Genel Kurulda konuşan ADEO Başkanı Ecz. Ersun Özkan, Kar oranlarında iyileştirme yapılmadan olası mal fazlalarının kaldırılmasıyla birlikte binlerce eczacı, eczanesini kapatmak zorunda kalacaktır dedi.

 

ECZANELERE YENİ EKONOMİK KÜLFETLER GETİRİLİYOR

Türkiye Eczacılar Birliği Merkez Heyeti Başkanı Ecz. Erdoğan Çolak, Güney Ecza Kooperatifi Başkanı Tarkan Bir ile çok sayıda eczacının katıldığı Genel Kurulun açılış konuşmasını yapan Adana Eczacı Odası Başkanı Ecz. Ersun Özkan, “Sağlık alanında uygulamaya konulan tasarruf tedbirleri tüm eczacıları ciddi ekonomik sıkıntılarla karşı karşıya bırakmaktadır. Toplamda 15 bin 598 eczanenin 700 bin TL yıllık cironun altında kalmasının eczacıların her geçen gün fakirleştiğinin işaretidir. Açılan eczane sayısı artarken cirolar düşmektedir. Kar oranlarında iyileştirme yapılmadan olası mal fazlalarının kaldırılmasıyla birlikte binlerce eczacı eczanesini kapatmak zorunda kalacaktır. Eczacı mağduriyetinin ortadan kalkması için kamu kurum iskontolarının eczaneler üzerinden uygulanmasına son verilmelidir. Günübirlik reçete uygulamasından vazgeçilerek protokolün 3.7 maddesi gereği yapılan dağıtım kapsamının hepatit ve onkoloji reçetelerinin de alınarak genişletilmesi sağlanmalıdır. İkinci ve yardımcı eczacılık ile ilgili olarak eczacıların istihdamı yine eczacılar tarafından yapılmakta, özellikle yılda 1500 civarı eczacının mezun olduğu düşünülürse, bu yeni eczacıları yine eczacılarımız istihdam etmek zorunda kalacak. Ayrıca, eczanelerimizde geriye dönük ısı ve nem ölçülerinin kaydedilmesi ve bunun takibinin zorunlu olması, eczanelerimizin 24 saat klima çalıştırmalarına, elektrik kesintilerine karşı jeneratör bulundurmalarına neden olacak, bu da eczanelerimize yeni ekonomik külfetler getirecektir. Elektrik kesintilerinin 6-7 saatin üzerinde olduğu bölgelerde ise jeneratörlerin de işe yaramaması sonucu eczanelerde bulunan tüm ilaçların imhası söz konusu olabilecektir." dedi.

BİZLERİN SİZ, SİZLERİN BİZ OLDUĞUNU UNUTMADIK

Ecz. Özkan, “Adana Eczacı Odasında görev yaptığımız 3 yıllık süre boyunca farklılaşmadan, bizlerin siz, sizlerin de biz olduğunu unutmadan, her zaman olduğu gibi daha çok çalışarak mesleğimize hizmet etmeye, üretmeye ve sizlere mesleki ve sosyal konularda yardımcı olarak, yaşanan sıkıntılarda sizlerin sesi olmaya çalıştık. 3 yıllık sürede bizlere güvenen, destekleyen siz değerli meslektaşlarımıza, kurul ve komisyonlarımızda çalışan değerli yönetici arkadaşlarıma, denetçi eczacılarımıza, bölge temsilci ve yardımcılarımıza, hukuk, müşavirlik, basın ve bilişim konusunda danışmanlarımıza ve odamızın özveri ile çalışan tüm emekçilerine Yönetim Kurulum adına çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

BİZ İLACIN PAHALILAŞMASINI HİÇ İSTEMİYORUZ

Adana Eczacı Odası’nın mesleğe ve meslek örgütüne katkıda bulunmanın ötesinde yön vermiş, yeniliklere ve atılımlara öncülük yapmış, insan ve toplum sağlığı için hizmet üretmiş bir odadır diyen Türk Eczacıları Birliği(TEB) Genel Başkanı Erdoğan Çolak yaptığı konuşmada “Kamu otoritelerince sağlık harcamalarını azaltmak ve bütçe açıklarını kapatmak amacıyla ilk kez başvurulan ilaç fiyat düşüşleri ve kamu kuruluşlarındaki iskonto artışlarının yol açtığı zararlar ciddi bir ciro kaybına yol açtı. Sürekli değişen sağlık uygulama tebliğleri, referans fiyat, global bütçe uygulamalarının Türkiye’de eczacılık mesleğinin yeni bir evreye girmesine neden olmuştur. İlaç pazarının hızla büyümesine rağmen eczanelerin pazardan aldığı paydan bir değişme olmamıştır. 2004 yılında 4.5 milyar dolar ilaç pazarı bugün 16 milyar lira oldu ama o zamanlar 42 milyon kişiye hizmet verilirken bugün 77 milyona hizmet verilmektedir. O gün 70-80 TL olan ilaçlar bugün 3-4 liradır. STK’ler olarak Başbakan’la görüşme yaptık. Bu durumu Başbakan’a ilettim. ’Siz ilaçların pahalanmasını mı istiyorsunuz?’ dedi.’Biz 58 yıllık örgütüz, ilacın pahalanmasını hiç istemedik ama ilacın da bir değeri var. Bu değeri pul haline dönüştürdünüz, biz sadece eczacılara katkı bekliyoruz.’ diye konuştuk.”


ECZACININ SORUNU VADE BATAĞI
Dünyada gün geçtikçe yayılan zincir eczanelere karşı da dayanışma çağrısı yapan Başkan Ecz. Çolak, “ Eczacıların en büyük sorunlarından birisi de ‘Vade Batağı’dır. Bundan kurtulmamız için kooperatifle birlikte bir proje yapıyoruz. Bunun bir ayağı Gümrük ve Sanayi Bakanlığı’na bağlı. Oradan eczanelere uzun vadeli faizsiz kredi almayı düşünüyoruz. 2.’si de Türk Eczacıları Birliği Yardımlaşma Sandığı’ndaki kredinin hem miktarını artırmak hem de faizini azaltmayı düşünüyoruz.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından ADEO Genel Sekreteri Ö. Mürsel Yalbuzdağ, mali bütçeyle ilgili bilgilendirme yaptı