Enstitülerin 35. Dönem Mezuniyet Töreni, Çukurova Üniversitesi Mithat Özsan Amfisi’nde gerçekleştirildi. Törene Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, akademisyenler öğrenciler ve aileleri katıldı.

 “792 Öğrenci Diploma Almaya Hak Kazandı.”

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende açılış konuşmasını yapan Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, Çukurova Üniversitesi Fen, Sağlık ve Sosyal Bilimler Enstitüleri’nin yanında, bu yıl içinde kurulan “Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü” de dahil dört lisansüstü enstitü ile hizmet verdiklerini söyledi. Bu eğitim-öğretim yılında Enstitülerden 257’si tezli yüksek lisans, 373’ü tezsiz yüksek lisans, 162’si doktora olmak üzere toplam 792 öğrencinin diplomalarını almaya hak kazandığını hatırlatan Rektör Prof. Dr. Kibar bu sayı ile Çukurova Üniversitesi’nin Fen, Sağlık ve Sosyal Bilimler Enstitüleri’nin kuruldukları 1982 yılından bugüne kadar bilim camiası, çeşitli kamu kuruluşları ve özel sektör hizmetine 13.940’ı yüksek lisans, 2.627’si doktora olmak üzere toplam 16.567 lisansüstü diplomalı mezun kazandırdığını belirtti. 

Prof. Dr. Kibar: “Üniversitemiz Dünya Üniversitelerinin Ulaştığı Oranları Yakaladı.”

Halen Enstitülerde 4.256’sı tezli yüksek lisans, 1.596’sı tezsiz yüksek lisans ve 1.602’si doktora öğrencisi olmak üzere toplam 7.454 lisansüstü öğrencileri bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Kibar konuşmasına şöyle devam etti;

“Lisansüstü öğrencilerimizin Üniversitemiz öğrencilerine oranı yüzde 15’dir. Sadece doktora öğrencilerimizin lisansüstü öğrencilerimize oranı da yüzde 21 ile yüksek bir orana ulaşmıştır. Lisansüstü mezun öğrenci sayımızın toplam mezunlara oranı yüzde 10’a ulaşmıştır. Bu sayı ve oranların bize anlattığı gerçek, Üniversitemizin dünya üniversitelerinin ulaştığı oranları yakalamakta olduğudur. Lisansüstü çalışmaların kalitesi ise, Üniversitemizin ödün vermeyeceği ve vazgeçemeyeceği çok önemli bir konudur. Üniversitemiz bu yıl YÖK tarafından uygulamaya konulan “100/2000 YÖK Doktora Bursu” denilen, belirlenmiş 100 öncelikli alandaki 2.000 doktora öğrencisinin desteklendiği programdan faydalanmaktadır. Ayrıca yine YÖK tarafından uygulamaya konulan “Araştırma Üniversitesi” programına da başvurarak ilk 10 üniversite içinde yer alabilmek için yarışan 25 üniversite arasında yer almaktayız. Eğitim ve öğretimde kaliteyi arttırıcı çalışmalarımız ve Üniversitemizin iç ve dış değerlendirme süreçleri için de çalışmalarımız artarak devam etmektedir. Üniversitemizin Türkiye’nin ve dünyanın sayılı ve saygın üniversiteleri arasında yer alması için yaptığımız ve yapacağımız çalışmalarla sizlere, ülkemize daha iyi bir gelecek hazırlamak istiyoruz.”

 Prof. Dr. Fisunoğlu: “Kuruluşumuzdan Bugüne Kadar 9648 Mezun Verdik.”

Fen, Sağlık ve Sosyal Bilimler Enstitüleri adına konuşan Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mahir Fisunoğlu ise enstitüler hakkında bilgi vererek bugüne kadar enstitülerden 4.893 yüksek lisans ve 1834 doktora olmak üzere tezsiz yüksek lisans ve öğretmenlik tezsiz yüksek lisans dâhil 9648 mezun verdiğini söyledi.

“Üniversitemizin Yaklaşık Yüzde 15’ini Teşkil Ediyoruz.”

Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nden 410 yüksek lisans ve 293 doktora olmak üzere ve tezsiz yüksek lisans dâhil 733 mezun verdiklerini ifade eden Prof. Dr. Fisunoğlu “Sosyal Bilimler Enstitüsü’nden ise 4.686 yüksek lisans ve 500 doktora dâhil tezsiz yüksek lisans ve lisans ve uzaktan eğitim dahil 6.417 mezun vermiştir. Üç Enstitünün verdiği yüksek lisans ve doktora sayılarının toplamı 16.798 olmuştur. Fen bilimleri Enstitüsünde 3.592 öğrenci vardır ki, toplam 7582 öğrenci ile üniversitemizin yaklaşık yüzde 15’ini teşkil ediyoruz.” dedi.

Doktora Andı’nın Ardından Keplerini Havaya Fırlattılar

Açılış konuşmalarının ardından tüm mezun öğrenciler sahneye çıkarak doktora yemini etti. Dereceye giren öğrencilere mezuniyet belgelerini protokol üyeleri verirken, öğrenciler keplerini havaya fırlatarak mezun oldu.