Adana Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı kurumlardan olan Adana Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ), fırsatçılık dinilebilecek bir uygulamaya imza attı. Çeşitli nedenlerden dolayı ASKİ tarafından su aboneliği verilmemiş ancak su sayacı takılı olup kurumca kayıt altına alınmış binlerce mesken, her ay normal abone tarifesinden su paralarını ödeyebiliyorken ocak ayı itibarıyla yürürlüğe giren yeni uygulamayla artık her ay yüzde 50 daha fazla ücret ödeyecek.


"BELEDİYE FIRSATÇILIK YAPIYOR"
Söz konusu uygulamayla ilgili ajansımıza ulaşan Seyhan ve Yüreğir İlçelerinde ikamet eden bazı vatandaşlar, ASKİ'nin bu uygulamasının tam bir fırsatçılık olduğunu savundular.

Duruma tepki gösteren vatandaşlar, konuyu şu şekilde özetlediler: " Bizim durumumuzda olan binlerce mesken var. Kimisi ya köylerde, ya diğer ilçelerde, ya da kenar mahallelerde bulunuyor ve bir şekilde evini yapmış. Bu meskenlere ASKİ tarafından imarsız yapı olma, gece kondu olma ve daha değişik durumlardan dolayı su aboneliği verilmiyor. Bundan dolayı su sayacı bulunan bu meskenler ASKİ'ye müracaat ederek kayıt altına alınıyor. Bu kişiler, ilk ay, usulsüz su kullanıldığı belirtilerek yüzde 50 oranında kaçak su bedeli alınıyor, diğer aylarda ise normal su abonesi kadar su bedeli ödüyordu. ASKİ'nin son uygulamasıyla artık her ay bizlerden yüzde 50 oranında fazla ücret alınacağını öğrendik. Yani 50 TL tutarında su harcamışsak 75 TL ödeyeceğiz. Bu haksız bir uygulamadır ve tam bir fırsatçılıktır. ASKİ ya bize su aboneliğimizi versin ya da yüzde 50 oranındaki bu fazla parayı bizden almasın" şeklinde konuştular.


"ALINAN MECLİS KARARI"
Söz konusu iddialar üzerine telefonla görüştüğümüz ASKİ Abone İşleri Daire Başkanı İbrahim Bağcı, söz konusu tarifenin Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından alınan karar olup otomasyon sistemine girilen değerler olduğunu ve usulsüz su kullananlar için uygulandığını ifade etti. Belediye Meclisi'nin kendilerine ön gördüğü ücreti vatandaştan talep ettiklerini söyledi.


Öte yandan Konuyla ilgili görüştüğümüz ve adını vermek istemeyen bir ASKİ yetkilisi de söz konusu uygulamanın Ocak 2012 başı itibarıyla yürürlüğe girdiğini doğruladı. Bir şekilde su aboneliği alamayan vatandaşların daha önceki uygulamada; su saati taktırdıktan sonra ASKİ'ye başvurarak ilk faturasını yüzde 50 zamlı ödediğini daha sonraki su bedelini ise normal tarife üzerinden ödediğini ancak yeni uygulamayla bunun ortadan kaltığını ve her ay için yüzde 50 oranında zamlı ödemesi gerektiğini belirtti. Söz konusu uygulamanın ise İlçe belediyeleri ile Büyükşehir belediyesi arasındaki bazı anlaşmazlıklar neticesinde çıktığını ve bu şekilde altı bin meskenin bulunduğunu özellikle belirtti.