Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Kenan Doğan, 7 Haziran’da yapılacak genel seçimlerde Aday Adayı olan siyasilerin çevreye duyarlı seçim çalışması yürütmesi çağrısında bulundu. 7 Haziran 2015 tarihinde yapılacak genel seçimlerinde, sayısı yaklaşık 10 bini bulan aday adaylarının tanıtım amacıyla kullandığı broşürlerin miktarının, aday başına yaklaşık 100 bin kağıt yaprak olduğunu hatırlatan Doğan, “Çoğu okunmayan, yerlere atılan, daha sonra ise direk çöpe atılarak geri dönüşümü engellenen broşürlerin tanıtım amaçlı kullanımından vazgeçilmelidir” dedi.

“1 ADAY ADAYI TANITIM SÜRECİNDE 1 TON KAĞIT KULLANIYOR”

Aday Adaylarının tanıtım sürecinde ortalama 1 ton kağıt kullandığını belirten Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Kenan Doğan,  “Aday adayının tanıtımı süresince kullandığı broşürlerin çoğunun çöpe atıldığını düşünürsek, bu tanıtımın çevre duyarlılığından çok uzak olduğunu söylemek mümkündür. 10 bin aday adayının kullandığı kağıt miktarı yaklaşık 10 bin tondur. 17 ağacın kesilmesiyle 1 ton kağıt elde edilmektedir. Her aday adayı seçim çalışması süresince 17 ağacın katledilmesine neden olmaktadır. Seçim süresince adayların toplamda kullandığı kağıt miktarı 10 bin ton kağıt, 170 bin ağaç ve 170 bin metrekare ormanlık alanın yok edilmesi demektir. Hava kirliliğinin her geçen gün arttığı şehirlerimizde, hava kirliliğinin önlemesi, temiz hava sirkülasyonunun sağlaması, iklim değerlerinin insan yaşamına daha uygun duruma getirilmesi, yeşil alanlar ile sağlanabilmekte olup, çevre ve canlılar için çok büyük bir öneme sahip olduğu bilinmelidir” dedi.

“AFİŞLER HEM ÇEVREYİ KİRLETİYOR HEM DE TRAFİK GÜVENLİĞİNİ TEHDİT EDİYOR”

Seçim döneminde afiş kirliliğinin de önemli bir etken olduğunu anlatan Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Kenan Doğan, özellikle kavşaklarda aday adaylarının kullandığı ve gelişi güzel asılan bez afişlerin hem görüntü kirliliğine neden olduğunu hem de trafik güvenliğini tehlikeye attığını kaydetti.

Doğan daha sonra şöyle devam etti;

“Özellikle orta refüjde asılan afişler, ışıkta bekleyen araçların görüş açısını daraltarak kazalara davetiye çıkarmaktadır. Her isteyenin istediği yere afiş asması Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nün ve Belediyelerin konu ile ilgili çalışma yapmadığını da göstermektedir. İlgili kurumlar üzerine düşeni yaparak panayır alanına çevrilen kavşaklardaki bu duruma müdahale etmelidir.

“A. ADAYLARI TANITIM İÇİN, ÇEVREYİ KİRLETMEK YERİNE TEKNOLOJİYİ KULLANMALI”

 Aday adayları ya da sonrasında adaylar, tanıtım amaçlı neden broşür ve bez afiş kullanırlar çok anlaşılır değildir. Çağımız teknoloji çağıdır. Günümüzde internet en önemli tanıtım aracıdır. Sosyal medya gücü etkisiyle (facebook, twitter, instigram v.b.) en çok tercih edilen olmalıdır. İnsanlar haberi, hayatı kısaca olup biteni sosyal ağlardan takip etmektedir. Adaylar seçim süresince çevreye duyarlılıklarını göstermelidir. Yeşili tüketerek geçirilen bir seçim süreci değil, güne uygun teknolojiyi kullanarak herkese örnek olmalıdırlar”