Kentlerin; farklı sosyal yapıların ve etnisitelerin bir arada, kendilerine uygun oluşturdukları ve bazı kurallar çerçevesinde hareket edip yaşadıkları, doğal olmayan ortamların ziyadesiyle üstün olduğu yerleşkeler olduğunu ifade eden  Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Kenan Doğan, “Bu nedenle kent bütünü içerisinde doğal alanların korunması şarttır” dedi. Doğan daha sonra şöyle devam etti:
“Kentte yaşayan vatandaşların temiz hava ve oksijen kaynağı yeşil alanlarımızdır. Özellikle merkez ilçelerimizde yani kent merkezini oluşturan ilçelerde kişi başına düşen yeşil alan miktarının azaltılmayıp artırılması gerekmektedir. Mevcut durumda, kişi başına düşen yeşil alan miktarı yönetmelikte belirtilen 10 m2 ‘nin çok altında bir orandadır. Mevcut durum bize yeşil alanlara yapılacak her türlü müdahale ve tahribatın yaşama etkisi olacağını göstermektedir. Yeşil tahrip edilerek gerçekleştirilecek projeleri kabul etmek mümkün değildir”
“ADANA’DA YEŞİL TAHRİBATI GEÇMİŞTE DE KENDİNİ GÖSTERMİŞTİR”
Adana’da yapılan ve yapılması planlanan çeşitli projelerin gerçekleştirilme aşamalarında yeşil tahribatı geçmiş yıllarda da kendini gösterdiğini anımsatan Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Kenan Doğan, ağaçların kesilerek atış poligonu yapılmak istenen kılıçlı Mahallesindeki alanla ilgili şunları söyledi;
“En son olarak, Sarıçam İlçemize bağlı Kılıçlı Mahallesinde mesire alanında yapılmak istenen atış poligonu nedeniyle 170 dönümlük alanda kızılçam ağaçlarının kesilmesi söz konusu olmuştur. Bölge halkı yapılan yeşil tahribatına direnmiş ve Milletvekilimiz Zülfikar İnönü Tümer’in yaptığı görüşmeler neticesinde rastgele yapılan ağaç katliamı durdurulmuştur. Uygulama projesinin olmadığı, ne gibi yapı ve donatılara ihtiyaç duyulduğu belirlenmeden yapılan tahribatın, özellikle kış aylarında partikül madde açısından yaşadığımız hava kirliliğine olumsuz etkisi olacaktır. Ekolojik temele dayanmayan, çevrenin ve doğanın zarar görmesine neden olacak projelerden kaçınılmalıdır”
Türkiye’de kentlerde kişi başına düşen açık-yeşil alan miktarı, gelişmiş ülkelerdekine oranla çok düşük düzeyde olduğunu ifade eden Doğan, “ Ülkemizdeki kentlerde kişi başına düşen ortalama açık yeşil alan miktarı 1.2 m2’dir. İlimizde olması gereken miktarın çok altında olan yeşil alanların, organik bütünlüğün ve kentsel ekosistemin insan konforuna yönelik iyileştirilmesinde de çok önemli bir etken olduğu bilinmektedir” dedi.
“HAVA KİRLİLİĞİNİN ÖNLEMESİ İÇİN TEMİZ HAVA SİRKÜLASYONUNUN SAĞLANMASI GEREKİR”
Hava kirliliğinin önlenmesi için temiz hava sirkülasyonunun önemine dikkat çeken Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Kenan Doğan,  sözlerini şöyle sürdürdü;
“Özellikle; hava kirliliğinin önlemesi, temiz hava sirkülasyonunun sağlanması, iklim değerlerinin insan yaşamına daha uygun duruma getirilmesi, yeşil alanlar ile sağlanabilmektedir. Sıcak ve nemli iklim kuşağındaki ilimiz, içerdiği iklim değerleri yanında, yoğun yapılaşmalar ve farklı insan etkinliklerinin (ısınma, trafik gibi) kent atmosferi üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle biyoklimatik sorunlarla karşı karşıyadır. Bu konuda yapılan araştırmalar; Adana’da yaşayan insanların yıllık toplam sürenin %85’lik diliminde, iklim koşulları açısından uygun bir ortamda bulunmadığını ortaya koymaktadır.
“YEŞİL ALAN YAZ SICAKLIĞINI 4-11 DERECE DÜŞÜRÜR, KIŞ SICAKLIKLARINI DA 2-4 DERECE YÜKSELTİR”
Sıcak ve nemli iklim koşullarındaki yerlerde yeşil alanlar konusunda yapılan araştırmalara göre; kentsel alanlardaki bir yeşil alan kitlesinin, konum, büyüklük, yoğunluk ve ağaç tür özelliklerine bağlı olarak yaz mevsiminde yaz sıcaklıklarını 4-11°C azalttığı, kış sıcaklıklarını 2-4°C yükselttiği ve güneş ışınımının alınmasında denge sağladığı belirlenmiştir. Yine yeşil alan kitleleri ile dış çevrede bulunan farklı yoğunluktaki hava katmanlarının yer değiştirmesinden dolayı, ağaç kitlelerinin konum, büyüklük, yoğunluk ve ağaç türlerine bağlı olarak rüzgar oluşumu ve hızında % 10-30 oranında bir artış sağlanabilmektedir. Yeşil alanların insan yaşamındaki ve doğadaki önemi de dikkate alınarak, kişi başına düşen yeşil alan miktarının olması gerekenin çok altında olan ilimizde, bu ve benzeri projeleri yeşil alanları tahrip etmeden gerçekleştirmek, yeşil alanların artırılmasını sağlamak gerekmektedir”
“ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI ÇEVREYE VE DOĞAYA DİKKAT ÇEKMEYE DEVAM EDECEKTİR”
Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Kenan Doğan, Çevre Mühendisleri Odası’nın çevreye ve doğaya dikkat çekmek adına etkinlikler yaptığına dikkat çekerek “Odamız,  bu yıl ağaç dikim etkinliği düzenleyerek konunun önemini vurgulamaya çalışmıştır. Yaşamın sürdürülebilirliğinin sağlanması; ortak değerlerimiz olan toprağın, suyun, havanın ve yeşil alanların korunarak ve tahrip edilmeden gelecek nesillere aktarmasıyla gerçekleşecektir” dedi.