ÇÜ İlahiyat Fakültesi’nde gerçekleşen Hat Sanatı Sergisi’nin açılışına Fakülte Dekan Vekili Prof. Dr. Ali Osman Ateş, akademisyenler, öğretim görevlileri ve öğrenciler büyük ilgi gösterirken katılımcılar el emeğiyle yapılan eserleri büyük bir hayranlıkla izledi.

İlahiyat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Ali Osman Ateş açılış öncesi yaptığı konuşmada kültürün milletleri şekillendiren önemli bir öge olduğunu ifade ederek, her milletin kültürünün temellerinde sahip olduğu inanç ve değerler yattığını söyledi. Prof. Dr. Ateş, “Ecdadımızın, tarihimizin derinliklerinden bize kadar intikal eden kültürel izlerini yansıtan bu sergide bulunmaktan ve açılışını yapmaktan mutluluk duyuyorum.” dedi.

Serginin açılışının ardından Abidin Uçman, yaptığı Türk Bayrağını İlahiyat Fakültesi’ne asılması için Prof. Dr. Ali Osman Ateş’e hediye etti.

“Sanatla Estetik Güzellik Sunmaya Çalışırken, Bir Taraftan da Gönül Dünyamızı İç Dünyamızı Süsleyerek, Yontarak Eğitmeye Çalışıyoruz.”

Sergiyle ilgili bilgi veren İlahiyat Fakültesi Felsefe Bilimleri Bilim Psikolojisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Kayıklık, Türk İslam geleneğinde hat sanatının yaygın bir sanat olduğuna değinerek resim sanatının çok yaygın olmadığını, dinen bazı sakıncaları görüldüğü için hat sanatının geliştiğini söyledi.

Hat sanatının da değişik şekilleri ve modelleri olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Kayıklık, sergiyle ilgili şu bilgileri verdi;

“Bu hat sanatlarından bir tanesi de yakma ya da dağlama dediğimiz model. Bu modelle hat yazılarını biz ahşaba işledik, bir başka şekil oymadır. Modern olarak CNC denilen bir aletle bunlar el işi olarak yapılabiliyor ama el sanatı olmaktan çıkıyor. Tek tipleştirilmiş oluyor. Bir başka modelde kıl testereyle kesme modelidir. Kıl testere modelini uyguladık. Bu sanat dinin hayata, insana sunduğu incelikleri göz önüne sermekle ilgili bir durum. Bir taraftan biz sanatla estetik güzellik sunmaya çalışırken, bir taraftan da gönül dünyamızı, iç dünyamızı süsleyerek, yontarak eğitmeye çalışıyoruz. Bu çerçevede amatörce yaptığım çalışmaları fakültemizde bir öğrencimizle birlikte sergiledik. Sergide toplamda 48 eser var, eserlerin 28’i bana 20 ye yakını da öğrencimiz İlahiyat Fakültesi son sınıf öğrencisi Abidin Uçman’a ait.”