Çukurova Üniversitesi 2017-2018 Akademik Yılı Açılışı Töreni, sabah saatlerinde Üniversitedeki Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasıyla başlayıp ÇÜ Mithat Özsan Amfisi’nde devam etti. Buradaki törene Adana Valisi Mahmut Demirtaş, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, ABTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tümay, askeri ve mülki erkân, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, bilim insanları ile öğrenciler katıldı.

Saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı’nın hep bir ağızdan söylenmesiyle başlayan törende, Üniversite tanıtım filminin sunulmasından sonra açılış konuşmalarına geçildi. İlk konuşmayı öğrenciler adına, Eczacılık Fakültesi 2. sınıf öğrencisi Göksu Eylül İlkar yaptı.

Daha sonra kürsüye gelen Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar, Çukurova Üniversitesi’nin ülkenin yer aldığı zorlu coğrafyada Türkiye Cumhuriyeti'nin güçlü ve gururlu duruşunu destekleyecek nitelikte işgücünü üretme, bilimsel ve teknolojik gelişmeye katkı sunma sorumluluğunun bilincinde olarak, sürekli gelişimi ve dinamizmi kendisine misyon edindiğini söyledi.


Prof. Dr. Kibar: ”Araştırma Üniversitesi Olma Misyonumuzu El Birliğiyle Gerçekleştireceğimize Olan İnancım Tamdır.”

YÖK'ün üniversitelere misyon farklılaşması ve ihtisaslaşma kapsamında yürüttüğü "Araştırma Üniversiteleri" projesine başvuru yaptıklarını hatırlatan Prof. Dr. Kibar, bununla ilgili değerlendirme sürecinin tamamlandığını ve 10 asıl ve 5 aday üniversitenin isimlerinin ilan edildiğini, Çukurova Üniversitesi'nin aday listede yer aldığını söyledi. Objektif kriterler çerçevesinde yapılan seçimde devlet üniversiteleri arasında ilk 15'e girmelerinin önemli bir başarı olduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Kibar, bu sonucun ilk fırsatta 10 Araştırma Üniversitesi arasına girebilmeleri için kendilerine daha çok çalışma sorumluluğu getirdiğini kaydederek, ”Araştırma Üniversitesi olma misyonumuzu el birliğiyle gerçekleştireceğimize olan inancım tamdır.” dedi.

44 Yılda 164 Bin Mezun.

Çukurova Üniversitesi’nin 44 yılda 64 bin mezun verdiğini 2 bin 300’ü bulan öğretim kadrosu, 3 binden fazla idari personeli ile çağdaş Türkiye’nin gelişim sürecine katkı koyduğunu hatırlatan Rektör Prof. Dr. Mustafa kibar, Üniversitede yapılan yatırımlarla ilgili şu bilgileri verdi;

“2017-2018 eğitim-öğretim yılına 14.636’sı ön lisans, 33.853’ü lisans ve 7.746’sı ise lisansüstü olmak üzere toplam 56.235 kayıtlı öğrenci ile başlıyoruz. Üniversitemizde bugün profesör, doçent ve yardımcı doçent olarak görev yapan 1.043 öğretim üyesi, 459 öğretim elemanı ve 792 araştırma görevlisi olmak üzere, akademik personel sayımız 2.294’e ulaşmıştır. Liyakat ve adalet esaslı yaklaşımımız ile akademik kadromuzun özlük haklarına gecikmeden kavuşmaları için azami gayret göstermekteyiz. Önümüzdeki dönemde de eğitim, öğretim ve araştırma altyapısını ve kalitesini geliştirme çalışmalarımız aralıksız devam edecektir.

Hiç kuşkusuz bilimsel başarıların temelinde hizmet verilen mekânların sunduğu imkânlar önemli olmaktadır. Bu nedenle kampüsümüzün mekânsal niteliğini artırmayı, fiziki koşullarını yükseltmeyi çok önemsiyoruz.


Bu yıl Hukuk Fakültemizin ve Abdi Sütcü Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulumuzun yeni binaları hizmete girmiş olup bu modern binalarımızda öğrencilerimiz eğitim öğretimlerine başlamıştır. Öğrencilerimizin ve tüm personelimizin sağlığını korumada önemli bir ihtiyacı karşılayacağını düşündüğümüz Sağlıklı Yaşam ve Spor Merkezi ile Kuzey Çarşı Kompleksi bugünlerde hizmete girecektir. Bölgemizdeki çok önemli bir eksikliği dolduracak 190 yataklı Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Dr. M. Feyyaz Etiz Onkoloji ve Hematoloji Ek Hizmet Binası’nın da yapımı devam etmektedir. Ayrıca, Eczacılık Fakültesi ve Güzel Sanatlar Fakültesi yeni hizmet binaları, Teknokent’in C Bloğu ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ek Dersliklerin inşaatına başlanmış olup hızla devam etmektedir. Bilindiği gibi, şehirden Üniversitemize gelen yolların sayı ve kapasite bakımından yetersiz kalması nedeniyle, uzunca bir süredir Üniversitemize erişimde trafik sıkışıklığına bağlı büyük sıkıntılar yaşanmaktadır. Üniversiteye erişimi artırmak ve trafik sorununu çözmek amacıyla Kampüs alanımızdan geçecek olan 3 yeni bulvar projesi için Adana Büyükşehir Belediyesi ile gerekli protokolü imzaladık. Bu protokolle birlikte Güney Kampüs Bulvarı, İlim Yolu Bulvarı ve Üniversiteler Bulvarı’nın yapım çalışmaları Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatıldı. Bu bulvarların hizmete girmesiyle birlikte, Üniversiteye erişim kolaylaşacak ve bu bölgedeki trafik sorunu azalacaktır.”

Vali Demirtaş: “Teknolojik Anlamda Yaşanan Baş Döndürücü Hız, Üniversitelerin Misyonunu da Arttırmıştır.”

Valisi Mahmut Demirtaş ise konuşmasına, yeni akademik yılın hayırlı olması temennisinde bulunarak başladı. Üniversitelerin tüm dünyada bilimin üretildiği ve paylaşıldığı merkezler olduğunu ifade eden Vali Demirtaş, "Beşeri sermayeyi işleyen, ülkenin yarınlarını hazırlayan müesseselerdir. Aynı zamanda, ülke ve toplumların yolunu, aklın ve bilimin ışığında aydınlatan müstesna kurumlardır. Üniversiteler, şehrin sosyal ve kültürel hayatının, ekonomisinin can damarlarından biridir. Günümüz dünyasında bilgiye erişimde sınırlar kalkmıştır. Artık insanlar birbirine bir klavye kadar uzaklıktadır. Mesafenin bu kadar kısalması, özellikle teknolojik anlamda yaşanan baş döndürücü hız, üniversitelerin misyonunu da arttırmaktadır." şeklinde konuştu.

Vali Demirtaş, bir üniversitenin başarısının sadece akademik başarıyla ölçülemeyeceğini, üniversitelerin toplumun karmaşık sorunlarını bilimsel ortamda araştıran ve tartışan merkezler olduğunu kaydetti.

İlk Dersi Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar Verdi.

Açılış konuşmalarının ardından Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğrencileri tarafından müzik dinletisi sunuldu. Dinletinin ardından Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, 2017-2018 yılının ilk dersini verdi.

Tören Prof. Dr. Acar’ın, “Bilim, Eğitim ve Kalkınma” başlıklı sunumunun ardından Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar’ın çiçek takdimi ile son buldu. Rektör Prof. Dr. Kibar törenin ardından da makamına Prof. Dr. Acar’a plaket takdim etti.

Akşam Kayıkhane’de Kokteyl Düzenlendi.

Çukurova Üniversitesi 2017-2018 Akademik Yılı kutlama etkinlikleri kapsamında aynı akşam Kayıkhane’de kokteyl düzenlendi.