Bayramların birlik ve beraberliğin pekiştiği, insanların manevi duygularını en güzel şekilde yaşadıkları günler olduğunu belirten Doğan, “Özel olarak belirli günlerde kutladığımız bayramlarımızın, gerçekleşmesinin öncesinde ve sonrasında çeşitli kurallara uymak gerekmektedir. Bu belirlenen ve uygulanması gereken kurallarla; çevrede, doğada ve insan sağlığında meydana gelebilecek olumsuzluklar önlenmeye çalışılmaktadır” dedi.  
Kurban bayramları; paylaşım duygusunu canlandırıp, tüm yaşam boyunca bu duyguların dinç kalmasını sağladığını, soframızda başkalarına da yer açmak anlamına geldiğine ve dini vecibelerinin yerine getirildiği özel günler olduğunu anlatan Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Kenan Doğan, bayramın kutlanmasından önceki hazırlık aşamasında ve sonrasında çeşitli kurallara da uymak gerektiğini de aktardı.
“KURBAN HİZMETLERİNİN UYGULANMASINA DAİR TEBLİĞ’E UYULMALI”
Kurban bayramlarından önce her yıl Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ yayınandığını hatırlatan Doğan, şöyle konuştu;
“Bu tebliğe bağlı olarak il ve ilçelerde, ilgili bakanlık yetkililerinden üyelerin bulunduğu bir komisyon kurulmaktadır. Tebliğ kurbanlıkların taşınmasından, kontrolüne, satış ve kesim aşaması ile sonrasında ki tedbir ve uygulamaları gibi konuları içermektedir. Kurban satış yerlerinde, hayvanların kesim aşaması ve kesim yerlerinde çevre ve insan sağlığını olumsuz etkileyecek olumsuzlukların yaşanmaması adına yapılması gerekenler bu tebliğde belirtilmektedir”
“HAYVANSAL ATIKLAR SIZDIRMAZ TORBALARA KONULUP ATIK TOPLAMA ARAÇLARINA VERİLMELİ”
Kurban kesiminden sonra atıkların kontrollü olarak atık toplama araçlarına verilmesi gerektiğine işaret eden Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Kenan Doğan,  sözlerini şöyle tamamladı;
“Kurban kesiminde kan, sakatat, deri, hayvansal atıklar ve benzeri hayvansal ürünlerin gelişi güzel alıcı ortamlara atılmaması gerekmektedir. Kesim sonrası hayvansal atıklar, işkembe ve benzeri ürünlerin sızdırmaz, dayanıklı ve yüksek yoğunluklu torbalara konulması, ağzı iyice bağlandıktan sonra özel atık toplama araçlarına verilerek, belediyelerce bertaraf edilmesi gerçekleştirilmelidir. Aksi halde bu hayvansal atıklar, mevsimsel koşullar nedeniyle anında bozunmaya uğrayarak, bakteri üremesine neden olup çevre ve insan sağlığını olumsuz etkileyebilecek durumlar oluşturabilmektedir. Haşere oluşumu ve hastalık etkenleri ile kontamine oldukları takdirde hastalık etkenlerinin kişilere bulaşmasına yol açabilmektedir. Bu nedenle kurban kesiminde ve sonrasında gerekli önlemlerin alınarak, kirlilik yaratacak durumlar oluşmasına izin verilmemelidir.  Bu arada Bayramın; yüreğinde insan ve doğa sevgisi büyüten, bu dünya sana da bana da yeter diye düşünen tüm yurttaşlara kutlu olmasını diliyorum. Bayram; ülkemize huzur, barış ve kardeşlik getirsin”