“Dünya Çevre Günü” nedeniyle farkındalık oluşturmak adına Seyhan Belediyesi’nin katkılarıyla gerçekleştirilen “Temiz Çevre, Sağlıklı Gelecek” kısa film yarışması ödül töreni öncesi konuşan TMMOB Çevre Mühendisleri Odaso (ÇMO) Adana Şube Başkanı Kenan Doğan, 5 Haziran’ın Ekolojik yıkımlara karşı mücadele günü olduğunu söyledi.

 “ÇEVRE GÜNÜN”NÜN BU YILKİ TEMASI: PLASTİK KİRLİLİĞİNİ ÖNLEMEK

BM Çevre Programı (UNEP)in çevre bilincinin arttırılmasına yönelik olarak her yıl çevre sorunlarına dikkat çekmek amacıyla bir tema belirlediğini aktaran Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Kenan Doğan, bu yıl ki temanın “Plastik Kirliliğini Önlemek” olduğunu ifade etti. 

“ADANA VE BÖLGEMİZDE ÇEVRE”

5 Haziran’ın Türkiye bölge ve Adana açısından değerlendirildiğinde yaşanan ekolojik yıkımlara karşı, bir mücadele haftası olarak gördüklerini anlatan Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Kenan Doğan,  “Çevremiz, doğamız, yeşil alanlarımız, meralarımız, toprağımız, havamız, suyumuz ortak değerlerimizdendir. Bu değerler üzerinde tüm insanlığın eşit seviyede bir yaşam hakkı vardır. Bu değerleri ne birileri, ne bir grup fazlaca kullanma ya da kirletme hakkına sahip değildir” dedi.

“ENERJİDE ‘TEMİZ ENERJİ’ TERCİH EDİLMELİDİR”

Çevre ve canlı yaşamı üzerinde tahribatlar yaratarak ölümcül etkileri olan kirli enerji kaynakları değil, temiz enerji kaynaklarının tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Kenan Doğan,  “Ülkemiz temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ve temiz enerjinin yaygınlaştırılması konusunda, ar-ge çalışmalarına hız vermeli, bu konuda gerekli teşvik sağlanmalıdır. Enerji konusunda kayıp kaçak oranı azaltılmalı ve kaynakların ve enerjinin kullanımı konusunda tasarruf bilinci geliştirilmelidir.  Tarih boyunca birçok medeniyetin kaderi; ortak değerlerimiz toprak, su, hava ve ormanların tahribata uğramasıyla yön değiştirmiştir. Yani ortak değerlerimiz olan toprak, su, hava ve yeşil alanlarımız medeniyetlerin kaderini belirlemiştir. Ortak değerlerimiz; atalarımızdan miras değil, çocuklarımızdan ödünç aldık ilkesiyle yönetilmelidir” dedi,

KARALAR “YENİLEBİLİR ENERJİ TEŞVİK EDİLMELİ”

Daha sonra söz alan ve Çevreci projelerle dikkat çeken Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar ise yenilebilir enerjinin teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.  Temiz enerjinin önemine dikkati çeken Başkan Karalar “Yenilebilir Enerji kaynaklarının teşvik edilmesi ve bölgemiz açısından değerlendirilmesi gerekir. Biz de birçok yaptığımız projede güneş enerjisi panelleri kullanıyoruz” hatırlatmasında bulundu.

“KİŞİ BAŞINA DÜŞEN YEŞİL ALANLARI ARTIRMA GAYRETİNDEYİZ”

Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar “Yeşil alan miktarını artırma yönünde çalışmalarımız sürüyor. Yeşil alanlar için görev süremizde iyileştirme çalışmaları yaptık. Ayrıca düşük olan kişi başına yeşil alan miktarını artırma gayreti içerisindeyiz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Kısa filmler izlendi. Ardından ise dereceye girenlere Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve ÇMO Adana Şube Başkanı Kenan Doğan tarafından başta bisiklet olmak üzere çevreci ödülleri verildi.

Kısa Film tarışmasında dereceye girenler şöyle;

1.Film adı: Masaüstü 
Okul : Ramazanoğlu Ortaokulu
Film sahibi : Duru Deniz Demir

2.Film adı: Kül
Okul : Adana Bilim ve Sanat Merkezi
Film Sahibi: Sudenaz Sofuoğlu, Osman Talha Çolakerol, Neriman Elif Akkoç

3.Film adı: Çevreciyiz Biz
Okul : Adana Başkent Okulları 
Film sahibi: Ayşe Ecem Uyduran, Emine Didem Uyduran, Melis Könte

Jüri özel ödülü: Günbatımı 
Okul : Adana TED Koleji 
Film Sahibi: Gülse Akova, Faik Demir Evren, Kaan Ataman