniden yakmak, ülkemizin geleceğine umut ve ışık olabilmektir. Cumhuriyet öğretmenlerinin yegane örgütü Eğitim-İş, Mustafa Necati’den, Hasan Ali Yücel’den, Fakir Baykurt’ tan, hepsinden önemlisi Başöğretmenimiz Mustafa Kemal’den devraldığı bu görev ve sorumluluğu yerine getirme azim ve kararlılığındadır” şeklinde konuştu.