Çıtırık, Adana Barosu' nun Türkiye'nin 6. büyük barosu olduğunu belirterek, aktif avukat sayılarının 2109, stajyer avukatın 246, Çağ Üniversitesi mezunu stajyer avukat sayısın 38 ve Çağ Üniversitesi 'nden mezunu avukat sayısının da 166 olduğunu bildirdi.

Çıtırık, Türkiye’de hukuku içselleştiren bir yönetim anlayışı olmadığına değinerek; “Üstünlerin hukukun egemen olduğunu, mazlumların sesinin kısıldığını” ifade etti.

Dava dosyalarıyla ilgili olarak da her meslektaşın dilekçe sunmaksızın inceleme yapabileceğini anımsattı. Çıtırık, "Zamanı en çok öldürülen meslek grubu avukatlardır" dedi.

 

“BARO BAŞKANLARI KONUŞMAYACAKSA KİM KONUŞACAK”

Avukatların duruşmalarda ayağa kalkmamasıyla ilgili de ; duruşmalarda ara kararlarda avukatların ayağa kalkmasının zorunlu olmamasına karşın hakimlerin bu konuda baroya bir avukat hakkında soruşturma açılması talebini anımsatarak, “Biz “yargılama esnasında duruşma düzenini bozmuyorsa böyle bir soruşturma açamayacağımızı, bir mahkemenin saygınlığının avukatın ayağa kalkmasıyla değil ancak adil kararlarıyla sağlamalıdır. Meslektaşımız görevine devam edecek” cevabını verdik. Türkiye yargısının işinin her geçen gün zorlaştığı bu günlerde baro başkanları bu işlerle de uğraşmaktadır. Bizim görevimiz Avukatlık Yasası’nın bize verdiği yetki çerçevesinde hukukun üstünlüğünü korumak ve geliştirmektir. Hak ihlalleri devam ederken, tek adamlığa gidilirken baro başkanları konuşmayacak da kim konuşacak?. Esnaf Odaları mı konuşacak ? Kanarya Sevenler Derneği mi konuşacak ? Biz ortadan kaldırılmış, inim inim inleyen hukukun işlemesi için çalışıyoruz.' Barolar siyaset yapmasın.' Tamam; bürokratik bir takım işlemler, evraklar imzalayalım ve bir kaç basın açıklaması mı yapalım. ?Yargıya güven yüzde 25 lerde...Barolar olarak inatla konuşacağız” dedi

Çıtırık, Avukatların kimlik belgesini resmi belge olarak tanınmadığı, hakim-savcıların stajyer avukatlık döneminde yaşanan sıkıntıları, avukatlara empati ile yaklaşılmaması, savunmanın olsa da olur olmasa da olur mantığı ile yürümesi konularında da sorunlar olduğunun altını çizdi. Çıtırık, şunları söyledi:”Toplantı ve gösteri yapmamıza bile ket çekilmektedir. Biz barışçıl eylem yapabiliriz. İzin alınmasına değil bildirim yapma zorunluluğumuz vardır. Hakim ve savcılar kafasını mevzuatın dışına çıkarmıyor. Uluslararası mevzuatlara hiç bakılmıyor. Kimsenin kimseyi yok saymaya hakkı yok. İddia hata yaptığı zaman marangoz hatası deniliyor. Türkiye'de avukat olmak zor. Çünkü dosya ile özdeşleştirilen bir zihniyet var. Avukat sanki şamar oğlanı. Bunların hepsi mesleği itibarsızlaştıran olaylardır. Son olarak umudumuzu yitirmemeliyiz. Çünkü bu mesleği ileriye taşıyacağınıza inancımız tamdır" şeklinde konuştu.

TAHİR ELÇİ OLAYINI DEĞERLENDİRDİ

Adana Baro Başkanımız Mengücek Gazi Çıtırık, Çağ Üniversitesi' de gerçekleştirilen Bölgesel Baro Başkanları Toplantısında Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin yakalama kararı ve sonrasında serbest bırakılması ile ilgili görüşlerini de açıkladı. Çıtırık, Türkiye' de ifade özgürlüğünün kabul edilip edilmediğine bakılması gerektiğine dikkat çekti. Elçi'nin, AİHS ve Anayasa ile güvence altına alınan ifade özgürlüğünü kullandığının göz ardı edildiğini belirtti. Baro Başkanı Çıtırık'ın konuşması izleyenler tarafından alkışlandı.

Toplantıda, Gaziantep Barosu Başkanı Av. Bektaş Şarklı, Osmaniye Baro Başkanı Av. Dilem Aksoy, Hatay Baro Başkanı Av. Ekrem Dönmez ve Mersin Baro Başkanı Av. Alpay Antmen de konuşmacı olarak söz aldı. Toplantının Moderatörlüğünü Çağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yücel Ertekin yaptı.

Konuşmaların ardından sunumda bulunan baro başkanlarına plaket takdim edildi.