ANKARA / Cumhuriyet Halk Partisi Adana Milletvekili İbrahim Özdiş, basına yansıyan haberlere göre Eskişehir’de Osmangazi ve Anadolu Üniversitelerinde okuyan çok sayıda öğrencinin burs veya kredileri kesildiğini, KYK yurdunda kalan bir öğrenciye de süresiz çıkarma cezası verildiğini belirterek, bütün bunlara gerekçesinin ise, 16 Nisan 2017 referandumu gecesi İzmir’de protesto eylemi gerçekleştiren ve sonrasında tutuklanan arkadaşlarına mektup göndermek olduğu iddiasını hatırlattı. Konu ile ilgili KYK’nın bağlı olduğu Gençlik ve Spor Bakanı’na soru önergesi veren CHP’li Özdiş “Dindar ve kindar nesilden olmayan öğrenciler cezalandırılıyor” dedi.

Geçtiğimiz yıllarda da bu tür uygulamaların yapıldığını, özellikle geçtiğimiz yıl Akdeniz Üniversitesi’nde okuyan 70 öğrencinin burs ve kredisinin kesildiğini hatırlatan CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş önergesinde şu sorulara yer verdi:

1-Geçtiğimiz 5 yılda kaç öğrencinin burs veya kredisi kesilmiştir? Bu kesintilerin sebepleri tek tek olacak şekilde nelerdir?

2-Yukarıda bahsedilen olayda burs veya kredisi kesintilerinin, yurttan atılmanın gerekçesi nedir?

3-Herhangi bir protesto düzenlemek, basın açıklamasına katılmak veya tutuklu bulunan birine mektup göndermek burs kesme gerekçesi midir? Hangi yönetmelik veya kanunda böyle bir madde yer almaktadır?

4-Daha herhangi bir soruşturma tamamlanmamışken, herhangi bir suç isnat edilmemişken öğrencilere karşı yapılan bu uygulamayı adaletli buluyor musunuz? Hukuktaki ‘masumiyet karinesi’nden haberiniz var mıdır?