Köylü ve Çiftçi Lobisi Derneği (KÖYÇİL) Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Ceylan, ay çiçeği üretimi yapan çiftçilerin tereddüt içinde olduklarını ifade ederek, ‘Mal fazlası olursa biz de mağdur oluruz’ endişesi yaşıyorlar” dedi.

Ayçiçeği ekim döneminin başlaması nedeniyle bir yazılı açıklama yapan Başkan Nihat Ceylan, çiftçinin yaşadığı sıkıntıları dile getirdi. 2012 sezonunda Türkiye’de Ayçiçekirdeği  üretimi yaklaşık 1 Milyon ton gerçekleştiğini belirten Ceylan, “Ülkemizde Ayçiçek yağı ihracatı da düşünüldüğünde  toplam yurt içinde işlenme ihtiyacı olan çekirdek  yaklaşık 3 Milyon tondur. Yani, Ülkemiz Ayçiçek yağında % 60-65 oranında ithalat yapmaktadır.

Bu durum gösteriyor ki; bizim ülke olarak  içerde üretmemiz gereken çekirdek  açığı  2 Milyon ton’a tekabül ediyor” diye konuştu.

 İstenilen rakama şuanda anda ulaşmanın mümkün görünmediğini ifade eden KÖYÇİL Başkanı Nihat Ceylan, “Çiftçimiz katma değeri yüksek olan ayçiçeği ekebildiği kadar ekmesini öneriyoruz, zira rakamlar ortada  Ayçiçek açığımız oldukça yüksek. Şimdi elbirliği ile  yurt içi üretimi artırmaya dönük çalışmalar yapmalıyız” diye uyarıda bulundu. Ceylan, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

 

ÇİFTÇİNİN HIZINA YETİŞİN

 

“2012 yılında çıkartılan teşvik yasasında da açıkça vurgulanan konu,  ithalata dayalı üretim ve yatırımlarda  ithalat yerine yurt içinde üretim yapılması için özel önem atfedilerek  teşvik oranları en üst seviyelerde belirlenmesiydi.Bu meyanda gerek Gıda ve Tarım bakanlığı  ve  İthalat mevzuatını çıkartan Ekonomi Bakanlığı bu süreci iyi takip edip, doğru politikalar üretmelidir. Bununla neyi kastediyoruz, öncelikle ekim alanlarının artması için destek programını doğru zamanda açıklamak işin a,b,c’sidir, biz hala bunu yapamıyoruz, bakın şu günlerde ve Nisan ayı ortalarına kadar Çukurova bölgesinde  Ayçiçeği ekimi yapılıyor, ancak çiftçi şu anda tarlasına ektiği  mahsulün  desteğini ne zaman öğreniyor biliyormusunuz?  her yıl Mayıs aylarında açıklanan destekleme  tutarıyla öğreniyor Geçen sezonun destekleme açıklaması 7 Mayıs 2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlandı. Yani o tarihe kadar zaten eken ekti,sizin açıklamalarınızekimi etkilemedi ki bu basit durumu hala çözemedik.

Şimdi ben buradan Tarım Politikalarını belirleyen Bakanlarımıza sesleniyorum ve diyorum ki;   lütfen  çiftçinin hızına yetişin. Diğer bir husus, Türkiye yağ ihtiyacının  % 60  ithalata bağımlı olduğu gerçeğini doğru ithalat rejimiyle sürdürmemiz, diğer bir anlatımla  ham yağ ithalatını  özendirici politikalar yerine  yağlı tohum ithalatını özendirici politikalar üretmeliyiz ki  içerde atıl duran  sanayi kuruluşları  çalışsın ve katma değer üretsin, siz ham yağı ithal ederseniz arkasından küspe gelir, yok eğer  yağlı tohum ithal ederseniz hiç olmazsa onu işler  hem yağ hem küspe elde edersiniz, yani ehven-i şer olanı tercih edilmelidir.”