2009 yılından beri, Çevre Mühendisliğinin çalışma alanlarını diğer mesleklerle paylaştırmanın bir aracı haline gelen "Çevre Görevlisi" ve Eğitiminin, yeni mağduriyetler yaratmaya devamettiğini anlatan Doğan,”01-4  Mart 2015 tarihleri arasında yapılan Çevre Görevlisi Vize Eğitimi ile mağduriyet yaratılma sırası artık deneyimli Çevre Mühendislerine gelmiştir” dedi.

 “ÇEVRE POLİTİKALARI ÜZERİNDEKİ YIKIM”

2009 yılından beri tartışılan ve üzerinde birçok kez düzenlemeye gidilen Çevre Görevlisi kavramının, 5 yılı aşkın bir süredir Çevre Mühendislerini yıprattığını belirten Çevre Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Kenan Doğan şu görüşlere yer verdi;

“2009 yılında ciddi bir yanlışa düştüğünü fark eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, (Eski Adıyla Çevre ve Orman Bakanlığı) geçen 5 yıllık süreçte yönetmeliği 4 kez değiştirmiş ve her değişiklik sonrasında Çevre Mühendislerinin kaderleriyle oynanmıştır. Bundan sanayiciler de nasibini almış, uygulamalar konusunda oryantasyon problemi yaşamışlardır. Geçen bu süreçte; Çevre Mevzuatını uygulamakla yükümlü, Türkiye‘nin yetkin Çevre Uzmanlarının yani Çevre Mühendislerinin itibarı zedelenmiştir. Çevre Görevlisi Yönetmeliğinde 2014 yılı Mayıs ayında yapılan değişiklikle; yeni mezun Çevre Mühendislerinin, Çevre Danışmanlık Sektöründe çalışabilmesi için yani Çevre Görevlisi Olabilmesi için Çevre Görevlisi Eğitiminden geçmesi gerektiği belirtilmiş, bu eğitimle Çevre Mühendisleri bir mevzuat eğitimine tabi tutulmuştur. Yani yaklaşık 5 yıldır, Türkiye‘de İzin ve Lisans sürecini yürütmüş ve başarılı bir şekilde binlerce tesisin çevre izinlerini almış olan Çevre Mühendislerine, 3 günde mevzuat okutulmuştur(!) 4 yıllık bir üniversite eğitiminin ardından teknik olarak uygulamaya yeterli görülen Çevre Mühendislerine, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının personeli tarafından sadece ekrana yansıtılarak öğretilen mevzuat eğitimi zorunlu tutulmuştur.

“ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI DENETİM VE KONTROL GİBİ ASLİ GÖREVLERİNDEN UZAKLAŞMAKTADIR”

Bakanlığın değerli uzmanları binlerce kişiye verilen haftalık eğitimlerde; denetim yapmak ya da mevzuatları uygulamak yerine, Çevre Mühendislerine Mevzuat dersi vermekle vakitlerini geçirmektedir. Maalesef Çevre Mevzuatının uygulanması yerine, bakanlığın personeli bu eğitimlerin organizasyonları ve hazırlıklarıyla süre ve enerji kaybı yaşamıştır. Bakanlığın görevlileri asli işlerinden uzaklaştırılmaktadır. Düzenlenen eğitimlerin katılımcı sayılarına ve ücretlerine bakıldığında, eğitimlerin bütçesi Milyon TL‘lerle ifade edilmektedir. Maalesef Çevre Mühendisleri; aldıkları mühendislik formasyonu ve eğitimi sonucunda, yasalarla kendisine verilen mesleki hakları kullanabilmek için, hiçbir meslek grubunda olmayan bu tarz bir eğitime katılmak zorunda bırakılmışlardır. Kendi aslolan işini yapabilmesi, haksızca bir mevzuat eğitimine tabi tutulup gerçekleştirmesi istenen meslektaşlarımız;  eğitim ücretlerini kendi ceplerinden karşılamaktadır. Bu konuda en büyük mağduriyeti ise; yeni mezun ve daha iş bulamamış, mühendisliklerini yapabilmek için her şeye razı olan Çevre Mühendisi arkadaşlarımız yaşamaktadır. Bu mağduriyetin vebali Çevre ve Şehircilik Bakanlığınındır. Bu eğitim ücretleri ise bir vakfın kasasına gitmektedir”

 “YENİ MEZUN OLANLAR 10 AY BEKLEMEK ZORUNDALAR”

Çevre Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Kenan Doğan sözlerini şöyle tamamladı;

“Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, Kasım 2014 ‘de yeni mezunlara yönelik bir eğitim açılmıştır. Bakanlık; bu eğitimi kaçırmış olanlar veya yeni mezun olanlar için eğitimi, etkinliği açma sıklığına bağlı olarak 2015 yılı sonunda planladığını açıklamıştır. Bu durum, yeni mezun olan çevre Mühendisleri için 10 aylık bir bekleme, işsizlik ve büyük bir haksızlık demektir.

“BU HATADAN VAZGEÇİLMESİNİ BEKLİYORUZ. EĞİTİMLERİ DURDURUN!”

Yukarıda bahsedilen hak kayıpları ve çelişkiler; Çevre Mevzuatlarının en kalabalık ve en teknik uygulayıcılarını her geçen gün yıpratmaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının uygulamalarına gölge düşürmektedir. Bu uygulamadan vazgeçilmelidir. Çevre Mühendislerine Çevre Görevlisi Eğitimi sadece bir zaman kaybıdır. Çevre Mühendislerinin en verimli olduğu vakitlerin boşa harcandığı bir uygulamadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı için ise sadece bir vakit kaybıdır. Çevre Mühendisleri; Çevre Görevlisi hatasından bir an önce vazgeçilmesini, mesleklerinin önündeki engellerin kaldırılmasını ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığının asli görevlerine geri dönmesini beklemektedir”