Konteynerleri yer altına alan projenin çağdaş şehirlere yakıştığını belirten Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, “Çukurova’daki cadde üstlerinde beş yılın sonunda çöp konteyneri görülmeyecek” dedi.

NE GÖRÜNTÜ KİRLİLİĞİ KALDI NE KOKU

Ancak gelişmiş Batılı ülkelerin şehirlerinde görülebilen “yer altı çöp konteynerleri” Adana’nın merkez Çukurova ilçesinde de hayata geçirildi. Pilot bölgeler olarak seçilen ana cadde ve bulvarlar üzerindeki kaldırımlarda konteyner alacak büyüklükte çukurlar kazıldı ve üzerinde ‘çöp dökme bacası’ düzeneği oluşturuldu. En işlek caddeler üzerinde başlatılan uygulama ile beklenen sonuçlar alındı ve Çukurova ilçesindeki bazı bulvarlarda yol kenarlarına koyulmuş çöp torbaları görülmemeye başlandı. Ve uygulama ile ne görüntü kirliliği kaldı ne de pis koku.

PARİS’TE OLAN ÇUKUROVA’DA DA OLUR

Doğu Akdeniz Belediyeler Birliği (DABB) ve Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, “Paris’te, Londra’da, Roma’da, Viyana’da olan güzel bir sistem neden Çukurova’da da olmasın ki dedik ve bu çağdaş sistemi Adana’ya da getirdik. İyi ki de getirmişiz; gören ve duyan ‘bizim bölgeye de yapın’ diye ricada bulunuyor. Çukurova ilçesinde 5 yılın sonunda tüm çöpler yer altındaki konteynerlere atılmış olacak” diye konuştu. Uygulamada önce konteyner çevresi ve dibi ilaçlı suyla yıkanıyor, içi çöp dolu yer altındaki konteyner çöp kamyonu hizasına kadar kaldırılıp boşaltılıyor ve tekrar yer altına koyuluyor.