Çocuk istismarının önlenmesi ve istismara uğrayan çocuklara bilinçli ve etkin bir şekilde müdahale etmek, öncelikli olarak cinsel istismara uğramış çocukların ikincil örselenmesini asgariye indirmek, adli ve tıbbi işlemlerin bu alanda eğitimli kişilerden oluşan bir merkezde ve tek seferde gerçekleştirilmesini sağlamak amacıyla Adana’da 2012 yılında hizmete giren Çocuk İzlem Merkezi’nin (ÇİM) daha etkin bir hale getirilmesi için güçbirliği toplantısı düzenlendi. Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’nın koordinesinde yapılan toplantıya Adana Valisi Mustafa Büyük, Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, İl Jandarma Komutanı Ünsal Bulut, İl Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek, Adana Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Osman Kürşat Arıkan, çocuk mahkemesi hakimleri, Cumhuriyet savcıları ile Çocuk İzlem Merkezi’nin paydaşları olan sağlık, aile ve sosyal politikalar il müdürlüğü ile diğer kurumların temsilcileri katıldı.

           Adana Valisi Mustafa Büyük ve beraberindekiler, cinsel istismara uğrayan çocukların adli görüşmelerin yapıldığı odalar ile Çocuk İzlem Merkezi’nin diğer birimlerini gezip, burada görev yapan psikolog ve sosyal hizmet uzmanlarından bilgi aldı. Daha sonra Sosyal Hizmet Uzmanı Tuğba Tezcan ile ÇİM’den sorumlu Başhekim Yardımcısı Salih Çolak, merkezin işleyişi hakkında birer sunum yaptı. Sosyal Hizmet Uzmanı Tuğba Tezcan, Adana ÇİM’de 2013 yılında 273 çocuk istismarı vakası ile ilgili işlem yapıldığını, bu sayının 221’nin kız, 52’sinin ise erkek çocuğu olduğunu söyledi. Tezcan, 2014 yılında 223, 2015’in ilk 3 ayında ise 57 cinsel saldırı olayı ile ilgili işlem yapıldığını sözlerine ekledi.

“ÇOCUK İSTİSMARI TOPLUMUN KANAYAN YARASI”

        Daha sonra söz alan Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, çocuk istismarının toplumun kanayan bir yarası olduğunu söyledi. Çocuklar ve kadınların toplumumuzun korunması, her açıdan himaye edilmesi gereken önemli bir kesimini oluşturduğunu belirten Başsavcı Yeldan, “Çocuk istismarı sonuçları itibariyle, mağduru hem olayın kendisi hem de olaydan sonraki süreçte çok olumsuz etkiliyor. Bu çocukların ileride kişisel gelişimleri, ruhsal gelişimleri çok ciddi travmalar nedeniyle tamamlanamıyor ve hayatlarının ondan sonraki kısımlarını hep sorunlarla geçiriyor. Bu yüzden Çocuk İzlem Merkezi’nin Sağlık Bakanlığımızın çok örnek bir çalışması olduğunu düşünüyorum” dedi.

 “BİZ MAĞDURLARI SAYI OLARAK GÖRMÜYORUZ, YAŞADIKLARI TRAVMALARI HİSSEDİYORUZ”

             Bu merkezin varlığı ve sürekliliğini çok önemsediklerini kaydeden Başsavcı Yeldan, faaliyetlerinin daha etkin hale getirilmesi için tüm kurumların el ele vermesi gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

          “Biz mağdurları sayı olarak, dosya olarak görmüyoruz. Oradaki yaşanmışlıkları, travmaları, mağduriyetleri de hissediyoruz. Bu yüzden burada kayıt altına alınan ifadeler ile yapılan adli ve tıbbi işlemler çok önemli. Biz kamera kayıt kalitesinin yükseltilmesi için talepte bulunduk. Çünkü kamera kaydının kalitesi bile o kadar önemli ki, cinsel istismar mağduru çocukların söyledikleri kadar söylemedikleri, sustukları, durdukları, gözyaşları, gözündeki nem bile mahkemelerimizi, yargı makamlarımızı bu konuda karar verme noktasında çok destekliyor. Bu suçları delillendirmek çok kolay değil. Mağdur beyanı dışında elle tutulur bir delile ulaşmak bazen mümkün olmayabilir. O yüzden bu beyanı çok sağlıklı olarak almamız gerekiyor. Bunu da bu işin uzmanları marifetiyle yapmamız lazım. Adliyenin koridorlarının kalabalığında, polis merkezlerinin hengamesinde bu işleri yürütemeyiz. Yapılan çalışmaların sürekli olması ve desteklenmesi noktasında il yönetiminin bunu bilmesi gerekiyor. Bu yüzden bu toplantıyı çok önemsiyorum.”

            Vali Mustafa Büyük de merkezin daha nitelikli, verimli ve yaygın hale getirilmesi için sağlık müdürlüğünün yanı sıra diğer kurumların da aktif bir şekilde faaliyetlere katılması gerektiğini söyledi. Çocuklara cinsel saldırının en travmatik ve en olumsuz olayların başında geldiğini belirten Vali Mustafa Büyük, “Diğer istismar çeşitleri de çocukların fiziksel ve ruhsal gelişimlerini olumsuz yönde etkiliyor. Bu durum dikkate alınarak her türlü istismar olaylarında da ÇİM’in devreye girmesi, bulunmayan çevre il ve ilçelere de yaygınlaştırılması gerektiği inancındayım. Buradaki eksikliklerin giderilmesi konusunda da her türlü desteği sağlayacağız” diye konuştu.