“BAYRAMLARDA BELİRLİ KURALLARA UYMA ZORUNDAYIZ”

Özel olarak belirli günlerde kutlanan bayramların, gerçekleşmesinin öncesinde ve sonrasında çeşitli kurallara uymak gerekmektiğine işaret eden Doğan “Bu belirlenen ve uygulanması gereken kurallarla; çevrede, doğada ve insan sağlığında meydana gelebilecek olumsuzluklar önlenmeye çalışılmaktadır” mesajını verdi. Kurban bayramramının,  paylaşım duygusunu canlandırıp, tüm yaşam boyunca bu duyguların dinç kalmasını sağlamakta olduğuna değinen Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Kenan Doğan, “Bayramlardaki amaç soframızı başkalarına da açmaktır. Ama bunu yaparken de belli kurallara uymamız gerekmektedir” diye konuştu. Doğan şöyle devam etti;
“Bayramın kutlanmasından önceki hazırlık aşamasında ve sonrasında çeşitli kurallara da uymak gerekmektedir. Kurban bayramlarından önce her yıl Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ yayınlanmakta ve uyulması gereken kurallar ayrıntılı olarak belirtilmektedir. Bu tebliğe bağlı olarak il ve ilçelerde, ilgili bakanlık yetkililerinden üyelerin bulunduğu bir komisyon kurulmaktadır. Tebliğ kurbanlıkların taşınmasından, kontrolüne, satış ve kesim aşaması ile sonrasında ki tedbir ve uygulamalar gibi konuları içermektedir. Kurban satış yerlerinde, hayvanların kesim aşaması ve kesim yerlerinde çevre ve insan sağlığını etkileyecek olumsuzlukların yaşanmaması adına yapılması gerekenler bu tebliğde belirtilmektedir.

“KURBAN KESİM YERLERİNDEN, KESİME VE KESİM SONRASINA KADAR ‘KURBAN KESİM TEBLİĞİ’NE UYULMALI”

İl ve ilçelerimizin farklı alanlarında ihtiyaca binaen kurulan kurban satış ve kesim yerlerinin seçimi, özellikleri, alınması gereken tedbirler, görev yapacak işinde ehil kişiler ve denetimler; kesim sonrasında çevre ve insan sağılığı açısından olumsuzlukların yaşanmaması açısından önem arz etmektedir. Bu çalışmalar yerine getirilirken özellikle yerel yönetimlerin konuya hassasiyet göstermesi, kurban öncesinde ve sonrasında kurdukları uzman ekipleriyle tedbirleri almış olmaları gerekmektedir”

“ATIKLAR GELİŞİGÜZEL ATILMAMALI”

Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Kenan Doğan, kurban kesiminin ardından yerel yönetimlerin ve kurban sahiplerinin yapması gereken konular olduğunu da dikkati çekerek şu bilgileri verdi;
“Kurban kesiminde kan, sakatat, deri, hayvansal atıklar ve benzeri hayvansal ürünlerin gelişi güzel alıcı ortamlara atılmaması gerekmektedir. Kesim sonrası hayvansal atıklar, işkembe ve benzeri ürünlerin sızdırmaz, dayanıklı ve yüksek yoğunluklu torbalara konulması, ağzı iyice bağlandıktan sonra özel atık toplama araçlarına verilerek, belediyelerce bertaraf edilmesi gerçekleştirilmelidir. Aksi halde bu hayvansal atıklar, mevsimsel koşullar nedeniyle anında bozunmaya uğrayarak, bakteri üremesine neden olup çevre ve insan sağlığını olumsuz etkileyebilecek durumlar oluşturabilmektedir. Haşere oluşumu ve hastalık etkenleri ile kontamine oldukları takdirde, hastalık etkenlerinin kişilere bulaşmasına yol açabilmektedir. Bu nedenle kurban kesiminde ve sonrasında gerekli önlemlerin alınarak, kirlilik yaratacak durumlar oluşmasına izin verilmemelidir”
Tüm yurttaşların Kurban bayramını kutlayan ÇMO Adana Şube Başkanı Kenan Doğan, “bayram; ülkemize huzur, barış ve kardeşlik getirsin. Mutlu bayramlar” diyerek sözlerini tamamladı.