Özellikle Bonzai denilen ve son dönemde çok sayıda çocuk ve gencin bağımlısı olduğu bir tür kimyasal uyuşturucuyla ilgili çalışma başlatan Adana Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı, Fevzipaşa-Aydınlar Mahallesi ve Barış Mahallesi muhtarlıklarında ebevenylere bilgi aktardı.

Çalışmalarının amacıyla ilgili bilgi veren Sağlık İşleri Daire Başkanı Opr. Dr. Fatih Karayandı, “Bonzai denen kimyasal-sentetik bir tür uyuşturucunun Adanamızda kullanımının önüne geçmeyi amaçlıyoruz. Bu tür maddelere başlanmasının önüne geçmek çok önemli. Bağımlı olunduktan sonra kurtulmak, hiç başlanmamasını sağlamaktan daha zor” dedi.

ESRARDAN YÜZ KAT ZARARLI VE  TEDAVİ EDİLMEZSE SONU KESİN ÖLÜM

Dr. Mustafa Tekin, Bonzai denildiğinde akla sentetik esrar maddesinin geldiğini belirterek, “Bu sentetik esrar, esrara adeta fatiha okutturuyor. Esrardan yüz kat daha etkin, bağımlılık yapan zararlı bir madde. Önceden esrar kullananlar Bonzai’ye başladığı zaman yeniden esrar içemiyor. Bonzai kullananlarda ölüm riski esrardan yüz kat daha fazla. Başladıktan sonra 3-4 içimle bağımlı hale geliyorlar. Bazen ilk içişte dahi ölebiliyorlar. Bonzai’ye başlayanın sonu ölümdür. En fazla iki, üç yıl içinde ölümle kucaklaşıyorlar. Tedaviyle sağlıklarına kavuşabilirler ama bir çoğu maalesef tedaviden önce ölüyor. Bonzai denilen uyuşturucuda 400 çeşit kimyasal madde var. Bonzai ağacının yaprakları kurutuluyor ve üzerine, fare zehiri ve tarım ilacı da dahil 400 çeşit kimyasal madde püskürtülüyor. Esrar gibi sigara kağıdına sarılarak içiliyor” dedi.

ÇOCUKLARIMIZI YAKIN TAKİBE ALMALIYIZ

Bonzai kullanımının tespitiyle ilgili de konuşan Dr. Mustafa Tekin, şu bilgileri verdi: “Ölümle sonuçlanan bu madde bağımlılığına karşı özellikle çocuklarımızı yakın takibe almalıyız, onları gözetlemeliyiz. Bonzai kullananlarda genellikle aşırı dalgınlık, unutkanlık, yalan söyleme, evde veya dışarıda hırsızlık yaparak maddeye ulaşma amaçlı para edinme çabası görülür. Kullanan kişinin üzerinde pis bir koku oluşur, vücutta muhtelif lekeler ve morarmalar görülür, yüzde sivilceler çıkar, halüsinasyonlar görülür, gündüz vakti olmayan şeyler görülür ve sesler duyulur, birilerinin kendini takip ettiğini ve öldüreceğine, pusu kurulduğuna, aleyhine çalışıldığına dair saplantılı fikirler oluşur, iştahsızlık, bir süre sonra aşırı zayıflama gibi belirtiler ortaya çıkıyor. Bu sonuçlar, maddeyi kullananların tespiti için bize işaret veriyor. Çocuklarımızın Bonzai kullanıp, kullanmadığını böylece anlayabiliriz. Elbette kan ve idrar testiyle kesin sonuç ortaya çıkıyor.”

EN UCUZ UYUŞTURUCU, 5 LİRAYA KADAR DÜŞTÜ

Bonzai’nin en ucuz uyuşturucu madde olduğunu ve bu yüzden hızlı yayıldığını kaydeden Dr. Mustafa Tekin, “5 liraya kadar düşmüş durumda. Bu maddeye ulaşım çok kolay. Üretimi de çok kolay. Bu nedenlerle hızlı bir şekilde yayılıyor. Yakın bir gelecekte yüzbinlerle ifade edilebilecek sayılara ulaşacak ve tedavi edilmezse sonuç ölüm olacak. Bonzai nabız hızlandırır, kan basıncını yükseltir, ağızda kuruluk yapar. Bonzai kullananların gözlerinde kızarıklık, vücutta karıncalanma, kas gücünde azalma, geçici felç, geçici körlük oluşuyor. Sonuçta da kalp krizi ve ölüm gerçekleşiyor” diye konuştu.

BAĞIMLIYA ARKADAŞÇA YAKLAŞILMALI, DESTEK VERİLECEĞİ HİSSETİRİLMELİ

Bonzai kullananlara yaklaşım şekliyle ilgili de bilgi veren Dr. Mustafa Tekin, şöyle devam etti: “Aileden biri ya da yakınlarımızdan biri kullanıyorsa onlara kesinlikle bağırıp çağırmayacağız, küfür etmeyeceğiz ve şiddet uygulamayacağız. Onlara arkadaş gibi yaklaşacağız. Yanında olduğumuzu ve bırakması için desteklediğimizi söyleyeceğiz. Kendisi yanında olduğumuzu hissedecek. En kısa zamanda ona nasıl davranmamız gerektiği konusunda AMATEM denilen merkezlerden yardım isteyeceğiz. Oradan edinilecek bilgiler ışığında madde bağımlısı yakınlarımızın tedavisine yardım edeceğiz. Bu tür yaklaşım madde bağımlısının tedavi olmasını kolaylaştırır, başarı oranını yükseltir. Bağırmak, çağırmak, dövmek, küfür etmek, bağımlının ölüme gitmesine neden olur. Hastalığın tedavisinin ilk adımı, yakınlarındaki insanların ona iyi yaklaşmasıdır. Ardından uygun bir tedavi merkezine götüreceğiz ve uzman hekimlerin teşhis ve tedavisine bırakacağız.