Jazz müzik türü

20.yüzyılın başlarında keşfedilen jazz müzik türü Amerika ve Afrika batı müziğinin harmanlanması ile ortaya çıkmıştır. Geçmişten bugüne beğenisi artarak gelen bir tür olan Jazz birçok alt türe de sahiptir. Bunlar:

Jazz müzik türünün kökeni ve gelişimi

Eski Afrika kökenli olan Jazz müziği blues, ragtime ve batı müzik geleneklerinin harmanlanması ile 19.yüzyıl başlarında ortaya çıkmıştır. Caz anlamını enerji veren, titreşim yayan ve ruhani kelimelerinden almaktadır. olarak en fazla blues akımından beslenmiştir. Güney Afrikalıların icat ettiği müzik türü olarak bilinmekte ve gelişimini sürdürmektedir. Jazz gelişiminde farklı akımlardan etkilenmiştir. Bunlar:

  • Ragtime,
  • Blues,
  • Hot Caz,
  • Cuse

Jazz müzik türünde kullanılan enstrümanlar

Jazz toplulukları çalgıları açısından ezgi ve ritim olmak sureti ile iki bölümden oluşmaktadır. Ezgi bölümlerinde; trompet, trombon, saksafon, klarnet gibi aletler yer alırken, ritim kısmında; davul, gitar, kontrbas, piyano gibi enstrümanlar kullanılmaktadır. Yanı sıra; flüt, mandolin, keman gibi müzik aletleri neredeyse hiç kullanılmamaktadır. Solo sesin ön planda olduğu jazz müzik türünde bestelerin çalınmasından ziyade doğaçlama olarak da icra edilmesi önemli özellikleri arasında bulunmaktadır.

Jazz müzik parçaları ilk çıkış olarak bizden çok farklı coğrafyada ortaya çıkmış olsa da globalleşen müzik sektörü sayesinde ülkemizde de sevilmeye başlanmıştır. An itibariyle ülkemizde çok sayıda farklı gece kulübünde Jazz müzik eserleri seslendirilmektedir. Amerikan kökenli bu müzik akımını daha çok sihayiler seslendirmektedir.

Detay :